Naslovnica Vijesti Hrvatska

HGSS-ovci spašavali ljude i konje u Lonjskom polju

Ovo nije prvi put da spasioci zbrinjavaju konje iz šuma Lonjskog polja, a kako kažu, događa se to jer ih njihovi vlasnici na vrijeme ne izvedu na sigurno, prije dolaska vode i hladnoće
03. prosinca 2013. u 11:00 0 komentara 1609 prikaza
hgss,lonjsko polje
Foto: Željko Gašparović/VLM

Proteklog vikenda članovi Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Novska imali su pune ruke posla. Pokraj sela Mužilovčica u Lonjskom polju spašavali su konje koji su zbog izlijevanja rijeke Save ostali u okruženju vode, a dan poslije i njihove vlasnike koji su se izgubili, nekoliko kilometara uzvodno od ustave Trebež.

– Nakon pronalaska konja nekoliko kilometara u šumskom području zbog obilne vode nije bilo moguće evakuirati ih, pa smo uz pomoć velikih bala sijena, koje smo prevezli čamcem, napravili uzvišenje. Ono će konjima osigurati siguran boravak i hranu do povlačenja vode iz retencije – kazao je Tomislav Bogojević, pročelnik HGSS-ove Stanice Novska.

U akciji pronalaženja sudjelovala su četiri spasioca, a nakon ove uspješno izvedene akcije po hladnom i teškom zimskom danu sljedeći dan kasno poslijepodne spasiocima je upućen novi poziv. Sisački Centar 112 pozvao ih je u potragu za izgubljenim osobama. Naime, vlasnici konja koji su se čamcem uputili obići svoje prethodni dan spašene konje izgubili su se u poplavljenoj šumi i gustom raslinju, a zbog mraka i dezorijentiranosti nisu pronalazili put za povratak.

HGSS akcija HGSS na Čiovu našao nestalu osobu

– Noć je brzo padala, a zbog hladnoće, uz pomoć policijskih službenika PP-a Sisak i osobe koja poznaje kraj, određeno je područje za koje se pretpostavljalo da se u njemu nalaze izgubljeni.

Na sreću, brzo je uspostavljen glasovni kontakt s vlasnicima konja koji su, iako promrzli, bili u dobrom zdravstvenom stanju te su sigurno prevezeni na obalu – rekao je pročelnik Bogojević.

Ovo nije prvi put da spasioci zbrinjavaju konje iz šuma Lonjskog polja, a kako kažu, događa se to jer ih njihovi vlasnici na vrijeme ne izvedu na sigurno, prije dolaska vode i hladnoće.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.