Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pri brzini od 100 km na sat laseri će provjeravati svaki milimetar ceste

Hrvatske ceste nabavljaju specijalno vozilo vrijedno šest milijuna kuna u koje će biti ugrađena najmodernija tehnologija za inspekciju cestovne mreže
09. listopada 2019. u 09:06 35 komentara 21032 prikaza
Foto: Milan Ilić/Večernji list
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatske ceste nabavljaju specijalno vozilo, vrijedno čak šest milijuna kuna, u koje će biti ugrađena najmodernija tehnologija za inspekciju cestovne mreže. Laseri na vozilu tako će, primjerice, pri brzini većoj i od 100 kilometara na sat moći provjeravati svaki milimetar kolnika.

policija NOVSKA Sletio s ceste, lakše se ozlijedio i zaradio 40 dana zatvora

Najvrednija je oprema

U HC-u objašnjavaju da je vrijednost samog vozila u ukupnoj vrijednosti sustava manja od 10 posto te da je najvredniji njegov dio oprema koju je potrebno ugraditi na i u vozilo. Niz je to uređaja koji se mogu modularno kombinirati u sustav vozila za potpuno snimanje stanja kolnika i cestovne infrastrukture. To su laserski profileri, sustav za automatsku detekciju pukotina, videosustav, sustav za ispitivanje cestovne geometrije, GPS sustav i računalna oprema. Tom će opremom vozilo, doznajemo u HC-u, prikupljati podatke o ravnosti kolnika, longitudinalnim i transverzalnim profilima, kolotrazima, makroteksturi, udaljenosti i geometriji.

Digitalnim snimanjem detektirat će se pukotine i neregularnosti u okolišu kolničke konstrukcije, a sve će se to obavljati uz precizno GPS lociranje. Svi tako prikupljeni podaci koristit će se kao podloga, objašnjavaju u Cestama, za kvalitetniju sanaciju opasnih mjesta. A mogućnosti sustava bit će impresivne.

Tako u Cestama otkrivaju da će se laserski profiler na vozilu sastojati od najmanje dva lasera koji će i pri brzinama većima od 100 km/h imati rezoluciju uzorkovanja uzdužnog profila do jednog milimetra, a preciznost vertikalnog mjerenja do 0,05 mm. Pri vožnji od 100 km/h sustav za automatsku detekciju pukotina, koji će se sastojati od najmanje dva lasera, imat će preciznost mjerenja pukotina do plus/minus 1 mm, a pritom će se mjeriti pukotine na cijelom prometnom traku. U HC-u ističu da će vozilo imati i integrirani sustav zaštite pješaka koji će nakon što detektira pješaka automatski isključiti laser.

Kvrge na Domovinskom mostu ZASTRAŠUJUĆE Građani u nevjerici zbog lošeg stanja Domovinskog mosta: Asfalt je prepun kvrga

GPS sustav, pak, imat će preciznost horizontalnog pozicioniranja plus/minus 10 mm, a vertikalnog do plus/minus 15 mm. U Cestama napominju da će se podaci prikupljati automatski čak i u tunelima, gdje nije moguće primijeniti klasične metode ili su jako skupe. Unutarnji prostor vozila služit će pak kao svojevrsni pokretni ured. S obzirom na to da će vozilo moći sve te zadatke obavljati i pri brzinama većim od 100 km/h, u HC-u ističu da sam proces snimanja neće imati negativan utjecaj na protočnost prometa.

Sredstva iz EU fondova

Specijalno vozilo nabavlja se u sklopu projekta “Sanacije opasnih mjesta na državnim cestama”, koji se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, kojim će se sanirati ukupno 23 opasna mjesta diljem Hrvatske. Ukupna procijenjena vrijednost projekta, koji se provodi u sklopu ulaganja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u razvoj prometne infrastrukture, veća je od 68 milijuna kuna, a bespovratna sredstva za HC iznose 55,4 milijuna kuna.

Kako se u EU i Hrvatskoj sve veći naglasak stavlja na proaktivne mjere kojima je cilj detekcija lokacija ili dionica na kojima postoji potencijalni rizik nastanka prometnih nesreća, u HC-u ističu da će podaci prikupljeni specijalnim vozilom poslužiti i za provedbu upravo takvih mjera, neovisno o tome što na pojedinim lokacijama ili dionicama nije bilo prometnih nesreća. Na natječaj HC-a za nabavu specijalnog vozila stigla je jedna ponuda, tvrtke Ro tehnologija, od 5,985 milijuna kuna. Procijenjena je vrijednost te nabave šest milijuna kuna.

Nesmotrena vožnja SPLIT VIDEO Nesmotreni vozač dvaput u 300 metara projurio preko zebre
Danijel Popović
Moja je cura pala u nesvijest kad su nam u banci rekli da mi je Jugoton uplatio milijun maraka za album
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • IvanHery:

    Ovo je prava vijest! Netko si je kupio skupu igračku... To vozilo ne rješava prozirnost sistema održavanja cesta i silne nesposobne ljude ....

  • burza:

    Sta ce vam vozilo kad nemate kompetentne radnike za poptavke sve rade aljkavi asvaltiraju ceste onda ponovo zrgaju asvalt jer nisu dobro postavili sahtove kad krpaju samo bace asvalt po smecu i kamenju pa opet za 6mjeseci ponovo krpaju

  • PrimoracRi:

    Odmah kupite 10 komada, zaposlite 10 menadžera i 10 pomoćnika i po mogućnosti bez natječaja za rodjake. a ceste i mostovi pod hacom puni rupa i td. njesra