Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pucnjava u crkvi

Ubijeno 26 osoba. Napadač je bivši vojnik otpušten zbog lošeg ponašanja

Devin P. Kelley
Foto: Reuters/PIXSELL/Twitter
1/17
06.11.2017.
u 06:49

"U ovom trenutku izgubljeno je 26 života. Ne znamo hoće li taj broj rasti", rekao je guverner Teksasa Greg Abbott

Otkriven je identitet ubojice koji je u nedjeljno jutro u malom gradiću pokraj San Antonija u Teksasu sa strojnicom upao tijekom obreda u baptističku crkvu i ubio 26 ljudi: krvnikovo ime je Devin Patrick Kelley.

Taj 26-godišnjak iz New Braunfelsa u Teksasu služio je u američkim zračnim snagama (Air Force) u bazi u New Meksiku, a 2012. odgovarao je na sudu za optužbe zbog zlostavljanja supruge i djeteta. Prema navodima Ann Štefanek, šefice za medije zračnih snaga, Kelley je osuđen na 12 mjeseci pritvora i potom je 2014. otpušten iz vojske zbog lošeg ponašanja. Te iste godine navodno se opet oženio, a postavlja se pitanje zašto je za svoj krvavi čin odabrao crkvu pedesetak kilometara udaljenu od svog rodnog New Braunfelsa.

I je li nečasno otpuštanje iz vojske jedan od okidača da odjeven u crno, s pancirkom i mitraljezom napadne nedužne ljude u baptističkoj crkvi u Sutherland Springsu.

– Mislimo da se ovakve stvari ne događaju u malim sredinama. Nažalost, danas je potvrđeno suprotno – rekao je šerif Joe Tackitt, čiji je ured zadužen za Wilson Country (uključujući i Sutherland Springs) rekonstruirao ubojiti pohod krvnika.

Nakon što se nakratko zaustavio na benzinskoj postaji, Kelley se parkirao nasuprot crkve i počeo pucati po desnoj strani dok je još bio na parkiralištu. Potom je ušao u crkvu i nastavio paljbu, a na njegovu pucnjavu odgovorio je naoružani Teksašanin koji ga je i ranio. Nakon što je ubojica krvareći otrčao i pokušao pobjeći u automobilu, šačica naoružanih Teksašanina pratila ga je po susjednom okrugu Guadalupe County. Teksaški krvnik nađen je mrtav u smrskanom automobilu, a policija, kojoj pomažu FBI i teksaški rendžeri, ispituje uzrok njegove smrti. Ovo je najgori masovni masakr ikada počinjen u Teksasu, a Amerikanci su još u suzama od najgoreg pokolja u povijesti – kada je 1. listopada Stephen Paddock ubio 58 i ranio gotovo 550 ljudi na koncertu na otvorenom u Las Vegasu.

Devin P. Kelley
1/32

Trump: Srce nam je slomljeno

"U ovom trenutku izgubljeno je 26 života. Ne znamo hoće li taj broj rasti", rekao je guverner Teksasa Greg Abbott na tiskovnoj konferenciji, govoreći o "najgoroj masovnoj pucnjavi u povijesti" njegove države.

Dvadesetak osoba je ranjeno. Žrtve su stare od 5 do 72 godine. Među njima je i 14-godišnja kći pastora te crkve, prenijela je  televizijska mreža ABC News. Pastor nije bio u crkvi u vrijeme napada.

Predsjednik Trump je u Japanu, drugog dana azijske turneje, osudio "strašan" pokolj.

"Srce nam je slomljeno. U suzama i boli, budimo jaki", izjavio je u Tokiju. "Taj sotonski čin izveden je dok su žrtve i njihove obitelji bile u svojoj bogomolji", rekao je ogorčeno.

Napadač je nosio jurišnu pušku i neprobojan prsluk, rekao je načelnik teksaške policije Martin Freeman. Dodao je da osumnjičenikov identitet nije sigurno utvrđen. Riječ je o mladom bijelcu u dvadesetima koji je bio odjeven u crno, rekao je. Uspio je pobjeći, ali je poslije pronađen mrtav u svom automobilu. Ne zna se je li se ubio ili je netko pucao u njega.

Pucnjava se dogodila na osmu obljetnicu pokolja u vojnoj bazi Fort Hoodu u Teksasu 5. studenoga 2009. kada je vojni psihijatar Nidal Hasan ubio 13 ljudi, za što je osuđen na smrtnu kaznu koju još čeka.

U Sjedinjenim Državama svake godine od vatrenog oružja pogiba više od 33.000 ljudi, među kojima 22.000 digne ruku na sebe, pokazuje nedavna studija. Rasprava o zakonu o nošenju oružja, iznimno pomirljiva, povede se nakon svake veće pucnjave.

Unatoč tomu, malo je konkretnih mjera za suzbijanje ovakvih pojava, uglavnom zbog utjecaja moćnog oružanog lobija, Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA).

Ušao u crkvu i počeo pucati

"Napadač je mrtav", izjavio je za AFP glasnogovornik šerifova ureda susjednog okruga Guadalupea, dodajući da nije bilo policijske potjere za njim. "Bio je u svojem vozilu", rekao je.

"Neka je Bog s ljudima u Sutherland Springsu, u Teksasu", objavio je na Twitteru američki predsjednik Donald Trump, koji je trenutačno na putovanju po Aziji. "Pratim situaciju iz Japana", dodao je, istaknuvši da su na mjestu događaja istražitelji, pa i oni savezne policije.

Teksaški senator Ted Cruz i guverner Greg Abbott također su preko Twittera uputili svoje molitve za žrtve i zahvalili odvažnima koji su prvi pritekli u pomoć i redarstvenicima.

Glasnogovornica bolnice u Floresvilleu, u upravnom središtu okruga Wilsona, rekla je za AFP da je ustanova primila osmero pacijenata ranjenih iz vatrenog oružja, među kojima su troje odmah morali odvesti u sveučilišnu bolnicu u San Antoniju, velikom teksaškom gradu pedesetak kilometara na sjeverozapad.

Pucnjava je počela oko 11.30 sati (18.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) u Prvoj baptističkoj crkvi u Sutherland Springsu, izvijestila je lokalna mreža KSAT12 na svojoj internetskoj stranici.

Ta mreža prenosi izjavu svjedoka koji je rekao da je vidio muškarca koji je ušao u crkvu i počeo pucati na vjernike okupljene na obredu. Mediji pišu da na obredu obično bude pedesetak ljudi.

 

 

Komentara 169

IM
Immanuell
23:10 05.11.2017.

U redu je to što ste tako osjetljivi prema pobijenim i ranjenim ljudima u Texasu, ali svakog dana u Siriji strada cca 200 - 500 ljudi. Zašto se niste izmolili i za njih?

DH
dalibor.hren
20:51 05.11.2017.

Svjetski policajac ne može uvesti red u svojoj kući!

DU
Deleted user
21:48 05.11.2017.

Pa sto je ovim Amerima,,,jel jedan dan prodje da ne ubiju nekog u svijetu odmah oni to nadoknade doma.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije