Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'GENERALKA' NA KRKU

Prvi hrvatski tim za helikoptersku hitnu: 'Spremni smo – i krećemo za tri minute'

08.09.2015., Omisalj, otok Krk - Helikopterska hitna sluzba u Zracnoj luci Rijeka. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/2
09.09.2015.
u 13:43

Najveća im je prednost što se nakon dojave u zrak dižu bez prethodnog zagrijavanja

Ma kakav strah! Ni najmanje – odgovara nam medicinska sestra Andreja Maček, članica prvog hrvatskog tima helikopterske hitne medicinske pomoći, koja danas počinje s radom. Iz baza na Krku i Braču, naime, kreće pilot-projekt Ministarstva zdravlja kojem je cilj utvrditi je li, gdje i koliko potrebna ovakva vrsta hitne pomoći.

Desetero odabranih

Sestra Andreja jedna je od ukupno pet medicinskih sestara odnosno tehničara i pet liječnika koji čine prvi hrvatski tim za helikoptersku hitnu i koji se posljednjih dana obučavaju na aerodromu na Krku. Uvjetno rečeno, svjedočili smo njihovoj generalnoj probi koja izgleda tako da po pozivu dojavnog centra i javljanju nesreće helikopter s medicinskim timom kreće za tri minute. To je upravo, istaknut će nam na Krku, nemjerljiva prednost ovog helikoptera jer nema potrebu zagrijavanja i nikakve druge pripreme.

Kako objašnjava prim. mr. Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dojavna jedinica alarmira helikopter, javi mjesto nesreće, koordinate...

– Pilot rutu najavljuje kontrolnom tornju i ovi letovi imaju prednost pred svim ostalim letovima. Kada se u sustav unesu koordinate, dobije se i procjena koliko je minuta potrebno do tog mjesta – pojašnjava dr. Grba Bujević.

Svaki dan u tjednu radit će jedan medicinski tim odnosno liječnik i medicinska sestra ili tehničar, a za ovaj projekt selektirali su one s radnim iskustvom i one koji su prošli traženu edukaciju. U ekipi koja će raditi na Krku su zaposlenici Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije i nakon treninga redom potvrđuju da su spremni za intervencije.

Potrebna oprema

U tu svrhu ovaj helikopter ima svu potrebnu opremu, što su nam liječnici i sestre demonstrirali za jučerašnje "generalke".

Također je nužno ponoviti da i ova "zračna hitna" kao i ostale služi spašavanju života, dakle njihova je obaveza i posao reagirati u situacijama u kojima je ugrožen život.

>> 'Leteća hitna' od rujna na raspolaganju građanima Hrvatske

>> 'Natječaj za helikoptersku hitnu bio je takav da ga naše tvrtke ne dobiju'

Komentara 2

K2
kritičar_2
18:32 09.09.2015.

Naš ministar Varga vješto je iskoristio skijanje u Italiji,da ugovori najam helića za hitnu,koju finansira EU komisija,normalno uz dobru proviziju.Za devet miliona kuna,koliko košta ova muljaža,mogli smo ,iz zračne baze Zemunik,prilagoditi dva helikoptera za obuku pilota(BEL),u hitnu medicinsku službu i i imati kvalitetniju uslugu(danju i noću).Ali u tom slučaju nema masne provizije.

MX
Mister X
15:56 09.09.2015.

Od kuda nam to tko nam pokloni zrakomlat ? I Kompletnu opremu zamislite i to : Zašto samo jedan ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije