Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezolucija o kosovu

Prištinske su vlasti "privremene institucije samouprave"

ivica dačić, hillary clinton (1)
Foto: REUTERS/Pixsell
1/3
09.01.2013.
u 19:37

Zanimljivo je da se u rezoluciji o Kosovu uopće ne polazi od realnosti "na terenu" da je Kosovo neovisna država koju je priznalo 99 država svijeta i da ima snažnu potporu EU i Amerike

Srpski mediji donose svih šest točaka rezolucije o Kosovu koju je danas jednoglasno izglasovao srbijanski državni vrh i predstavlja zapravo načela kojih se u pregovorima s Prištinom valja pridržavati. Već u prvoj točki navodi se kako Srbija "u skladu s međunarodnim pravom, Ustavom i voljom građana ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost Kosova", ali će pregovarati jer je cilj "stvaranje preduvjeta da srpska zajednica i druge nacionalne zajednice na cjelokupnom području Kosova budu u mogućnosti jačati, rasti i živjeti u miru i sigurnosti".

Rezolucija opunomoćuje srpsku vladu da "nastavi s implementacijom već postignutih dogovora i sporazuma s predstavnicima PIS u Prištini". PIS je kratica koja se spominje u svim točkama, a znači "privremene institucije samouprave" što Priština sigurno neće blagonaklono prihvatiti pa se mogu očekivati problemi već 17. siječnja kada se u nastavku dijaloga Bruxellesu sastaju srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaçi uz posredovanje visoke predstavnice EU Catherine Ashton.

U točki 3 navodi se da je Srbija "spremna učiniti dodatne ustupke radi prevladavanja trenutačnog stanja u odnosima između srpskog i albanskog naroda", ali nije spremna "činiti dodatne ustupke koji bi mogli dovesti do ugrožavanja njenih državnih i nacionalnih interesa". Zanimljivo je da se u rezoluciji o Kosovu uopće ne polazi od realnosti "na terenu" da je Kosovo neovisna država koju je priznalo 99 država svijeta i da ima snažnu potporu EU i Amerike pa kao da je rezolucija uputa kako pregovarati o statusu Kosova o čemu, rekla je i stalno ponavlja međunarodna zajednica, nema razgovora jer je to riješeno.

>> Srpski državni vrh usvojio rezoluciju i platformu za Kosovo

Ključne riječi

Komentara 9

ZX
zark x
09:43 10.01.2013.

Jeli zbilja moguce da ovi nemaju nikakav osjecaj za realnost situacije. Pa jesu li to vijesti iz Marsa?

ZX
zark x
09:41 10.01.2013.

Dacic kaze: Balkanski savet bre Da, a Kosovo 6pe NE. Sto ce sve predlozili ovaj najgolorukiji nebeski narod.

Avatar ljutatrava
ljutatrava
20:31 09.01.2013.

..podrška kosovarima i republici kosovo,neka se drže i neka se ne daju zahebavati srbima:D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije