Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijene stanova lete u nebo

Prijeti nekretninski bum: Vlasnici stanova traže čak 1000 € više od realne cijene

gradnja
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
12.03.2019.
u 12:06

Novogradnja 2000 eura i na lošijoj lokaciji u Zagrebu.

Apetiti prodavatelja toliko su porasli da smo već došli do toga da se razlika u cijeni kvadrata između očekivanja vlasnika i procjene naših stručnjaka kreće oko tisuću eura!

Cijene koje vlasnici traže daleko su od cijena po kojima se nekretnine prodaju, kaže Lana Mihaljinac-Knežević, direktorica zagrebačke agencije West za prodaju nekretnina. Primjerice, u zagrebačkom naselju Sigečica stan od 45 četvornih metara 2014. godine prodavao se za oko 1200 eura po kvadratu, a danas se za sličan stan u zgradama starim četiri desetljeća traži oko 2000 eura po kvadratu.

Preskupi stanovi

Stan slične kvadrature na Savici stajao je 2006. godine 1600 eura po kvadratu, a danas je tražena cijena stanova u tom naselju oko 2000 eura. Tražene cijene stanova u oba zagrebačka naselja prestigle su cijene s vrhunca nekretninskog buma 2008. godine.

Hrvatska je prošle godine bila pri vrhu u Europskoj uniji po skoku cijena nekretnina, u Zagrebu za oko 12 posto, na Jadranu oko šest, no u ostatku Hrvatske oko tri posto. Na mnogim su se lokacijama cijene vratile na rekorde od prije deset godina, a osjetan skok vezan je uz državni program subvencionirane stanogradnje.

Godišnje se u Zagrebu prodaje oko 6000 stanova i oko 500 kuća, a u cijeloj zemlji vlasnika promijeni oko 20 tisuća nekretnina.

Agenti za nekretnine uočavaju da svaka sredina ima svoje specifičnosti. U Zagrebu, naprimjer, u centru grada nema stanova ni za lijek jer su svi slobodni stanovi uključeni u najam, a brzo se rasproda i novogradnja jer je ponuda novih stanova niža od potražnje. Lani je u Hrvatskoj prodano oko 2500 novih stanova, no prethodnih godina sagrađeno je oko 2000 novih stanova jer je građevinski sektor dugo liječio rane prethodne nekretninske krize.

Galerija - Nesvakidašnji potez u Karlovcu: Vidite li što je neobično na ovoj zgradi?!

gradnja
1/9

Novogradnja se i za prosječnu kvalitetu te lošije zagrebačke lokacije trenutačno prodaje za oko 2000 eura po kvadratu, dok kvalitetni stanovi na traženim gradskim lokacijama i prije nego što se zakopa lopata planu i za 3600 eura po kvadratu.

– U odnosu na stanje prije pola godine vidimo lagano smirivanje tržišta. Cijene novih stanova porasle su više od cijena starijih stanova, ali očekujemo da će doći do stabilizacije. Vlasnici često imaju nerealne želje i traže više nego što mogu dobiti – kaže direktorica zagrebačkog Westa. Slično je i u Splitu, gdje su cijene posljednje dvije godine skočile za četvrtinu.

Split nema prostora

– Trend rasta cijena nekretnina u velikim gradovima nema pokrića i uporišta. Raste i cijena gradnje iako su cijene materijala stabilne – kaže Jasminka Biliškov iz agencije Biliškov te dodaje da Split nema mjesta za gradnju unutar gradskog prostora pa se novogradnja seli prema Kaštelima, Solinu i Omišu, gdje se novi stanovi prodaju za oko 2000 eura po kvadratu.

Tko želi centar Splita, mora izdvojiti tri do četiri tisuće eura po četvornom metru. Bogata klijentela seli se prema Dubrovniku gdje se daje i po 2000 eura za apartman koji je bliže aerodromu nego starom gradu. Na skok cijena jadranskih nekretnina utječu i stranci koji otprilike kupuju svaku petu prodanu nekretninu, no i Biliškov se boji loma do kojega bi moglo doći zbog napuhanih cijena.

Plaće u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 75

GE
genex
12:35 12.03.2019.

za sve je kriva država zbog subvencioniranja kredita.to je u prvom redu protuustavno jer na taj način diskriminira sve one koji ne mogu do subvencija.drugo, unosi nered na tržište pumpajući potražnju a građevinska mafija je i nešto naučila iz prošlosti limitirajući ponudu tako da su cijene otišle u nebo. država ako hoće pomoći mora graditi i ponuditi veliki broj stanova po maksimalnoj cijeni od eura 1000/m2 (zagreb) te tako jednostavnom logikom ponude i potražnje srušiti cijene na realan nivo.

Avatar miyamoto
miyamoto
12:42 12.03.2019.

Zivot u kući na selu samo. Zivot u stanu je ogranicen i otuzan. Kvadrat stana oko 400€ u Zg je previse u odnosu na kvalitet zivota. Svi bogatasi u zapadnim zemljama zive na selu. Pouka: cuvaj novce , ne budimo ovce.

PR
PrimoracRi
12:40 12.03.2019.

Za 50 m2 dati 100 000e. Može se kupiti kućica od 100m2 sa okućnicom u prigradu,a ne silos sa kavezom od 50m2. Nikad u silos,zidovi od kartona da čuješ kad susjed dnepr na wc-u. Auto možeš parkirat nigdje ili plati parking ,garažu ili sl. Uz to ako si na kredu kupio otplaćuješ do smrti ili ne možeš platiti koju ratu pa opet banka uzme. Živjeti u Hr znači ne živjeti kao čovjek ako ti roditelji ili netko nije nekretninu za život ostavio sagrađenu u nekim drugim vremenima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije