Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je najgori?

Qantas najsigurnija zračna kompanija, CA dobio sedam zvjezdica!

Croatia Airlines
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
09.01.2014.
u 22:03

Zanimljivo je da je 2013. godina bila najsigurnija za putnike u zračnom prometu od 1945. sa samo 29 nesreća i 269 poginulih. Prosjek u posljednjih 10 godina su 32 nesreće i 719 poginulih.

Najsigurnija zrakoplovna kompanija na svijetu je australski Qantas, a hrvatska Croatia Airlines je završila u najvišem sigurnosnom razredu prema istraživanju AirlineRatings.com.

Australski Qantas od 1951. godine nije imao niti jednu fatalnu nesreću te su mu dodijelili "sedam zvjezdica" za sigurnost, a u prvih deset kompanija po sigurnosti i usluzi još su se našli i (abecednim redom): Air New Zealand, All Nippon Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, Eva Air, Royal Jordanian, Singapore Airlines i Virgin Atlantic.

AirlineRatings svoju listu sastavlja uzimajući u obzir razne faktore iz revizija agencija i tijela koja se bave zračnim prometom, mišljenja vodećih udruga kao i nacionalnih revizija te broju fatalnih nesreća. Od 448 kompanija, njih 137 je svrstano u najviši sigurnosni razred (sedam zvjezdica", a čak njih 50 je dobilo tri ili manje zvjezdica što bi značilo da se u njihovim zrakoplovima ne želite voziti.

Sedam zvjezdica i veliku pohvalu za sigurnost dobila je prema ovom istraživanju i hrvatska zračna kompanija Croatia Airlines. Zanimljivo je da je 2013. godina bila najsigurnija za putnike u zračnom prometu od 1945. sa samo 29 nesreća i 269 poginulih. Prosjek u posljednjih 10 godina su 32 nesreće i 719 poginulih. Najgora nesreća bio je pad Boeinga 737-500 koji je letio iz Moskve u Kazan kada je poginulo svih 44 putnika i šest članova posade. Najgore ocijenjene sa jednom zvjezdicom su Kam Air, Scat i Bluewing Airlines.

>>Pilot se 'sagnuo', NLO proletio nekoliko metara od Airbusa?

>>Fuzijom do najveće zrakoplovne kompanije na svijetu!

Komentara 2

ST
strukle
14:14 10.01.2014.

"137 je svrstano u najviši sigurnosni razred (sedam zvjezdica)" Treba informaciju gledati u sirem kontekstu, CA nije u vrhu, nego je jedna od 137 kompanija koje su ocijenjene kao sigurne. Pohvalno, ali ne i epohalno.

MA
Markoc
08:53 10.01.2014.

Dosta vas je pljuvalo po našoj kompaniji, a vidite da je u vrhu po sigurnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije