Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Rastrošna Vlada: Izbor 12 ljudi platit ćemo 84 milijuna kuna!

Josipoviću zadnja riječ – predsjednik govori o grupiranju izbora, a on ih raspisuje za EP
15. veljače 2013. u 10:04 75 komentara 5 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Prošli lokalni izbori održani u svibnju 2009. godine građane su stajali ogromnih 154 milijuna kuna. Taj iznos odnosi se samo na troškove provođenja izbora, dakle tu nije uračunat iznos koji su stranke potrošile na izbornu promidžbu.

Loptica prebačena oporbi

Kako Večernji doznaje, trošak provedbe izbora za 12 hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu građane će koštati dodatnih 84 milijuna kuna. Stoga je jednostavno izračunati da bi odvojeno provođenje lokalnih i europskih izbora građane stajalo čak 238 milijuna kuna. Imajući to u vidu, lako se složiti sa svima koji se zalažu za istovremeno održavanje i lokalnih i izbora za Europski parlament. Njihov najjači argument je ušteda, a razlikuju se samo u procijeni uštede – dok Damir Kajin kaže da bi se tako uštedjelo “nekoliko desetaka milijuna”, Laburist Nikola Vuljanić je nešto precizniji i procjenjuje da bi ušteda iznosila 30 do 40 milijuna kuna.

U vladajućoj koaliciji kažu da su takve procjene o eventualnim uštedama paušalne i neutemeljene. No, i vladajući i oporbenjaci, kao i zagovaratelji ali i protivnici istovremenog održavanja lokalnih i europskih izbora slažu se u jednome – izlaznost na izbore za Europski parlament sigurno bi bila puno veća kad bi se oni održali zajedno s lokalnim izborima. Svjesni su toga i u Vladi koja je jučer usvojila izmjene Zakona o izborima za Europski parlament, ali se ni premijer ni ostali ministri nisu decidirano izjasnili kad bi europski izbori trebali biti. Lopticu su prebacili i na oporbu.

– Na izbore ne možemo ići za šest mjeseci, ne mogu biti nakon 15. ili 16. lipnja. Ne možemo imati izbore za Europski parlament u listopadu, imat ćemo ih u travnju ili svibnju, najkasnije u lipnju. Ne možemo govoriti o roku od šest mjeseci za pripreme, 1. srpnja moramo imati izabranih 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Ovim putem pozivam HDZ i druge stranke da se izjasne što žele – rekao je jučer premijer Zoran Milanović.

Iako predsjednik Vlade tako ostavlja mogućnost da se izbori održe i prije i za vrijeme, i nakon lokalnih izbora, te tvrdi da će razmotriti svaki obrazložen prijedlog iz oporbenih redova, Večernji doznaje da je sve već odlučeno i da će se izbori za Europski parlament održati prije lokalnih izbora, najvjerojatnije krajem travnja.

Tri varijante

– Na stolu su bile sve tri varijante, a mi smo odabrali tu prvu. Europski izbori održat će se prije lokalnih – rekao nam je visokopozicionirani član vladajuće koalicije koji i sam “puca” na jedno od 12 mjesta koliko je u Europskom parlamentu rezervirano za hrvatske predstavnike.

No, zadnju riječ o tome ipak će imati Ivo Josipović jer, prema zakonu, izbore za Europski parlament ne raspisuje Vlada nego predsjednik RH. Iako se ni Josipović nije decidirano izjasnio, nedavno je govorio o potrebi “grupiranja izbora”. Stoga se da zaključiti da bi predsjednik Josipović radije da se i jedni i drugi izbori održe istovremeno.

>> Pusić: HNS na euroizbore izlazi samostalno, bez SDP-a

>> Milanović: Izbori za Europski parlament najkasnije do lipnja

Primjeri zemalja Europske unije koje su

Primjeri zemalja Europske unije koje su nacionalne i europske izbore održavale istodobno

Irska - lokalni izbori i izbori predstavnika za Europski parlament 1979., 1999. i 2004. te izbori za nacionalni i Europski parlament 1989.

Španjolska - regionalni i europski izbori 1987. i 1999.

Litva - predsjednički i europski izbori 2004.

Kasapović: Izbore treba vezati. Inače će

Kasapović: Izbore treba vezati. Inače će apstitencija biti rekordna

Velika zagovornica istovremenog održavanja izbora je i ugledna profesorica Mirjana Kasapović. Tvrdi da će inače naše prve izbore za Europski parlament obilježiti dosad najveća apstinencija birača, a da taj problem neke zemlje rješavaju tako što europske izbore vežu uz druge, pa i lokalne. U Litvi je odziv bio 82% jer su izbori bili “vezani” za predsjedničke a u Slovačkoj samo 17% jer europski izbori 2004. nisu bili vezani uz druge.

Za nove članice Unije bolje je imati odv

Za nove članice Unije bolje je imati odvojene izbore

Dok neki špekuliraju da nas na odvojene izbore “tjera” EU, utjecajni diplomat iz zemlje članice Unije kaže da to nije točno: – Bez dvojbe, najjeftinije je imati izbore istovremeno. Ali treba uzeti u obzir kontekst. U starim članicama to ne bi bio problem, dok bi za novu članicu EU “bilo bolje” da su izbori odvojeni. Na taj način postaju vidljiviji, nisu “utopljeni” u druge izbore, a građanima raste svijest o Uniji.

Kako tri izlaska na izbore u dva mjeseca

Kako tri izlaska na izbore u dva mjeseca komentiraju saborski zastupnici

Ivan Drmić (HDSSB): Isti dan veća izlaznost

Bilo bi bolje da lokalni izbori i izbori za Europski parlament budu održani na isti dan jer se tako štedi novac. Također, time bi se osigurala i veća izlaznost hrvatskih birača.

Nikola Vuljanić (HL): Žele manji izlazak

Održavanje izbora na različite dane pokazuje želju da se smanji izlaznost. Održavanje izbora za EP prije nego što su sve članice ratificirale pristupni sporazum besmisleno je prejudiciranje.

Branko Hrg (HSS): Izazivaju pomutnju

Zbog smanjenja troškova, ali i zbog interesa birača, bolje bi bilo da se izbori održe na isti dan. Ovakvim održavanjem izbora stvara se pomutnja među biračima i povećavaju se troškovi.

Ante Babić (HDZ): Isti dan ne dopušta EU

Bilo bi bolje da jedni i drugi izbori budu održani isti dan zbog smanjenja troškova. Ali, EU ne dopušta da se izbori za Europski parlament održavaju istovremeno s lokalnim izborima.

Jozo Radoš (HNS): Da ništa ne zasjeni EU

Odlučeno je da se izbori za EP održe prije lokalnih zato što se žele odvojiti kampanje jer je riječ o različitim temama. Ovo su prvi izbori za Europski parlament i motiv je da ih ništa ne zasjeni.

Damir Kajin (nezavisni): Različite su to razine

Čini mi se da izbore različitih razina ne treba spajati. To jest svojevrstan trošak, ali je bitno da će se moći neovisno voditi kampanje, jer što imaju lokalni izbori s onima za EP.

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • velikazmija:

    farsa je kad vam partija ima izbore i od jednog dvoumite koga zaokružiti a sva četri odnosno tri nevidljiva jednako dobri onda zaokružite toga jednoga nije li to farsa-

  • -obrisani-:

    baš lijepo plaćamo 90 milijuna da bi izabrali 12 veleizdajnika koji će prodati interese svog naroda

  • -obrisani-:

    Hrvatska jedina zemlja koja se nije oslobodila "ralja" komunizma, narod suti,a vlada otima, za sve krive poteze ce placat gradjani, a oni koji krivo odlucuju najveca im je kazna da ce otici u sabor i radit za 17 tisuca kuna ... prikaži još!a place, i tako Sdp,HNS HDZ 20 godina, Samo neznam dokle ce narod sutit, i dali ce narod cekat 4 godine ove bruke i sramote rezirane planom 21