Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna snimka razgovora

Trump Erdoğanu: Slušaj, Sirija je tvoja. Ja se potpuno povlačim

Trump i Erdogan
Foto: REUTERS/Pixsell
24.12.2018.
u 00:30

Trump tvrdi da je SAD porazio ISIL te se povlači, ali će Turska nastaviti borbu protiv terorista.

“Slušaj, Sirija je tvoja. Ja se povlačim”, kazao je američki predsjednik Donald Trump turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoğanu 14. prosinca u telefonskom razgovoru u kojem je Erdoğan od Trumpa tražio objašnjenje zašto još uvijek financira i naoružava “kurdske teroriste” u Siriji, objavio je Washington Post. Nakon tog telefonskog razgovora Trump je, piše list, kapitulirao i odlučio povući svoje snage iz Sirije te tu zemlju prepustiti Turskoj, ali i Rusiji i Iranu.

Da je razgovor dvojice predsjednika bio presudan, dokazuje i odgovor američkog predsjednika Trumpa na kritike zbog povlačenja iz Sirije. On tvrdi da je SAD porazio ISIL te se povlači, ali će Turska nastaviti borbu protiv terorista.

Međutim, predsjednik Trump nije objasnio misli li i on da su Kurdi, koji su im do jučer bili saveznici koje su naoružavali i financirali i koji su odradili veliki posao u borbi protiv ISIL-a, danas postali teroristi s obzirom na to da je Erdoğan najavio ulazak u Siriju kako bi uništio “kurdske teroriste”.

U međuvremenu 55. bataljun slobodne sirijske vojske, koji je bio u američkoj bazi Al-Tanf na istoku Sirije, tražio je od sirijske vlasti da mu osigura koridor za njegove borce te još 70 tisuća izbjeglica koji žele prema provinciji Idlib.

Video - Tomislav Krasnec o aferi Donalda Trumpa

Komentara 28

AA
aabbcc
12:34 24.12.2018.

Neka se povlace kuda hoce samo treba zicu postaviti da ne idu preko balkanske rute...

Avatar Mi sami
Mi sami
10:22 24.12.2018.

Haha USA porazio ISIL pa vi ste ga stvorili a Putin ga je porazio.

DU
Deleted user
12:40 24.12.2018.

"55. bataljun slobodne sirijske vojske"? Znači teroristi su poraženi tako da se sada nazivaju "slobodna sirijska vojska".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije