Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ranko Ostojić:

'Očekujemo da će kolodvor u Tovarniku večeras biti raščišćen'

Ranko Ostojić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
17.09.2015.
u 22:09

Ovo je izvanredna situacija i humanitarna katastrofa, rekao je Gordan Bosanac

- Očekujemo da će kolodvor u Tovarniku večeras biti raščišćen - rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u emisiji Otvoreno na HTV-u.

Pohvalio je postupanje policije s izbjeglicama u Tovarniku te je naglasio da su oni koji su čekali autobus bili opskrbljeni. Rekao je da "sulude izjave", pa čak i nekih novinara, o tome da će izbjeglice imati slobodan prolaz doprinose nervozi.

Ostojić je rekao da vlak s izbjeglicama iz Tovarnika ide u prihvatni centar u Belom Manastiru, u bivšu vojarnu u kojoj su u roku od 24 sata osigurani uvjeti za smještaj preko 2000 ljudi, a kapacitet se može i proširiti.

Naši granični prijelazi u zadnjih 24 sati bili su zatvarani, a neki se zatvaraju i sada kako bi se smanjio pritisak. Moguće je da brojke narastu do 10.000 ljudi koji čekaju registraciju, rekao je Ostojić.

- Naša je namjera da ne opteretimo lokalno stanovništvo i da to pokušamo napraviti u nekim humanijim uvjetima u prihvatnim centrima - rekao je Ostojić.

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač rekao je da je Ostojić, kada smo saznali da će Mađari graditi zid na granici, trebao djelovati izvan zemlje i konzultirati se s kolegom u Mađarskoj.

- Naša Vlada nije pokazala spremnost da se nosi s ovom situacijom, a to nije prvi put - rekao je Kovač.

- Gospodin Kovač je nalupetao toliko stvari na koje ja zaista ne mogu odgovoriti, ali bih ga podsjetio na izjavu Angele Merkel koja je rekala da, ako ne pokažemo ljudsko lice, to (Njemačka) neće biti njezina zemlja - uzvratio je Ostojić.

- Hrvatska država je napravila maksimum sa svoje strane - dodao je, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u pomoći i nisu spavali cijelu noć.

Kovač mu je odgovorio da rabi dramatične i ružne riječi.

- Treba privremeno zatvoriti granicu kako bismo što efikasnije mogli te ljude primati - rekao je Kovač, dodajući da ne treba najavljivati slobodan prolaz kao što je to rekao premijer Zoran Milanović.

- Što ćemo s njima činiti ako ih Slovenija vrati? - upitao se.

Ostojić mu je odgovorio da je službeni stav Slovenije objavljen i poznat - oni neće primiti nikoga i ne prihvaćaju koridor.

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije rekao je da je broj od 9000 izbjeglica još uvijek mizeran, da je to kao jedan koncert u Domu sportova. Bosanac je rekao da je ovo izvanredna situacija i humanitarna katastrofa te da treba proglasiti međunarodnu humanitarnu katastrofu.

- Zabrana ulaska je po meni potpuno moralno neprihvatljiva pozicija i građani ove zemlje su pokazali da se s tom pozicijom neće složiti - rekao je Bosanac.

- Alternativa je da se te izbjeglice prihvaćaju i da im se omogući koliko god je moguće da uđu u Sloveniju. Europska unija više se ne može pozivati na Schengen. Sve ono što je Orban napravio, mi to ne trebamo i ne smijemo napraviti - rekao je Bosanac. Predložio je da prihvatimo 40 ili 50 tisuća izbjeglica i tako ojačamo svoju pregovaračku poziciju na Vijeću Europe idući tjedan.

>> 2000 izbjeglica stiglo u Beli Manastir: 'Je li ovo Slovenija?' Sjednica kriznog stožera Osječko-baranjske županije u 23 sata!

>> Slovenija vlak s izbjeglicama vraća u Hrvatsku?

Komentara 19

MA
matan91
22:26 17.09.2015.

Goran Bosanac-srbi vijek rovare protiv Hrvatske

UI
Uvijek_iskreno
22:56 17.09.2015.

Nimalo povjerenja nemam u ostojica

Avatar juricamesko
juricamesko
22:47 17.09.2015.

Ostojiću i ja očekujem euro jack pot .nemaš ti što očekivati već bi morao znati sve barem nekoliko sati prije.tvoj nesposobni premijer obećavao je slobodan prolaz jer kao i ti nista ne zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije