Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Projekt Živjeti zdravo pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

Kampanja je dio projekta "Živjeti zdravo", dijela Nacionalnog programa promicanja zdravlja Živjeti zdravo koji HZJZ provodi u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo.
30. studenoga 2020. u 18:09 4 komentara 172 prikaza
Zagreb: Konferencija o utjecaju virusa COVID-19 na osobe veće tjelesne težine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i ove se godine, u sklopu projekta "Živjeti zdravo", pridružila Europskom tjednu testiranja provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja na HIV takozvanim "brzim testom".

Rasvjeta u Zagrebu TRI SATA NOĆU Uvodi se svjetlostaj: Gradovi i općine javnu će rasvjetu morati gasiti ili smanjiti za 50 posto

Riječ je o javnozdravstvenoj kampanji pod sloganom "Nema maženja bez paženja", kojom se Služba za promicanje zdravlja HZJZ-a od prošle godine, povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, koji se obilježava 1. prosinca, uključila u  inicijativu Europskog tjedna testiranja (European Testing Week, ETW).

Kampanja je dio projekta "Živjeti zdravo", dijela Nacionalnog programa promicanja zdravlja Živjeti zdravo koji HZJZ provodi u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Voditeljica projekta, prof. dr. Sanja Milanović izrazila je zadovoljstvo što je kampanja od samoga početka prepoznata, a posebno kod mlađe populacije, te se prošle godine, u prvoj godini provedbe, za testiranje javilo 100 korisnika, a ove godine, usprkos okolnostima, čak 130, "i to mahom mlađih".

"Mi vam se zahvaljujemo što ste nas prepoznali. Mi vam se zahvaljujemo što se osjećate ugodno javiti nam se, jer mi smo tu za vas, i bit ćemo i dalje tu za vas", rekla je Milanović. "Možete nas pitati što god želite - na bilo koji način; bilo preko društvenih mreža našeg savjetovališta i projekta Živjeti zdravo, bilo telefonskim pozivom, bilo dolaskom u Savjetovalište utorkom ili četvrtkom, kad je otvoreno", dodala je.

HUB OSOBNE FINANCIJE Financijska pismenost – ključna vještina svih generacija

Naglasila je da je od 2014., kada je HZJZ pokrenuo Centar za besplatno i anonimno testiranje na HIV, do 2018. godine, hrvatska stopa zaraženih HIV-om bitno niža nego u zemljama Europske unije i europskim zemljama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Naša stopa zaraženih od HIV-a je 2,2 na 100 tisuća stanovnika godišnje, dok je u Europskoj uniji 6, a u europskoj regiji WHO-a čak 17. Zato ne zaboravite: Nema maženja bez paženja! Čuvajte se!", poručila je voditeljica projekta Milanović.

U Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a  u razdoblju od 2015. do kraja listopada 2020. godine – uz stanku testiranja od tri mjeseca zbog epidemiološke situacije vezane uz covid-19 – testirano je 1868 osoba, od kojih je 27 bilo HIV pozitivno, što govori o udjelu od 1,45 posto pozitivnih osoba među testiranima.

Projekt Živjeti zdravo sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine. Cilj je projekta zdravo unapređenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te stvaranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života.

Zagreb: Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH IZMJENA ZAKONA Uskoro kreće kažnjavanje onih koji ne poštuju mjere, Božinović otkrio detalje

U razdoblju od pet godina (2015.-2019.) u Hrvatskoj se HIV-om zarazilo 537 osoba, a 109 osoba oboljelo je od AIDS-a. U tom su razdoblju od bolesti AIDS umrle 42 osobe.

Zbog toga, ali i činjenice da ne postoji način na koji se HIV i AIDS može konačno izliječiti, veliki je javnozdravstveni cilj sprječavanje širenja infekcije HIV-om i razvoja bolesti AIDS. Cilj je ETW-a i Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a doprinijeti informiranju građana, ukloniti predrasude o HIV-u i AIDS-u te osvijestiti društvo o važnosti testiranja, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja infekcije HIV-om.

Pelješki most snimljen iz zraka
VIDE I PLUSEVE I MINUSE
Kako u Neumu doživljavaju spajanje Pelješkog mosta: 'Otići će sav narod okolo!'
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
  • abokatstir:

    Od ove uhljebljenice nismo čuli ništa pametno osim šnita crnog kruha. Bilo bi dobro znati kolika joj plaća.

  • cvetkovic:

    tanke snitice su lijek za sve samo ne za ...zokokoa udebljo se bre...

  • BoyX:

    Vidi se po oteknutom suprugu!