Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pripada li novootkrivena grobnica Aleksandru Makedonskom?

Sa strahopoštovanjem i dubokim emocijama gledamo ovo iskapanje. Ovo je spomenik jedinstvenih dimenzija i impresivnog umjetničkog majstorstva. Najljepše tajne skrivene su točno ispod naših nogu, kazao je grčki ministar kulture
22. rujna 2014. u 10:55 2 komentara 5836 prikaza
grobnica,Grčka
Foto: Grčko ministarstvo kulture
Pogledajte galeriju 1/3

Prošlomjesečno otkriće goleme grobnice u sjevernom dijelu Grčke koja datira iz vremena vladavine Aleksandra Makedonskog oduševilo je Grke, ali i arheološku te svjetsku javnost. Već na prvi pogled svima je jasno da je riječ o otkriću od golema značenja, što je ovih dana potvrdio i grčki ministar kulture Konstantinos Tasoulas za BBC.

– Sa strahopoštovanjem i dubokim emocijama gledamo ovo iskapanje. Ovo je spomenik jedinstvenih dimenzija i impresivnog umjetničkog majstorstva. Najljepše tajne skrivene su točno ispod naših nogu – kazao je ozareni ministar.

Iskopavanje u Ampifoliju, 100 kilometara udaljenom od Soluna, započelo je početkom kolovoza pod vodstvom arheologinje Katerine Peristeri. Ona je potvrdila da je grobnica iz 4. stoljeća prije Krista najveća do sada otkrivena na teritoriju Grčke. Nalazi se na području koje je nekad obuhvaćalo makedonsko kraljevstvo. Obujam zida koji je okružuje iznosi 500 metara i izgledom donekle podsjeća na grobnicu makedonskog vladara Filipa II. iz Vergina, oca Aleksandra Makedonskog. Unutar grobnice arheolozi su otkrili dvije prekrasne karijatide. Svaki od obrađenih ženskih likova ima jednu ispruženu ruku, vjerojatno da bi obeshrabrio ulazak uljeza u komore.

grobnica,Grčka | Autor : Grčko ministarstvo kulture Foto: Grčko ministarstvo kulture

Dok 24-satna policijska patrola štiti ulaz u vrijedno nalazište od znatiželjnika i javnosti, lokalno stanovništvo i arheolozi raspiruju maštu spekuliranjima kome bi grobnica mogla pripadati. Tako su stanovnici lokalnog sela Messolakia uvjereni da u njoj počiva veliki osvajač Aleksandar, ali grčko ministarstvo kulture upozorava protiv takvih spekulacija jer je opće poznato kako je veliki vladar sahranjen na teritoriju Egipta.

Izvjesno je da je u njoj posljednje počivalište pronašla neka iznimno ugledna ili važna osoba iz tog doba. Pretpostavlja se da bi to mogla biti majka pokojnog vladara Olympiasa, njegova supruga Roxana ili netko od ostalih članova uže obitelji. Dok se istina ne utvrdi, proći će vremena jer je iskopavanje osjetljivo te se odvija usporeno zbog mogućnosti urušavanja pa su tako arheolozi uspjeli doći tek do treće komore.

>>Aleksandar je bio homoseksualac s tri žene

>>Ostaje odluka da se Apoksiomen trajno smjesti u Malom Lošinju

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
  • Avatar EU_afrodita
    EU_afrodita:

    ovo otkriće je važno za cijelu europsku kulturu... Alexandar je bio prvi vladar u povijesti koji je htio da ujedini narode različitih kultura, jezika i religija...jedan od inspiratora ujedinjene Europe

  • Avatar EU_afrodita
    EU_afrodita:

    nevjerojatno je da je tek sada otkrivena tako velika grobnica...bit će turista ako proglase da je tu sahranjen Alexandar ili Roxana