Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrića kontrolora

I to rade: Liječnik založio ugovor s HZZO-om za kredit u banci

bolnica
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
05.04.2015.
u 10:43

Kontrole bolovanja podjednako traže i državne institucije i privatne tvrtke

Liječnik opće prakse svoj je ugovor s HZZO-om založio u banci za kredit. Kada je njegova financijska konstrukcija temeljena na tom neuobičajenom i nedopuštenom instrumentu osiguranja pukla, pa više nije imao ni za plaću medicinskoj sestri, banka je pokrenula ovrhu i ostao je bez ordinacije i prakse.

Najdrastičniji je to primjer kršenja ugovora na koji je naišla HZZO-ova kontrola ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja u 2014. godini pa ni u HZZO-u ne žele o tome detaljnije govoriti. Kažu tek da su pokrenuli raskid ugovora “zbog nenamjenskog korištenja sredstava prihodovanih od HZZO-a koje je dovelo do nemogućnosti provođenja ugovorene zdravstvene zaštite”.

Bitno je tražiti račun

U 4973 kontrole u ordinacijama ugovornih partnera HZZO je izrekao ukupno 1866 mjera – od opomene do navedenog raskida ugovora, a među njima i deset opomena pred raskid. Razloga je nekoliko. Neke bi ordinacije mogle ostati bez ugovora s HZZO-om jer pacijentima naplaćuju usluge koje su pokrivene obveznim zdravstvenim osiguranjem. – Primjerice, ginekolog naplati Papa-test pacijentici, a potom i HZZO-u, što je kazneno djelo – kažu u HZZO-u napominjući da pacijentima takav račun HZZO nadoknadi. Događa se i neopravdano ispostavljanje računa za usluge koje nisu provedene. Primjerice, kontrola na tzv. preklapajuće račune pokazala je da je za pacijenta koji je određenog dana bio na bolničkom liječenju, za isti dan naplaćena fizikalna terapija, što je također prijevara. Uz nepridržavanje propisanog kadrovskog normativa, opomene pred raskid izrečene su i za opetovano neplaćanje participacije.

– Nije toliki problem kada liječnik ne naplati pacijentu participaciju od deset kuna jer nema novca, ne radi i sl., ali ima slučajeva da iz ordinacije mjesecima ne uplaćuju participaciju, što je krajnje neodgovorno jer to je prihod HZZO-a i o njemu ovisi, primjerice, uvrštavanje novih lijekova na listu – objašnjavaju u HZZO-u i napominju da Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju predviđa mjesečnu uplatu prihoda od participacija. Prosječno, ordinacija obiteljske medicine mjesečno naplati oko četiri tisuće kuna.

Lijekovi mimo liste

Najteže mjere izrečene su u djelatnosti opće/obiteljske medicine, dentalne zaštite, ginekologije, u ljekarništvu i djelatnosti izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite. HZZO je lani napravio i 1092 redovne kontrole i 1140 izvanredne. Bilo je 4885 zahtjeva poslodavaca za kontrolom bolovanja, podjednako iz državnih i privatnih institucija i tvrtki, od čega su HZZO-ovi kontrolori provjerili 2593 jer ostala su već bila zaključena. Zatvoreno je 566 bolovanja.

– Teži su prekršaji slučajevi kada liječnik ne zatvara bolovanje pacijentu kojem je vještačenjem mirovinskog osiguranja utvrđena invalidnost te u slučajevima kada je tijekom neprekidnog trajanja dugog bolovanja mijenjana dijagnoza – objašnjavaju. Nadalje, opomena s naplatom štete najčešća je u slučajevima propisivanja lijekova mimo smjernica s lista lijekova ili neopravdanog propisivanja ortopedskih pomagala. – Cilj kontrole nije penalizacija ugovornih partnera, nego uspostava urednog izvršavanja ugovornih obveza koja osiguranim osobama jamči da će svoja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja ostvarivati pravodobno i potpuno – naglašavaju u HZZO-u.

>>Ravnatelj bolnice bez dozvole radio u Domu zdravlja

>>HZZO se ispričava zbog obavijesti o dugu od nekoliko lipa korisnicima trajnih naloga

Komentara 12

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
11:11 05.04.2015.

Nije to ništa novo, čim netko dobije stalan ugovor a radi u državnoj firmi u banci mu nude sve moguće kartice, odobre minus od 20 tisuća kuna ako hoće. A kredit jedva čekaju da potpišete a s druge strane probajte tražiti minus kad radite u privatnoj tvrtki.... a za kredit čak i potvrde od doktora da ste zdravi. Znaju banke da državna sisa ne presušuje u kakvim god problemima država bila.

DR
Drivo
18:30 05.04.2015.

Svi su lopovi, neradnici i mutikase, samo u HZZO-u rade posteno, u redu i bas onako kako treba. Kako da ne. Obave kontrolu, nadju grjesku koju je previdio njihov sluzbenik i - optuze "partnera" za to te naplate kaznu i i kaznene penale. Placanje i kasnjenje s uplatama? Njihovo dopunsko kasni s uplatama godinu i vise dana i ko im sto moze. Ali sebi place uredno uplacuju i isplacuju. HZZO je jednostranom odlukom ukinuo placanje usluge kad se aju ortopedska pomagala, marza na pomagala je nula, usluga nula, dopunsko kasni i svaka ljekarna kreditira - HZZO. Kad ce se HZZO reformirati, kad ce se maknuti brdo nepotrebnog kadra iz te kuce i kad ce poceti raditi kako treba i biti servis osiguranika a ne iskljucivo mjesto za slanje i zaposljavanje podobnog kadra? HZZO je drzava u drzavi, s minimalnom, skoro nikakvom vanjskom kontrolom. Oni imaju svu vlast u svojim rukama i tako se ponasaju. Partneri? S njima? Mos mislit, kaj god......

DE
demokršćanin
18:30 05.04.2015.

Čemu čuđenje.U ono vrijeme privatizacije podobni su dizali kredite osiguravajući ih lažnim procjenama svojih nekretnina,tako da je neka potleušica procjenjivana kao palača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije