Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostali bez plaća

Radnici TLOS-a na referendumu se izjasnili za štrajk

'27.07.2010., Radnicka cesta 27, Zagreb - Oko 200 radnika zagrebacke Tvornice laboratorijske opreme i stakla (TLOS) je od danas u strajku zbog neisplacenih placa. Posljednju su dobili u prvoj polovici
'Marko Prpic/PIXSELL'
01.09.2010.
u 13:54

Sindikat stoga traži da država upotrijebi sve svoje pravne instrumente radi osiguranja imovine i opreme za nastavak proizvodnje kod drugog poslodavca i vlasnika.

Nakon što im poslodavac, sukladno obećanju, nije isplatio plaće za svibanj do 27. kolovoza, radnici Tvornice laboratorijske opreme i stakla (TLOS) d.d. Zagreb, na referendumu su se izjasnili kako su spremni štrajkati. Sindikat EKN-a Hrvatske, čiji su radnici članovi, najavio je danas štrajk poslodavcu i zatražio postupak mirenja.

- Radnici TLOS-a koji su i drugi dio plaće za travanj izborili trotjednim štrajkom, te nastavili s radom, vjerujući poslodavcu kako će im do 27. kolovoza isplatiti i plaću za svibanj, uvjerili su se na vlastitoj koži u istinitost stare narodne izreke: "Obećanje, ludom radovanje.“ Poslodavac nije osigurao ni sirovine i potreban repromaterijal za nastavak proizvodnje, a od sindikalnog povjerenika zahtijeva da uvjeri svoje kolege da rade bez plaće - piše u pismu Ivana Tomca, predsjednika Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN). Sindikat EKN-a, kaže Tomac, raspolaže informacijama kako poslodavac namjerava iz tvornice izvesti dio opreme i prodati je. Sindikat stoga traži da država upotrijebi sve svoje pravne instrumente radi osiguranja imovine i opreme za nastavak proizvodnje kod drugog poslodavca i vlasnika.

Temeljem zahtjeva Sindikata EKN-a, u TLOS-u je tijekom kolovoza obavljen i inspekcijski nadzor pri čemu su inspektori rada utvrdili niz prekršaja. Zbog povrede odredbi Zakona o radu i Zakona o minimalnoj plaći protiv poslodavca i odgovorne osobe poslodavca inspektor rada je podnio Optužni prijedlog Prekršajnome sudu u Zagrebu.

Ključne riječi

Komentara 9

UK
Ugo Kajvez
17:17 01.09.2010.

Uludo i uzalud !! ............. sve dok se ne počinju leti cigle na markovom trgu ........

OB
-obrisani-
17:49 01.09.2010.

+ - 01.09.2010. u 14:41h Kosovo_je_srce_Albanije je napisao/la: Radnici se na referendumu izjasnili za štrajk !!?? Pa hoće li im sindikat platiti te dane štrajka ? \"\"Da Sindikat je taj sto radnike placa u vrijeme strajka. Pitam se kako mozemoze postojati takav NAKARADNI- Sindikat bez kapitala i para a sve rasprodali radnicko?

OB
-obrisani-
14:41 01.09.2010.

Radnici se na referendumu izjasnili za štrajk !!?? Pa hoće li im sindikat platiti te dane štrajka ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije