Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispit zrelosti

Provedbu mature ne mogu nadzirati nastavnici drugih škola

'19.03.2010., Zagreb, Hrvatska -  X. gimnazija, Klaiceva ulica, guzva pred skolom i polaganje drzavne mature Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
04.04.2011.
u 08:00

Učenike će kontrolirati samo profesori iz njihovih škola, iako je Nacionalni centar bio odlučio da to rade i nastavnici iz drugih škola

Pisanjem eseja iz hrvatskog jezika danas u 9 sati počinje ovogodišnja državna matura. Ispite bez kojih nema upisa na fakultete pisat će više od 31.200 učenika, od toga 12.000 gimnazijalaca i 19.200 njih iz četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola.

Novi raspored

Njima će se pridružiti i oko 6000 đaka koji su školu završili izvan Hrvatske te svi koji su iz srednjoškolskih klupa izišli prijašnjih godina. Novost za maturante 2011. u odnosu na one koji su maturu polagali lani novi je raspored polaganja ispita. Ove godine odlučeno je da se prvo pišu eseji iz hrvatskoga i stranih jezika, koji počinju danas i traju do 12. travnja. Ostali ispiti pišu se nakon nastave, od 23. svibnja, kad je ispit iz matematike, pa do 6. lipnja.

Novi raspored dogovoren je nakon što su se lani mnogi bunili što se ispiti održavaju istodobno s nastavom. Bez prigovora teško da će proći i ova matura. Zapravo, zamalo je već izbio skandal. U sukobu su se našli ravnatelji srednjih škola jer je dio njih od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje tražio da uz voditelje ispitivanja u školama dežura i po jedan nastavnik iz susjedne škole. Centar je to prihvatio i više puta o tome obavijestio škole i ispitne voditelje. No, posljednjih dana u Centar su počela stizati pisma ravnatelja i nastavnika koji su protiv ideje da im provedbu mature nadziru i nastavnici iz drugih škola.

Izbjegli sudske sporove

Nakon svega Centar je poništio svoju odluku te sve škole u četvrtak obavijestio da će se državna matura i ove godine održati po starim pravilima, tj. učenike će nadzirati isključivo profesori iz njihove škole.

– Osobno sam bio za odluku da na ispitima budu i profesori iz drugih škola jer imam spoznaja da se u nekim školama zloupotrebljava činjenica da maturu nadziru samo profesori iz škole. Tu mislim na privatne škole. U nekima se đacima dopuštalo da na maturi prepisuju i konzultiraju se – kaže ravnatelj jedne zagrebačke gimnazije. Odluku Nacionalnog centra da odustane od prvotne ideje ubrzala je i reakcija Sindikata Preporod koji je upozorio kako bi bez stvaranja zakonskih pretpostavki i osiguranja dodatnih financijskih sredstava razmjena nadziratelja mogla samo uznemiriti duhove u zbornici, ali i izazvati velik broj sudskih sporova.

Ključne riječi

Komentara 2

MK
mkinkognito
09:59 24.05.2011.

E sindikalisti koji vam je to štos bojite se kontrole vaših kolega, pa kontrolori i ne moraju poznavati predmet. Njihov je posao nadzirati provedbu i ne smiju provjevaravati rad (znanje) morala bi biti dva jedan iz matične škole i jedan iz druge škole (to je radi komisijskog potvrdjivanja pravilnosti izvedbe). Znanje provjerava državna ocijenjivačka komisija. A izborni stručni predmet na stručnim školama za učenike koji žele državnu maturu ispitivanje vanjskih ispitivača (najmanje 2) nadzire mentor predmeta iz matične škole. Ukoliko bi bila neprimjerna intervencija mentora ispitivanje se prekida i održava se posebni rok pred posebnom komisijom. Takva su pravila svugdje na državnim maturama. Pošto to nije u Hrvatskoj onda me ne čudi reakcija fakulteteta koji ne prihvaćaju maturu kao selekciju za upis.

OB
-obrisani-
10:34 04.04.2011.

hehehehehehe mature, gimnazije, srednje skole, fakulteti a onda van izlaze diplomirani mamlazi heheheheehehe, amerika nema gimnazije-bolje reci pojma nemaju kaj je to imaju obaveznu srednju skolu koja traje 12 godina i u zadnjim godinama mozes birat predmete koje hoces a najmanje ih moras imat tri-heheheehehehe skolovani mamlazi iz hrvatske bi rekli: yebes to skolu heheheheehehe a imaju najbolje strucnjake na svijetu i najvise patenata odnosno vise nego cijeli svijet skupa po godini, a nemaju ni prijemne ispite za faks-drek skola vele \"pametni-ludi\" hrvati heheheehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije