Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvena skrb

Privatne ordinacije postoje 20 godina, a pacijenti nisu zakinuti

Sanda Bifflin Bučan
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
14.06.2015.
u 23:15

Ugovorne su obveze s HZZO-om jednake kao i prava pacijenata

Predložena zdravstvena reforma domova zdravlja obrazlaže se njihovim unapređenjem, a istodobno se optužbe o tajkunizaciji i privatizaciji javnog zdravstva čuju s raznih strana. Činjenica je da je već sada 70% odabranih liječnika opće prakse, stomatologa, pedijatara i ginekologa u ugovornom odnosu, tj. koncesiji, znači privatnici su, a tek 30% ih je zaposleno u domovima zdravlja.

Predlaže se da svi postanu privatnici, osim ako osnivač, tj. županija, ne odluči drukčije. Liječnicima je jasno što nose promjene i oni se, prema svojim interesima, lako opredjeljuju – biti svoj šef ili raditi u okvirima sigurne organizacije. Pacijenti, pak, često i ne znaju je li njihov liječnik opće prakse privatnik ili zaposlenik doma zdravlja. To nije čudno jer ugovorne obveze s HZZO-om jednake su i ordinacijama domova zdravlja i privatnim ordinacijama, kao i opseg prava pacijenata. Obišli smo dvije ordinacije, privatnu i doma zdravlja, i ustvrdili da među njima za pacijente nema velike razlike.

Ordinacija obiteljske medicine u zdravstvenoj stanici na Rudešu, u Domu zdravlja Zagreb - zapad, sa starim je, ali uščuvanim, stolcima od umjetne smeđe kože i metalnim ormarom za kartone. Međutim, po liječničkoj stručnosti i odnosu prema pacijentima ni u čemu ne zaostaje, kao ni po opremi koja omogućuje zdravstvene preglede i dijagnostiku. Dr. Sanda Bifflin Bučar, liječnica opće medicine, ondje radi sedam godina. Dok počinje razgovor, prekida je telefonski poziv. Pacijentica pije lijekove za povišeni tlak, a ovih dana na velikim vrućinama ne osjeća se dobro pa je liječnica savjetuje o terapiji.

Svaka od tri ambulante u zgradi ima po više od 2000 pacijenata, među kojima puno starijih i kroničnih bolesnika na terapiji, što je velik pritisak pa im nastoje uvijek biti dostupni i za telefonske konzultacije. Zato su im opremljeni dodatni prostori u kojima mogu obavljati EKG pretrage i spirometriju, a narudžbe pacijenata za sva tri tima prima dodatno zaposlena medicinska sestra. – Za jedan EKG treba petnaestak minuta, što je dragocjeno vrijeme za ostale pacijente – napominje dr. Bifflin Bučar. A pružaju im i blaže fizikalne terapije jer je zajednički prostor triju ordinacija opremljen i TENS uređajem. Vode i panele za kronične bolesnike, dijabetičare i hipertoničare, kojima redovito mjere tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase na suvremenoj vagi, a organizirano je i nutricionističko savjetovalište za dijabetičare jednom tjedno, kada na lokaciju u Zvonigradsku dolazi stručnjak s Rebra. Prije dva mjeseca zdravstvene stanice Zagreb - zapad opremljene su defibrilatorima za reanimaciju, a medicinske sestre i liječnici redovito pohađaju godišnje edukacije za reanimaciju.

– Mi nismo tipičan dom zdravlja i vidljiv je trud da pacijentima omogućimo što više zdravstvenih usluga – ustvrdila je dr. Bifflin Bučar.

Od osam ordinacija obiteljske medicine u Svetoj Nedelji, sedam je privatnih, a jedna od njih je i ordinacija dr. Ines Balint u Strmcu. Ambulantu je sama opremila, pokazuje nam i nabraja koje usluge nudi pacijentima: UZV, EKG, kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka, spirometar, pulsni oksimetar, inhalator i TENS, ultrazvuk za fizikalnu terapiju, a kao i njezini kolege, vodi panele i prati oboljele od kroničnih bolesti.

– Jučer sam imala pacijenta koji ne može hodati zbog trna u peti. Odmah smo dogovorili desetodnevnu fizikalnu terapiju, što je za njega besplatno, i za dva tjedna moći će na posao, umjesto da čeka više mjeseci na terapiju u bolnici – kaže dr. Balint. Navodi i primjer pacijenta s kalcifikatom u ramenu koji je također kod nje obavio fizikalnu, umjesto da je čekao dva mjeseca na prvi pregled u bolnici. – Pacijentu je u mojoj ordinaciji dijagnosticiran žučni kamenac, u tjedan dana obavljene su pretrage i dogovoren je operativni zahvat. Usprkos zakazanom terminu operacije, pacijentu je punih 40 dana odgađana operacija, svaki drugi dan govorili su mu: čekajte, zvat ćemo vas. Ne treba isticati koliko je zbog toga produljeno bolovanje – ističe.

U 24 sata može nabaviti lijekove ili potrošni materijal koji treba.

– Nazovem ljekarnu i javim da nabave tu i tu ampulu i da ću je kupiti za tri sata. Pokvari li mi se računalo ili uređaj, kvar se otklanja u roku od par sati, što kod DZ-a nije moguće i treba proći nekad i više mjeseci, dok se provede javna nabava. 
Opovrgava navode da koncesionari nastoje naplatiti što više postupaka od HZZO-a pa bilježe i one postupke koje nisu stvarno obavili. – Nema nikakve potrebe izmišljati postupke s obzirom na to da postoji mjesečni limit sredstava koje maksimalno možete ostvariti – kaže. 
Strah od privatizacije bezrazložan je, uvjerava, jer privatne ordinacije obiteljske medicine postoje već 20 godina i pacijenti nisu ni u jednom trenu ostali bez svojih prava.

>>I to rade: Liječnik založio ugovor s HZZO-om za kredit u banci

>>Za tri do pet godina specijalistima ćemo ići u dom zdravlja, a ne u bolnicu

Komentara 1

Avatar mirica19
mirica19
10:30 15.06.2015.

Da je bar ovo istina... Osobno imam doktoricu koja pokušava uštedjeti tako da ne izdaje uputnice za pretrage te mi je zbog toga član obitelji zavukao upalu pluča.. Toliko o našem sustavu zdravstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije