Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJOPIVREDA

Ratari zabrinuti, nepoznata otkupna cijena pšenice

ratari
Dragutin Šantoši
16.06.2010.
u 14:29

Petnaestak dana prije žetve slavonski ratari muče se s posljedicama poplava i ne znaju za otkupnu cijenu pšenice i uljane repice.

SLATINA – Članovi Strukovne grupe agrara HGK Županijske komore u srijedu su u slatinskom Agroduhanu raspravljali o tijeku proljetne sjetve, štetama nastalim od elementarnih nepogoda i pripremama za iduću žetvu ranih usjeva. 

Zbog vremenskih neprilika, tuče i poplava 2010. poljoprivredna godina bit će jedna od najtežih jer su nepogode uništile od 15 pa do čak 60 posto očekivanog priroda.

Ni preostali rani usjevi koji su preživjeli nisu u dobrom stanju jer su ih zbog povećane vlage napale bolesti.

– Ako priroda posluži, soja i kukuruz mogli bi se izvući, ali je šećerna repa stradala. Žetva će donijeti i do 30 posto manji prirod i slabiju kvalitetu pšenice i repice. Otkupne cijene pšenice još se ne znaju, ali očekujemo da će zbog smanjenih količina pšenica porasti na najmanje jednu kunu po kilogramu dok bi uljana repica mogla narasti na 2,5 kuna po kilogramu. Sve to dodatno otežava nedostatak kapitala koji poljoprivrednici plaćaju od 12 do 14 posto, kaže dipl. ing. Dušan Alebić, predsjednik Strukovne grupe agrara HGK u Virovitici.

Najveće poplave pogodile su područje županije na sam Dan sv. Ivana Nepomuka (16. svibnja), zaštitnika od poplava, te početkom mjeseca lipnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije