Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvjerstvo kod Slatine

Priveden muškarac koji je iz puške pucao u pse HGSS-a

ozlijedjena kujica Astra HGSS-a ustrijeljena iz vatrenog oruzja  Foto: Vanja Kotur/HGSS
Foto: Vanja Kotur/HGSS
11.12.2015.
u 10:19

Štenac Rex je ubijen, a kujica Astra teško ozlijeđena i ne može hodati

Njemačka ovčarka Astra teško je ranjena, a njezin sustanar Rex ubijen je nakon što ih je netko najprije pustio iz dvorišta njihova vlasnika, inače člana Hrvatske gorske službe spašavanja, kod Slatine u srijedu navečer. Pucano je u njih iz puške. Kujica Astra već se mjesecima obučava za rad u HGSS-u i potrage za nestalim osobama. No umjesto da pomaže ljudima, upravo je ona u srijedu trebala pomoć svojih "kolega".

Slučaj prijavljen policiji

Vlasnik je alarmirao HGSS Stanice Orahovica oko 23.05 sati i prijavio nestanak. Zbog važnosti pasa, odmah su skočili na noge i njih trojica počela su "češljati" područje oko Sladojevaca nedaleko od Slatine. Pratili su tragove na tlu, razgovarali s mještanima.

– Nakon sat vremena traganja u jarku uz makadamsku cestu u Sladojevcima pronađena je kujica Astra, teško ranjena i nepokretna. Pedesetak metara dalje ležalo je beživotno Rexovo tijelo. Njemu se više nije moglo pomoći – priopćio je HGSS na svojim internetskim stranicama.

Ovčarku su utoplili, dali joj vode i hitno je odvezli veterinaru.

– U njoj je četiri-pet kuglica sačme, kako je pokazao rendgen. Povišeni su joj leukociti, što znači da ima upalu, vjerojatno je pokupila neku bakteriju dok je ranjena ležala u vodi, u jarku – kaže nam veterinar Predrag Vakanjac iz Veterinarske stanice Slatina. Jedna je kuglica oštetila vratni kralježak pa nesretna životinja ne može pomaknuti vrat ni hodati, ili zbog bolova ili zbog oštećenja živca.

– Nadamo se da je to zbog strašnih bolova koje trpi i da neće ostati nepokretna. Nije životno ugrožena, ali ne jede pa ne znamo koliko će tako izdržati. Teško je bilo što prognozirati – nastavlja veterinar.

Vraćena je u vlasnikov dom, no odlazit će na infuzije. Tragači HGSS-a akciju su okončali u četvrtak oko 2.30 sati. Prijavili su odmah sve policiji koja je nakon provedenog istraživanja došla do saznanja da bi počinitelj opisanog događaja mogao biti 58-godišnjak.

On je odmah priveden u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje gdje je utvrđeno da postoje osnovne sumnje da je lovačkim oružjem bez pisanog odobrenja došao u poljski predio ''Bujno polje'' u blizini mjesta Sladojevci gdje je na poljskom putu uočio dva psa nakon čega je iz automobila izvadio pušku i prema njima ispalio četiri hica jer je mislio da se radi o psima lutalicama koji prave štetu, priopćio je Josip Štajdohar glasnogovornik policijske uprave Virovitičko-podravske.

Naveo je i da je osumnjičeniku oduzeto lovačko oružje koje je ilegalno posjedovao, a o cijelom slučaju bit će obaviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici i lovni inspektorat. 

Kršenje nekoliko zakona

– Neovisno o tome jesu li to službeni psi ili nisu, činjenica je da su oduzeti iz dvorišta skrbnika i da su pretrpjeli ranjavanje, a jedan od njih je i ubijen. Jasno je da je riječ o kršenju Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti životinja te drugih zakona koji se tiču upada na tuđi posjet i uporabe vatrenog oružja. Osim oštre osude, ovaj slučaj zahtijeva detaljnu istragu koja će rezultirati pronalaženjem krivca i sankcioniranjem zatvorskom kaznom – poručuje Luka Oman iz Prijatelja životinja.

– Štenci su bili u postupku obuke, još nemaju licenciju, ali puno bi nam kasnije značili – govori Časlav Sikora, čelnik HGSS-a Orahovica.

>>Traži se počinitelj koji je vatrenim oružjem ubio Rexa i ranio Astru, HGSS-ove pse spasitelje

>>Hrabri spasitelji i potražni psi svladali tridesetmetarsku liticu

Komentara 32

AJ
ajmo
10:35 11.12.2015.

E sad da vidimo zakon ako to zlo koje puca u jadne životinje ne sankcionirate i to zatvorom bar od tri gogine onda neznam što reći. Gada na robiju to je obično ljudsko smeče i na zaslužuje živit među narodom.Robijaa i zabranu oružja dok je živ .U naselju pucati a da je nečije dijete napucao.Fujjj.

TR
Trnjanec
10:45 11.12.2015.

Draže bi mi bilo da piše "prebijen" umjesto "priveden".

IV
ivanjoksimovic
11:31 11.12.2015.

Sada treba suditi kao da je pucao na coveka, i to na sluzbeno lice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije