Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVEDENE STROGE MJERE

Prijeti li Hrvatskoj zbog ptičje gripe nestašica mesa peradi?

Marko Prpic/PIXSELL
13.12.2021.
u 07:42

Na pitanje misli li da će se tržište uzdrmati jer pandemija traje, a sad još i ova ptičja gripa Juraj Orehovec iz Velikog Bukovca smatra da će Božić definitivno biti malo poremećen

Na nekoliko lokacija u Hrvatskoj proteklih je tjedana utvrđena ptičja gripa. Kako bi spriječilo širenje te iznimno opasne bolesti Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je sve vlasnike peradi da provode stroge preventivne mjere i perad obvezno drže u zatvorenim nastambama, javlja HRT.

- Tu su kokoši, za sad sam ih zatvorio jer ne smiju biti vani. No problem je u tome da samo jedu hranu koju tu dobe i onda nesu manje jaja, rekao je Vladimir iz Tužnog koje su posljedice zatvaranja kokoši.

Orehovci na šest farmi u Velikom Bukovcu imaju stotinjak tisuća komada peradi - odmah su sve zatvorili, uz strogu kontrolu.

- Mi već unatrag tri tjedna do mjesec dana svu perad koju smo držali vani na otvorenom, zatvorili smo u objekte i oni nemaju pristup vanjskoj ispaši, istaknuo je Juraj Orehovec iz Velikog Bukovca.

No u naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji perad je usmrćena - sve kako bi se zaustavilo širenje virusa.

- Vidjeli smo i sami da se perad na mjestu gdje se bolest pojavila usmrćuje, to je radijus oko 3 kilometara. Perad mora biti u zatvorenom, bez ikakvog doticaja s divljim pticama, svi koji idu u ta područja moraju imati maske, dezinfekciju, naglasio je Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno Zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Stoga ne začuđuje zabrinutost proizvođača. Proboj virusa u farme bio bi za njih - koban.

- Po zakonu se suzbija jedino klanjem peradi, nema liječenja, vrlo se lako širi s gospodarstva na gospodarstvo i uzrokuje velike štete, navodi veterinar Boris Galinec.

Na pitanje misli li da će se tržište uzdrmati jer pandemija traje, a sad još i ova ptičja gripa Juraj Orehovec iz Velikog Bukovca smatra da će Božić definitivno biti malo poremećen.

- Bit će manje pataka, vidjet ćemo kako će se odraziti na tržištu, vjerojatno i na cijenu, ali bit će dovoljnih količina za Božić, rekao je.

Iz ministarstva poljoprivrede kažu da panike nema, ali opez i kontrole su nužni.

- Stroge su mjere kontrole na ugroženom području, najprije u krugu od tri kilometara, zatim i na dodatnom od 10 kilometara, kontrole su svakodnevne, klinički pregledi se vrše, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

 

Ključne riječi

Komentara 4

TA
Tarantula
07:44 13.12.2021.

Kakva ptičija gripa, pa već 2 godine imamo koronu!!!

TE
TerMInator
10:41 13.12.2021.

Shvatili su igru, hrvati se hrane zdravim, jeftinim bijelim mesom, batkom i kara batkom za 16 kuna. To mora prestati. Diži cijene, a najlakše je proglasiti epidemiju ptičije gripe. Nema jaja, nema mesa, jedite go vna Hrvati.

SK
Skviki3
08:16 13.12.2021.

Sad će piletina preplaviti domače tržište. Bolje je ljudima sad zaklati i barem nešto zaradit prije nego mu se perad zarazi sa ptičjom gripom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije