Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rad u Njemačkoj: mislili su da su dobili priliku života, a na kraju otišli osramoćeni

Bračni par iz Hrvatske dobilo je posao sobara u hotelu: obećana im je plaća, prekovremeni, smještaj... a onda im je stigao prvi platni listić
24. lipnja 2018. u 18:45 146 komentara 50447 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Obećali su mi med i mlijeko, 2100 eura plaće, a na kraju su mi napravili nešto sramotno, pojadao se Hrvat na radu u Njemačkoj, Njegova priča svjedoči da i u Njemačkoj sve može krenuti po zlu.

građevina Druga strana priče Rad u Njemačkoj: 'Obećali su mi sobu i posao, a onda sam shvatio da sam nasjeo'

Tvrtka, koja je nekim svojim ranijim postupcima već došla na zao glas zove se Standard Premium Service GmbH i pruža usluge čišćenja nizu velikih hotela u Njemačkoj. Radnici su uglavnom iz Hrvatske, BiH, Srbije i Bugarske…

On i supruga živjeli su u okolici Stuttgarta da bi se preselili u München kako bi radili kao sobari, ispričao je svoju priču portalu Net.hr. Obećana im je satnica od 10,30 eura bruto, smještaj za 450 eura mjesečno po krevetu, što im se kao akontacija odbija od plaće, radno vrijeme od 8 do 14.30, plaćeni prekovremeni sati… Ukratko, med i mlijeko, pomislio je.

Đuro Božanović: Iseljavanje mladih iz Hrvatske strateški je interes svih hrvatskih vlada

Počeli su raditi polovicom veljače. Bilo ih je petnaestak u jednoj kući, po pet-šest u jednoj sobi. Za taj luksuz su njemu i supruzi od prve plaće odbili 900 eura za prva dva mjeseca.

Loše brojke slijedile su jedna drugu. Ugovorom su bili obvezani na 169 radnih sati mjesečno uz plaću od 1740 eura bruto. Računali su da bi im zajedno svakoga mjeseca trebalo ostati 1200 eura. No, ubrzo se pokazalo da radno vrijeme traje dok se ne završi posao.

A kada bi pospremili “svoje” sobe, morali su pomagati drugima. A to im se nije računalo u prekovremene.

PUNO MJESTA Iseljavanje opustošilo srednje škole u Slavoniji

Potom su počeli pritisci šefice J.Ž.. Njegova se supruga čak fizički sukobila s njiom nakon jednog prigovora. A onda je s prvom plaćom uslijedio šok:

Od zarađenih 1000 eura bruto na isplatnoj listi stajalo je da su oni dužni tvrtki više od 100 eura, zbog cijene smještaja.

Sljedeći mjesec, u kojem su nabijali prekovremene i imali samo jedan slobodan dan tjedno, njemu je bilo isplaćeno 300 eura. Ovaj put zbog pogreške u sustavu.

Supruga je pak dobila otkaz zbog onog napada na šeficu.

Onda je otkriveno da mu tvrtka uopće nije uplaćivala doprinose, mada mu je redovno od plaće odbijano za zdravstveno i mirovinsko.

Zadnji mjesec rada u toj tvrtki, prije nego što je dobio otkaz, isplaćeno mu je 400 eura mada je svakodnevno radio od jutra do mraka.

Onda je shvatio da zbog toga nije ni morao odlaziti iz Hrvatske.

Predsjednica održala predavanje "Obrana i vanjska politika RH" Generalskom zboru održala predavanje Grabar Kitarović: Depopulacija je najveća ugroza Ivica Todorić BEZ PARDONA Gađenje je postalo glavni okidač za iseljavanje
Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar grom76
  grom76:

  ma nemoguće pa u Njemačku samo trebaš doći i sve te čeka.

 • Aleluja:

  Poslovica kaže: "Nije bogat onaj koji puno ima, već onaj kojemu malo treba". Hrvati su se polakomili, zinuli na veliko, pa povjerovali u svakakve bajke o tome kako vani Euri rastu na drveću, samo ih treba ubrati. Puno je ovakvih, ... prikaži još! ali ih je sramota priznati da su namagarčeni. Nije to ništa novo, oduvijek su gastarbajteri radili najteže i najprljavije poslove vani (one koji su im doma bili ispod časti raditi), živjeli doslovno kao stoka u oboru, a kad bi došli doma na odmor glumili bi face. Nakon odmora opet natrag van u svoj obor. Ništa se nije promijenilo do danas. A vi samo vjerujte u bajke o Irskoj, Njemačkoj itd. Ne kažem, ima ih kojima je upala sjekira u med i snašli su se, ali takvih nije puno.

 • koki:

  Gospodo komunisti probudie i otrijeznite se a i vi Hrvati. razvijene zemlje trebaju vas kao jeftinu radnu snagu i nista vise. U razvijenom svijetu ste nitko i nista, Da ste nesto, razvili bi svoju zemlju. Ja sam Hrvat sa fakultetskom ... prikaži još! izobrazbom iz SFRJ koja mi u D nije priznata i radim kao pomocni radnik. zahvaljujuci firmi i zeni njemici zaradjujem donekle dobro, U D sam kupio stan, u HR imam 9 apartmana, vozim mecerdes ali svejedno sam nitko i nista- Radio sam 17 godina ufirmi 8 sati plus 10 g0dina nosio novine ujutro od 3-5,30, vikendom vozio taksi- Da se toliko radi u HR bili bi Svicarska kako veli KLK i vjerujte mi ima pravo, da neki su i ce uspijeti i bez tolike muke ali gospodo vjerujte mi, mnogi bi se vratili da ih nije sramota