Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINJSKA ALKA

Prvi put Alku je pratio strani državnik – slovenski predsjednik Borut Pahor

Visoki uzvanici na 307. Sinjskoj alci
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/12
07.08.2022.
u 21:34

Za titulu slavodobitnika 307. Sinjske alke natjecalo se 17 alkara po izboru novog alkarskog vojvode Marija Šušnjare koji je političare upozorio da nas je sve manje i da se taj trend mora zaustaviti

Sinjska alka ove je godine posebna. Uz hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, prvi put u povijesti alkarske svečanosti pratio je i jedan strani državnik, i to slovenski predsjednik Borut Pahor. Pred Alkarskim dvorima dočekao ga je Milanović u društvu sinjskog gradonačelnika Mire Bulja koji je za ovu prigodu obukao sinjsku narodnu nošnju.

Prijateljski odnosi

– Prvi sam put u Sinju, jako mi drago što sam tu – rekao je Pahor i dodao kako je njegov posjet, u koji je došao na poziv predsjednika Milanovića, dobar za razvijanje prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Slovenije.

VIDEO:Borut Pahor stigao u Sinj, dočekao ga Milanović

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Sinj je došao ranije jer je prvo s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom posjetio Veteranski centar u bivšoj vojarni, jedan od četiri, koliko će ih biti u Hrvatskoj. Prije svečanog primanja u Alkarskim dvorima Milanović i Pahor posjetili su likovnu izložbu "Meštrović i Sikirica, suvremenice i suvremenici", a za to je vrijeme premijer Plenković s ministrima Tomom Medvedom, Davorom Filipovićem, Gordanom Grlićem Radmanom, Ivanom Malenicom te predsjednikom Sabora Jandrokovićem bio na molitvi u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, a onda su se svi zajedno našli na primanju u Alkarskim dvorima. Prije toga, sinjski gradonačelnik Miro Bulj novinarima se požalio kako ga premijer i njegovi ministri ignoriraju, ne žele se susresti s njim iako su u njegovu gradu, no bitnija im je stranačka iskaznica pa "idu u Hrvace".

To je komentirao i Plenković.

– On se prije neki dan toliko nahvalio da sam računao kako je sve tako dobro da ne treba posebno ponavljati da u Sinju ide aglomeracija vrijedna nešto manje od 500 milijuna kuna, kao i da se praktički dovršio Veteranski centar koji će biti završen do listopada, vrijedan 70-ak milijuna kuna, potom Centar za socijalni rad, kružni tokovi, Hrvatske ceste. Meni je drago da se on hvali svim tim projektima koji su projekti Vlade RH, a vidjet ću ga sada zajedno sa svim ostalim uzvanicima na primanju u Alkarskim dvorima – izjavio je Plenković koji je nakon susreta s gvardijanom fra Marinkom Vukmanom u samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske novinarima rekao da mu je drago biti u Sinju naglasivši kako je Alka krasna tradicija hrvatske povijesti i junaštva Cetinske krajine.

– Lijepo mi je vidjeti toliko ljudi koji svake godine dolaze kako bi zajedno sa Sinjankama i Sinjanima njegovali našu baštinu, kao i u samostanu – rekao je Plenković. Novinari su ga pitali da komentira izjave iz Srbije nakon obilježavanja Oluje na što je odgovorio da smo u dva tjedna čuli toliko uvreda, toliko teških riječi i primitivnih ispada, iz optike naše uređene zemlje, članice EU i NATO-a, u kojoj uvažavamo manjine te su one dio vlasti uključujući i srpsku manjinu.

 

– Oni su kao iz nekog vremena prije najmanje 30 godina, ako ne i više, te zato, ne odgovarajući na te brutalne uvrede nekih članova Vlade koje su sramotne, pozivam da sazru što bi bilo dobro za njih, ali i za sve oko Srbije – poručio je Plenković. Upitan o slučaju iznenadne smrti splitskog novinara Vladimira Matijanića Plenković je izrazio sućut obitelji i svim njegovim kolegama kazavši da je uvijek grozno kada netko umre tako mlad. Istaknuo je da sve treba ispitati i da je ministar najavio da će se provesti nadzor u KBC-u Split da se vidi što se točno dogodilo. Podsjetio je i da DORH provodi izvide u tom slučaju te da on u ovom trenutku nema baš nikakvu informaciju koja bi bila dodatna vrijednost onome što je pročitao u medijima.

U Alkarskim dvorima gostima je dobrodošlicu je poželio predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, a nakon uručivanja darova i svečanog programa izjave novinarima dao je Zoran Milanović. I on je komentirao slučaj preminulog novinara Matijanića. – Ono što je izjavila njegova partnerica čitav je niz jako ozbiljnih stvari. To je toliko zabrinjavajuće i ozbiljno da to treba detaljno ispitati. To što je rekla djeluje vrlo složeno i suvislo i, ako je samo dio točan, to nije dobro – komentirao je predsjednik Milanović.

Penavi najjači pljesak

– Kad se DORH pozabavio izvidima u roku od 15 minuta, pitam se što je s Banožićem i njegovim slučajem jer je on ulovljen u činjenju kaznenog djela. Tri-četiri mjeseca čekamo i ništa. Dobro je kad se djeluje brzo, nije dobro kad se uopće ne djeluje – rekao je Milanović.

Upitan za komentar izjava iz Srbije nakon obljetnice Oluje rekao je da nema smisla jer argumenti očito ne padaju na plodno tlo, a dobre namjere su nebitne. U Sinju su bili i splitski gradonačelnik Ivica Puljak i njegova supruga, saborska zastupnica Marijana Puljak, a prvi je put došao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Ipak, najviše se pljeskalo Ivanu Penavi, vukovarskom gradonačelniku. Za titulu slavodobitnika 307. Sinjske alke natjecalo se 17 alkara po izboru novog alkarskog vojvode Marija Šušnjare.

Visoki uzvanici na 307. Sinjskoj alci
1/26

– Otimali su se za ovaj kraj, ali mi ga nismo dali. Povijest nam je bila ktrvava i teška, ali slavna i pobjedonosna. Ostali smo svoji na svome – rekao je u uvodnom govoru vojvoda Šušnjara koji se prisjetio i velike pobjede Sinjana nad Osmanlijama, ali i pobjede branitelja u Domovinskom ratu kojima je zahvalio.

– Moram istaknuti i gorući problem. Sve nas je manje. Stoga pozivam sve nas, a posebno političare da zaustavimo te negativne trendove – rekao je Šušnjara i alkarima poželio "čvrstu desnicu i oko sokolovo", a alkarskim momcima "držanje dostojno pradjedova".

Komentara 25

CA
Cambridge
22:17 07.08.2022.

Koliko se samo janjaca okretalo?

AF
afer
12:36 08.08.2022.

A još su na Svetoj Geri????

Avatar Asterix
Asterix
22:05 07.08.2022.

Trebao je pozvati i Orbana kad je već tu. Ili Orbana zanima samo hrvatsko more ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije