Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Referendum nije uspio, Višnja Ivačić ostaje načelnica

'12.10.2010., Pribislavec- Saborski zastupnik Nazif Memedi posjetio malu skolu za rome koja je pocela s radom ovih dana. Visnja Ivacic, nacelnica opcine Pribislavec. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSE
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
19.03.2011.
u 15:35

Zakon propisuje da se na lokalnom referendumu odlučuje većinom birača koji su glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača.

 

 

PRIBISLAVEC - "U rezultatima lokalnog referenduma Općine Pribislavec utvrđeno je da na referendum nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača, te time nije ispunjen uvjet za odlučivanje o pitanju razrješenja načelnice". Piše to u odgovoru koji je Večernji list dobio iz Ministarstva uprave, na upit je li referendum o razrješenju načelnice uspio iako je na njega izašlo svega 11 posto birača. Vijećnici koji su zatražili referendum tvrde, naime, da je na njihovoj strani članak 87. Ustava u kojem se navodi da se “na referendumu odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu”. Shodno tome, traže da Vlada imenuje povjerenika jer se većina od onih 11 posto koji su došli na birališta odlučila za razrješenje načelnice. No, u Ministarstvu uprave tvrde drukčije. U Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano je da o razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika predstavničko tijelo može raspisati referendum u slučajevima propisanim zakonom, a na referendum o razrješenju se primjenjuju odredbe Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave. Odredbom članka 6. stavka 3. tog zakona propisano je da se na lokalnom referendumu odlučuje "većinom birača koji su glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača".

 

- U rezultatima lokalnog referenduma Općine Pribislavec utvrđeno je da na referendum nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača te da time nije ispunjen uvjet za odlučivanje o pitanju razrješenja načelnice određen člankom 6. stavkom 3. važećeg Zakona  - ističu u Ministarstvu.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije