Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Đuro Božanović:

Iseljavanje mladih iz Hrvatske strateški je interes svih hrvatskih vlada

18.06.2018.
u 17:18

Hrvatski poduzetnik Đuro Božanović kaže kako hrvatsko gospodarstvo godinama tone, iako političari govore o rastu i oporavk.

Hrvatski iseljenici milijardama financiraju prema njima smišljeno i okrutno vođenu politiku svih dosadašnjih hrvatskih vlada – kaže hrvatski poduzetnik Đuro Božanović (33), koji osam godina radi u Njemačkoj.

Prema njegovim riječima, hrvatsko gospodarstvo godinama tone, iako političari govore o rastu i oporavku. Investitora i investicija nema, a i oni koji se pojave bivaju razočarani.

- Političari se samo slete oko investitora, slikaju se i hvale, a potom dvosmislenim zakonodavstvom stvaraju pritisak na poslodavce koji, što god da naprave, ulaze u koliziju sa zakonima koji se mogu različito tumačiti. Stoga moraju na pravnike potrošiti značajna sredstva i prolaziti mukotrpan gospodarski stres kako bi dokazali svoju nevinost – kaže Božanović.

On smatra da jednako nerazuman i krajnje nekorektan odnos kakav je prema gospodarstvu vladajući imaju i prema iseljenicima i kako je zapravo iseljavanje mladih iz Hrvatske strateški interes svih vlada u zadnjih deset godina. Razlozi za to financijske su prirode. On napominje kako podaci HNB-a govore kako je 4,5 milijuna Hrvata koji žive izvan hrvatskih granica do 2014. u domovinu poslalo preko 30 milijardi eura, što je više od svih stranih investitora zajedno.

- Ako uzmemo da 200 tisuća Hrvata mjesečno u Hrvatsku vrati po tisuću eura, to je na godišnjoj razini oko 2,4 milijarde. Stoga, ako pogledamo izvještaj ministra Zdravka Marića o suficitu, vidjet ćemo da je zapravo riječ o novcu koji iseljenici donesu u RH - dodaje Božanović. Božanović napominje kako se od ulaska Hrvatske u EU do danas značajno povećao broj iseljenika, čak i za 300 tisuća. Od toga, napominje, Hrvatska ima i te kakvu korist, odnosno povećan godišnji prihod za minimalno dvije milijarde eura s obzirom da većina iz novog odljeva iseljenika u RH ima određene obveze kako prema kreditima, tako i prema svojim obiteljima, održavanju imovine i dr. On smatra kako su hrvatski iseljenici poslali i daleko više novca, službenim i neslužbenim kanalima, i sudjeluju u značajnom udjelu BDP-a koji proizlazi iz turizma, no o tome se nedovoljno govori i nitko ne želi objaviti pravu statistiku.

- Ova i sve prethodne vlade dobro su upoznate od kuda im se puni državni proračun. S obzirom da ulagača, investitora čak niti potencijalnih nema, jer su sve rastjerali, odlučili su se na ciljano iseljavanje radno sposobnih iz RH. Samim tim s jedne strane smanjuju trošak, a s druge strane i te jako popunjavaju proračun friškim kapitalom novoiseljenih Hrvata. Kako niti jedna dosadašnja vlada nije poduzela ništa na dugoročnim i strateškim interesima, tako i ova sada kratkoročno pokriva svoj proračun, a potom će od istih tih iseljenika i njihove djece ubirati novac od nekretnina, što je već pripremljeno zakonom o privremenoj odjavi boravka - ističe Božanović, inače direktor za jugoistočnu Europu u njemačko-hrvatskoj tvrtki IMR Hamburg.

Božanović kaže kako se ove godine mislio vratiti u Hrvatsku, ali kada je vidio kako stvari funkcioniraju u našoj zemlji, u zadnji trenutak je odustao.

 

Komentara 33

ME
Merlin
17:31 18.06.2018.

strašno! strašni podaci. ako je sve točno što ovaj lik kaže, a nekako nemam razloga ne vjerovati mu (ta, nije to nekakav gordan maras ili, štajaznam, njonjo koji lažu čim zinu i nemaju pojma o ničemu) onda stvari sjedaju na svoje mjesto. dakle, i ovoj vladi, iako je deklarativno protiv iseljavanja, itekako paše da ekipa hametice briše van. pretužno. a još tužnjie (i opasnije po nas) je ako je Plenki obećao Merkelici napučit ispražnjenu Slavoniju imigrantima. Jer i za TO će Hrvatska dobit dobru lovicu, i onda će i TO stavljati u plus, kao prihod, itd. jeza me hvata od hrvatske crne budućnosti...

Avatar kenshi
kenshi
18:51 18.06.2018.

Drago mi je da je ovaj mračni plan o iseljavanju konačno otkriven u ovim medijama. Zna se da komunisti ne žele raditi i stvarati pa su navikli parazitirati na onima koji su radišni i poduzetni. U Hrvatskoj se već od Račanove i Sanaderove vlade, a pogotovo od Milanovićeve i Plenkovićeve, odvija eksodus zbog golog preživljavanja. Zašto ima toliko blokiranih u Hrvatskoj? Upravo zbog toga da se ti ljudi otjera u inozemstvo kako bi mogli financirati domaće petokolonaše i parazite – ovi zadnji ne odlaze u Njemačku i Irsku! Tu se odigrava bizarna politika gdje su se udružili uhljebi kako bi potjerali radnike van. Živjeti na tuđi račun je cilj ove politike. Čak bi i referendume zabranjivali kako bi održali ovo trulo stanje.

JU
juma
19:58 18.06.2018.

Prvo sam si pomislio sta ovaj lik prica, no onda sam si uzeo kalkulator i izracunao koliko je mog direktnog novca otislo u Hrvatsku za ovih 20 godina. Rezultat, oko 200 tisuca eura svjezeg novca koji je usao u hrvatsko gospodarstvo (nekretnine, turizam, potpora obitelji). Djeca komunista rade isto sto i njihovi ocevi, nas su otjerali i ubiru nase novce, dok oni uzivaju u Hrvatskoj ne radeci nista. Ajde, barem su malo evaluirali, pa nas ovi nas barem fizicki ne likvidiraju, ako smo im ideoloski nepocudni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije