Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć sirijskoj djeci

Prije dolaska u Hrvatsku nisam znao plivati, a sad bih mogao i na Olimpijske igre

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
10.02.2019.
u 06:30

Nikada nećemo zaboraviti Hrvatsku, kući se vraćamo bogatiji

Rat u Siriji, koji je potpuno razorio tu zemlju, odnio je i brojne živote. Prema službenim statistikama, više od 400 tisuća ljudi, među kojima i mnogo djece, poginulo je u osmogodišnjem ratu. Deseci tisuća djece postali su siročad, bez jednog ili oba roditelja. Nažalost, ta brojka još nije konačna jer rat još nije potpuno završen, a dodatna opasnost su i mine koje je ISIL ostavio iza sebe. Prije desetak dana, igrajući nogomet, djeca kod grada Dara naletjela su na mine i tom prilikom petero ih je poginulo a 10 ih je ozlijeđeno. U pomoć sirijskoj djeci, koja su najteže podnijela teret toga okrutnog rata, još prije tri godine uključila se i Hrvatska.

Ratne traume

Naime, Đurđa Adlešič, bivša političarka, a danas predsjednica udruge Hrvatska pomaže, još je 2016. godine, dok su na Damask padale granate a u njegovim predgrađima vodile se žestoke borbe, posjetila je sirijski glavni grad Damask i dom za siročad smješten blizu Istočne Gute, koja je tada bila u rukama terorističkih organizacija Islamske države i Al-Qa’ide. Njezin posjet Damasku rezultirao je u lipnju 2018. godine dovođenjem 34-ero siročadi i pet njihovih voditelja u Hrvatsku, u ljetovalište Crvenog križa u Novom Vinodolskom gdje su boravili desetak dana. Đurđa Adlešič, predsjednica udruge Hrvatska pomaže koja isključivo pomaže djeci stradaloj u ratu, za Večernji list podijelila je svoje doživljaje s putovanja u Damask i s druženja s tamošnjom djecom.

– Da put do Damaska nije jednostavan ni siguran, to mi je bilo jasno. Još se dobro sjećam rata u našoj domovini, kolona izbjeglih, uplakane djece... To se ne zaboravlja. I dok danas živimo u miru, valja pomoći onima kojima je pomoć potrebna – govori Đurđa Adlešič ističući da neće citirati papu Franju, ali da bi ga valjalo čuti i poslušati.

– Iako su od moga posjeta Damasku prošle već gotovo tri godine, još sumiram dojmove, a ulazak u dom u kojem žive djeca čije je roditelje odnio rat nikada neću moći zaboraviti. U domu, koji je u žici, djeca su svakodnevno bila laka meta te su u njihovo dvorište stalno padale granate, a tako je bilo i netom prije moga dolaska. Izveden je teroristički samoubilački napad u kojem je terorist automobilom-bombom ušao u samo dvorište. Srećom, djeca tada nisu stradala, ali je poginuo zaštitar. Svu tu djecu, koja imaju sličnu sudbinu, trebamo čuvati, od malih do velikih. Izlazak izvan te žice i njihov dolazak u zemlju u kojoj se djeca sigurno igraju izgledao im je nestvarno. Trebalo je puno truda dok ih nismo uspjeli dovesti na naše more i u naš glavni grad, gdje smo im pružili priliku da se igraju zajedno s našom djecom koja su doživjela istu sudbinu – govori Đurđa Adlešič, napominjući da je jezik brzo prestao biti barijera te su djeca barem nakratko uspjela zaboraviti pakao rata u kojem su izgubila roditelje.

– Njihovi vrijedni odgojitelji, kada su se vratili u Siriju, javili su nam da se vesele ponovnom dolasku u Hrvatsku koji ćemo mi zasigurno ponovno organizirati – ističe Đurđa Adlešič i dodaje da su u realizaciji dolaska sirijske djece u Hrvatsku pomogli predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Vlada i premijer Andrej Plenković, Styria Media Group, gradovi Zagreb i Osijek, Crveni križ grada Zagreba te Ina, napominjući da je ratom uništena Sirija zainteresirana i za naša iskustva u razminiranju te znanja u tom području, ali i za opremu i strojeve te znanja u gradnji i obnovi infrastrukture.

Sirijska djeca koja su došla s ratnim traumama u Hrvatskoj su se osjećala toliko sigurnima i opustila su se da su iznosila svoje bolne priče koje će u sebi nositi cijeli život.

– Kad sam pomislila da smo se majka, mlađa sestra i ja uspjele spasiti od terorista koji su ušli u naše selo i pobili sve koje su ondje zatekli, odjeknuo je snažan prasak, eksplodirala je mina na koju je naišao automobil koji nas je prevozio na sigurno – ispričala je za Večernji list svoju tužnu životnu priču 13-godišnja Doha Skhiye iz provincije Hama, koja je s još 34 djece iz Sirije bila u Hrvatskoj u ljetovalištu Crvenog križa u Novom Vinodolskom. Dohi, iako tada tek petogodišnjoj djevojčici, urezao se u sjećanje svaki trenutak iz toga vremena kada je izgubila svoje najmilije.

– Vozač i moja mlađa sestra poginuli su na licu mjesta, a mama, koja je zapomagala nekoliko sati, umrla je na putu do bolnice od zadobivenih teških ozljeda. U prvi tren obuzeo me strah i nisam znala što napraviti i kako pomoći majci koja je jaukala. Tada sam čula kako zvoni vozačev mobitel. Izvlačila sam se iz automobila i po džepovima mrtvoga vozača tražila mobitel kako bih se javila i zatražila pomoć. Pomoć je stigla nakon sat vremena, ali mojoj majci to nije pomoglo – vidno potresena i suznih očiju govorila je Doha koja je ostala bez oba roditelja jer samo četiri mjeseca prije toga izgubila i oca koji se borio protiv terorističke organizacije Islamske države kod grada Daraa na jugu Sirije.

– Nikada neću zaboraviti ovo ljetovanje. Bilo je predivno. Vraćam se u Siriju bogatiji za prijateljstva koja sam ovdje stekao – govorio je 14-godišnji Ishak koji je u ratu u Siriji izgubio oca.

– Nisam znao plivati, a sad mislim da bih mogao i na Olimpijske igre.

Četrnaestogodišnja Rima, kojoj je crtanje hobi, nacrtala je isprepletene ruke iznad kojih je maslinova grančica te dvije zastave, hrvatsku i sirijsku oblivenu krvlju.

– Dosta nam je rata, razaranja i stradanja. Želimo mir, želimo živjeti kao sva djeca na svijetu, bez eksplozija granata i zvukova bombardera – govorila je Rima čiji je otac poginuo u borbama protiv terorista Islamske države u provinciji Raka.

– Želimo se družiti s ostalom djecom, pjevati i plesati i putovati, a ne da samo očekujemo kada će nam javiti tko nam je ubijen – tužnim glasom govorila je Rima.

Koliko su sirijska djeca željela da se njihov glas za mir čuje dokazuju i pjesme koje su pripremili za goste koji su ih posjetili u Novom Vinodolskom. Naime, u posjet su im došli savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Mato Granić, kao i tadašnji savjetnik premijera Andreja Plenkovića, a današnji glasnogovornik Vlade, Marko Milić, europarlamentarac Ivica Tolić, izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića Zrinka Matić i ravnatelj Crvenog križa Petar Penava. Prije povratka u Siriju, djecu je u Banskim dvorima primio predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, koji im je uz simbolične darove poželio sreću i mir u njihovoj zemlji.

Ponovno u Hrvatskoj

Sirijska djeca su toliko bila oduševljena dolaskom u Hrvatsku da su u znak zahvalnosti hrvatskoj predsjednici poslala dar. Od skromnog džeparca djeca su skupila novac za unikatnu ručno izrađenu kutiju za nakit od najkvalitetnijeg hrasta.

Za kutiju takve veličine potrebno je najmanje 15 dana rada jer se sve te gravure rade ručno, a u većini arapskog svijeta darivanje takve kutije odraz je najvećeg poštovanja i zahvalnosti. U međuvremenu, pripremili su darove i za premijera Andreja Plenkovića i sve ostale koji su im omugućili boravak u Hrvatskoj te će ih donijeti pri ponovnom dolasku u Hrvatsku.

Video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije