Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Referendum nije uspio, Višnja Ivačić ostaje načelnica

Zakon propisuje da se na lokalnom referendumu odlučuje većinom birača koji su glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača.
19. ožujka 2011. u 15:35 0 komentara 35 prikaza
'12.10.2010., Pribislavec- Saborski zastupnik Nazif Memedi posjetio malu skolu za rome koja je pocela s radom ovih dana. Visnja Ivacic, nacelnica opcine Pribislavec. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSE
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'

 

 

PRIBISLAVEC - "U rezultatima lokalnog referenduma Općine Pribislavec utvrđeno je da na referendum nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača, te time nije ispunjen uvjet za odlučivanje o pitanju razrješenja načelnice". Piše to u odgovoru koji je Večernji list dobio iz Ministarstva uprave, na upit je li referendum o razrješenju načelnice uspio iako je na njega izašlo svega 11 posto birača. Vijećnici koji su zatražili referendum tvrde, naime, da je na njihovoj strani članak 87. Ustava u kojem se navodi da se “na referendumu odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu”. Shodno tome, traže da Vlada imenuje povjerenika jer se većina od onih 11 posto koji su došli na birališta odlučila za razrješenje načelnice. No, u Ministarstvu uprave tvrde drukčije. U Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano je da o razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika predstavničko tijelo može raspisati referendum u slučajevima propisanim zakonom, a na referendum o razrješenju se primjenjuju odredbe Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave. Odredbom članka 6. stavka 3. tog zakona propisano je da se na lokalnom referendumu odlučuje "većinom birača koji su glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača".

 

- U rezultatima lokalnog referenduma Općine Pribislavec utvrđeno je da na referendum nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača te da time nije ispunjen uvjet za odlučivanje o pitanju razrješenja načelnice određen člankom 6. stavkom 3. važećeg Zakona  - ističu u Ministarstvu.

 

 

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.