Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJEST

Aleksandar je bio homoseksualac s tri žene

zan_aleksandar_tx.jpg
import
03.12.2004.
u 15:39

Današnja zapadna civilizacija svoje korijene uvijek voli povlačiti iz antičke Grčke, Rima i kršćanske tradicije. Heraklo, Ahilej i Aleksandar Makedonski svakako su najpoznatiji junaci antičkih vremena. Prvi je od njih, Heraklo, sam izabrao trnovit put slave i kratak život te tako ostao zauvijek upamćen. Svojeglavi Ahilej ušao je u vječnost svojom borbom i pogibijom u velikom trojanskom ratu ne dočekavši njegov kraj i pad Troje. I dok je Heraklo lik iz mitskih priča, za kojega nemamo dokaza da je zaista postojao, a Ahilej heroj na granici stvarnog i božanskog svijeta, Aleksandar je povijesna ličnost od krvi i mesa. Umnogome sličan drugim junacima, a opet sasvim različit.

Do kraja svijeta
Trenutačni svjetski hit je Aleksandar, još jedan hollywoodski blockbuster koji se hrani neiscrpnim ljudskim zanimanjem za junaštvo. Oliver Stone donosi nam svoje viđenje mladog junaka avanturista koji želi doći do kraja poznatog svijeta i ujediniti ga pod svojom vlašću. U svom novom djelu Stone je ponovno posegnuo za mladim idolom koji pobuđuje nepromijenjeno zanimanje već više od dva tisućljeća. Film pokušava obuhvatiti više aspekata ličnosti makedonskog vladara. Stone priču o Aleksandru započinje u ranom djetinjstvu uvodeći motive kroćenja konja Bukefala, opsesivnu majčinsku ljubav, jednookog oca barbara i prva homoseksualna iskustva. Dojam mistike dodatno pojačava pojavama orla i zmija koje su ipak samo plod mitologiziranja Aleksandrova lika tijekom stoljeća. Prikaz oca Filipa i majke Olimpijade također je više baziran na scenarističkoj i redateljskoj slobodi nego na stvarnim činjenicama, posebno Filipova jednookost.

Zbog prikazane Aleksandrove homoseksualnosti u Grčkoj se digla prava oluja optužaba na račun filma i redatelja. U povijesnim izvorima zabilježeno je da je Aleksandar imao čak tri žene. Isto je tako poznato da je od najranijeg djetinjstva bio vezan uz Hefestiona i da je imao još ljubavnika. Svakako treba uzeti u obzir to da je antičko shvaćanje seksualnosti bilo znatno drukčije. Smatralo se da muškarci međusobnim vezama prenose na druge svoju snagu i znanja. Homoseksualnost je bila česta i u vojsci jer su se ljubavnici međusobno dobro štitili u borbi.

Velike bitke
Najvažniji dio Aleksandrova života, njegov smioni i na trenutke suludi vojni pohod po tada poznatom svijetu, u filmu je dobio ipak podređeni položaj. Sasvim su izbačene velike bitke na Graniku i kod Ise, gdje je načeta perzijska vojna moć. Zanemaren je Aleksandrov pohod u Egipat gdje su ga proglasili faraonom i gdje zapravo počinje njegova fascinacija starim civilizacijama istoka. Zbog te opsjednutosti sjajem i već tada tisućljetnom poviješću istočnih carstava, Aleksandar se počinje ponašati kao istočnjački vladar tražeći potpunu pokornost svojih dotad jednakih ratnih pratitelja, što izaziva negodovanja i pobune. U Egiptu je osnovao grad Aleksandriju, jednu od brojnih koje će osnovati u svojem pohodu. U filmu je prikazana bitka kod Gaugamele, današnjeg Erbila u Iraku, gdje se i sada vode borbe Amerikanaca i njihovih saveznika protiv iračkih gerilaca. Na kraju je prikazan i sukob s Indijcima. Prikazi obiju bitaka u filmu su realistični i krvavi.

Kod Gaugamele Aleksandrova je sjajna odjeća na kraju bitke potpuno krvava.
U filmu je ipak premalo fascinacije Aleksandrovim životom i njegovim pohodima. Krenuti s relativno malom vojskom iz Grčke i pokoriti gotovo cijeli tada poznati svijet, danas je nešto nezamislivo. Prelasci preko pustinja i planina i danas su zadivljujući vojni pothvati. Ideja o ujedinjenju svijeta pod jednim vladarem i jednakost za sve tada je, kao i danas, bila neostvariva želja. Čini se da je Aleksandar stvarno vjerovao u to, ali nije našao podršku. Na kraju ostaje otvoreno pitanje kakav je Aleksandar zaista bio.
Postoje različite interpretacije Aleksandrova života koje se kreću od toga da je bio mladi romantični junak pa sve do opisa megalomanskog osvajača i nasilnika. No, koje god mišljenje zauzeli, ostaje činjenica da je ipak bio samo čovjek pun kontroverzi. Nije bio ni demon ni bog, kako je on volio zamišljati sebe. Bio je mlad i slavan junak koji je prerano napustio ovaj svijet ne završivši svoju misiju. I upravo je to ono što ljude privlači kod Aleksandra.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije