Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uređaji za regulaciju

Razdjelnici ili kalorimetri dosad ugrađeni u samo 31 posto stanova, a rok je kraj godine

17.10.2009., Vinkovci - Pocela je ugradnja razdjelnika na radijatore u zgradama kako bi stanari mogli kontrolirati stvarnu potrosnju energije.
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
18.10.2015.
u 22:34

Od 10.000 do 50.000 kuna morat će platiti vlasnici stanova koji neće imati uređaje za regulaciju toplinske energije

Razdjelnici ili kalorimetri dosad su ugrađeni samo u 31 posto stanova za koje postoji zakonska obveza ugradnje uređaja za mjerenje potrošene toplinske energije do kraja ove godine! Prema podacima Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), razdjelnici i kalorimetri ugrađeni su dosad u 48.100 od ukupno 154.000 stanova u Hrvatskoj koji se nalaze u zgradama s više od 70 stambenih i poslovnih prostora, a za koje je krajnji rok ugradnje tih uređaja 31. prosinac 2015.

Za zgrade koje imaju manje od 70 stanova rok za ugradnju razdjelnika ili kalorimetara je kraj 2016. A svatko tko ne ugradi na vrijeme razdjelnike ili kalorimetre, prema Zakonu o tržištu toplinske energije, bit će novčano kažnjen u iznosu od 10.000 do 50.000 kuna. U HERA-i navode da je Uredbom o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije propisano da inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona provode nadležni inspektori Ministarstva gospodarstva i drugi inspektori, svatko iz područja svoje nadležnosti određene posebnim propisima. U istoj Uredbi je propisano i da su nadležni inspektori za tlačnu opremu dužni u okviru nadzora tlačne opreme toplinskih sustava obavljati kontrolu ugradnje uređaja za regulaciju odavanja topline i uređaja za lokalnu razdiobu isporučene toplinske energije odnosno razdjelnika.

Ugradnju razdjelnika ili kalorimetara subvencioniraju neki gradovi te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond je dosad zaprimio 426 zahtjeva i odobrio njih 391 te sa 40, 60 ili 80 posto subvencionirao ugradnju tih uređaja s ukupno 41,3 milijuna kuna.

>> Kako se koristiti razdjelnicima da bi nam stizali što niži računi za grijanje 

>> 'Računi za grijanje trebali bi nam biti niži čak i za stotinu puta'

Komentara 14

Avatar ErnestOne
ErnestOne
00:18 19.10.2015.

Koja je iduća odredba zakonska odredba,? Hoćemo li svi do kraja 2017. morati na svoj trošak kupiti Mercedese, Hoće li nam odrediti kako se moramo oblačiti i u kojem dučanu trebamo kupovati? Kako je odredba da davatelj usluge mora obračunavati isporučeno prema potrošnji pala na naš teret? Zašto sam ja kao korisnik usluge dužan davatelju kupiti mjerne uređaje? Ako netko zna neka mi odgovori i neka ne spominje da se novci mogu dobiti iz fondova jer to nije u potpunosti točno. Moja zgrada nije dobila ni kune, a kako u pričuvi nema dovoljno novca i zajedničke uređaje po katovima kao i one u podrumu moramo platiti iz svog džepa. Kako je moguće da se donese zakonska odredba da nešto moraš kupiti imao ti novaca ili ne ? Dali znate da za 10 godina sve ovo ide iz početka jer vijek uređaja je toliko i nakon toga se moraju mijenjati i to ponovo na naš trošak samo tada neće više biti nikakvih fondova i subvencija. Dali znate da su priče o uštedama bajka?

TH
than
02:16 19.10.2015.

Nastradao je najmanje onaj koji pici grijanje i to svi dobro znamo... Bar dok svi to ne ugrade.... I zasto bi razdjelnike morali placati vlasnici stanova ? Dobrano su platili sve silne parazite, a i gubitke na grijanju nastale timee sto su nesposobni, pa eto i novog nameta...

PR
protuudar
01:15 19.10.2015.

Ugradnja po radijatoru me koštala 450 kuna....ali...ali....jao zlo i naopako. Kotlovnica je u zgradi, radi na plin, odrzava ju kotlovničar, račune dostavlja plinara, prijavu lošeg grijanja prijavljujete upravitelju zgrade, da...a obračun dostavlja firma koja je ugradila razdjelnike.....sam protiv svih, ak nevalja usluga...loptaju se stobom....nije do nas...javite se ovom ili onom...koma !! Sutra na auto moraš ugraditi alu felge, to mora biti sutra, ti to moraš platiti a svha i korist je što će ti gume trošiti manje - asfalt, a tvoja korist...nikakva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije