Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Milanović: Izbori za Europski parlament najkasnije do lipnja

Vlada RH (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
Autori: kh/VLM, i.kri
14.02.2013.
u 08:24

Hrvati će birati 12 zastupnika za Europski parlament, a osim stranačkih opcija, moći će birati i osobe koje ondje žele vidjeti

– Za stjecanje dionica spremni smo ponuditi 1 kunu za 1,5 milijuna dionica što je 83 posto ukupnih dionica, piše u ponudi Uljanika. Kao jamstvo za ispunjenje i provođenje programa nudi se korporativno jamstvo Uljanika od 20 bianco-mjenica. Dostavljen je prijedlog programa restrukturiranja 3. maja, a Uljanik je omogućio malim dioničarima do 25 posto vlasništva nad dionicama 3. maja kao što je bilo kod njih u Uljaniku. Četiri tvrtke kćeri koje su u krugu 3. maja nisu u opsegu ponude Uljanika i naš je prijedlog da Uljanik preuzme core biznis u 3. maju, a da ove četiri tvrtke prebacimo u vlasništvo AUDIO-a – objavio je na današnjoj sjednici Vlade ponudu Uljanika za kupnju brodogradilišta 3. maj ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Dodao je da se Uljanik obvezao kako će restrukturiranje provesti sa 75 milijuna kuna.

– Da je bilo minimalne odgovornosti, ovakvo nešto trebalo se dogoditi uz bolje rezultate za državni proračun prije osam godina. Ovo je dobra vijest za radnike 3. maja, njihove obitelji, Rijeku. Prije godinu dana zatekli smo u 3. maju potpunu pustoš i stotinu pitanja. Ovo ne znači da je sve gotovo, očekuje ih teška borba – komentirao je Milanović.

– U pristupnom ugovoru Hrvatske s EU piše da, ne uspiju li programi u restrukturiranju brodogradilišta, ona se zatvaraju. To je projekt koji je trebao biti završen 2006., no nije. Svrha restrukturiranja je da se novac ne uzima iz poreza, iz džepa građana. Ispunjavamo najvažniju točku od preostalih deset – dodala je Vesna Pusić.

Na dnevnom redu današnje sjednice bilo je i sedam zakona koji su usklađeni sa zakonodavstvom EU, među kojima su i nacrt prijedloga zakona o tržištu plina, zakona o zaštiti životinja, zakona o dadiljama, kao i izborima zastupnika u Europski parlament.

– Ovaj zakon poslao nam je poruku da se ne fokusiramo samo na strateške velike projekte, ovaj zakon fokusira se na male tvrtke i njihove projekte. U ovim izmjenama i dopunama raščistit ćemo sve. Ovim zakonom točno je definirana investicija. Uvodi se novi pojam, a to je završetak radova i rok za odobravanje novčanih sredstava za nova radna mjesta. Intencija donošenja zakona bila nam je da se na transparentan način fokusiramo i na one mikrotvrtke –  rekao je ministar Ivan Vrdoljak o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

– Trgovačka društva više neće moći registrirati dadilje, treba jasno povući crtu između onoga što je institucionalna i izvaninstitucionalna skrb. Odredili smo maksimalan broj djece koji se može čuvati na jednom prostoru da ne bismo ugrozili vrtiće. Produžili smo rok za dadilje s usklađivanjem ovom zakonu na godinu dana kako bi se mogle prilagoditi da funkcioniraju po ovom zakonu – objasnila je Milanka Opačić Nacrt konačnog prijedloga zakona o dadiljama.

Na sjednici se govorilo i o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament.

– Cilj ovih izmjena je da imamo više važećih izbornih listića jer će moći zaokružiti pojedinca na listiću i stranku. Na izbore ne možemo ići za šest mjeseci, ne mogu biti nakon 15. ili 16. lipnja. Ne možemo imati izbore za Europski parlament u listopadu, imat ćemo ih u travnju ili svibnju, najkasnije u lipnju. Pozivam oporbu da se izjasni što želi. Ne možemo govoriti o roku od šest mjeseci za pripreme, 1. srpnja moramo imati izabranih 12 zastupnika u Europskom parlamentu. U najboljem slučaju imamo dva-tri mjeseca za pripreme. Ovim putem pozivam HDZ i druge stranke da se izjasne što žele – komentirao je premijer Zoran Milanović.

Premijer Zoran Milanović upitao je ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića zbog čega su na dnevnom redu sjednice prijedlozi o davanju suglasnosti na odluku o dopunama Odluke o osnivanju Lučke uprave Rovinj te odluke o davanju prethodne suglasnosti za povjeravanje obavljanja sporednih djelatnosti manjeg opsega u luci posebne namjene – luci nautičkog turizma Novigrad, na što mu je ovaj rekao:

– Neke odluke ne trebaju dolaziti na vladu, takve ćemo stvari promijeniti. Što se tiče aviona od prošle sjednice, to je poslovni plan agencije i to smo morali spomenuti – rekao je Hajdaš Dončić.

– Želim da se o tome otvoreno govori, reakcije su bile vrlo nervozne nakon toga. Taj avion je sredstvo za rad tim ljudima, da je bilo riječ o skupljim kontejnerima, ne bi ni primijetili – komentirao je Milanović.

>>Vlada zaposlila 28 EU stručnjaka, a HC digle 53 milijuna € kredita

>>Vlada gleda gdje uštedjeti 2 mlrd., stručnjaci kažu da mora barem 3

Komentara 17

Avatar Jorge
Jorge
10:19 14.02.2013.

Da li će premijer dati koju informaciju o budućim obvezama RH prema proračunu EU? Bio on u Bruxellesu na raspravi o proračunu, a od izjava smo čuli tek par nesuvislih o sporu sa Slovenijom. Koliko su nam odvalili za godišnjee uplate? 850-900 mil eura godišnje? Toliko niti Grčić neće moći povući, haha.

IN
intellegens
11:08 14.02.2013.

njemci grade svoj drzavu vec 60 godina sto bi vi htjeli rezutate nakon 1 godine.

OB
-obrisani-
13:25 14.02.2013.

Postovani! Hrvati će birati 12 zastupnika za Europski parlament, a osim stranačkih opcija, moći će birati i osobe koje ondje žele vidjeti * Dragi moji, kod izbora svi na biranje. Pa nebute valda dozvolili da nas "draga Ingrid, ili Jakovciccic " i njima sposobni u EU Parlamentu zastupaju;-))))) Lijep pozdrav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije