Naslovnica Vijesti Hrvatska

Preminuo general Petar Stipetić

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju
14. ožujka 2018. u 10:41 281 komentara 51626 prikaza
Petar Stipetić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je danas u Zagrebu, priopćio je MORH.

Petar Stipetić Oporavlja se u KBC Zagreb Umirovljeni general Petar Stipetić pretrpio moždani udar, posjetio ga ministar Krstičević

Stipetić je, podsjetimo, u siječnju ove godine pretrpio moždani udar.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Petar Stipetić
1 / 18
Petar Stipetić

Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine general Stipetić prelazi u Hrvatsku vojsku, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja: Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Također, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

Petar Stipetić | Autor : Siniša Hančić/PIXSELL Foto: Siniša Hančić/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uputio je sućut obitelji Stipetić:

"Poštovana ožalošćena obitelj Stipetić,

Uime djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Hrvatske vojske i u svoje osobno ime izražavam najdublju sućut u povodu smrti generala Petra Stipetića.

S bolom u srcu primio sam vijest o preranom odlasku generala Stipetića, koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju i razvoju Hrvatske vojske, tijekom i nakon Domovinskog rata.

U ovom teškom trenutku suosjećamo s vama, s tugom i sjetom prisjećamo se našeg generala, velikog čovjeka i zapovjednika.

Iako ne postoje riječi kojima bih mogao ublažiti vašu bol, znajte da smo uz Vas."

Predrag Matić Reakcije Matić: Stipetić je bio za koplje iznad svih. Krstičević: Veliki čovjek i general

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov uputio je brzojav sućuti obitelji Stipetić:

"Poštovana i draga obitelji Stipetić,

dirnut tužnom viješću o gubitku dragog Petra, u svoje ime i u ime svih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske Vama i Vašoj obitelji izražavam najiskreniju sućut.

Posebni ljudi, a naš general je to uistinu bio, živjet će u našim srcima i kada više nisu pored nas – zato Vam želim da se s ponosom i radošću sjećate ljubavi i nezaboravnih trenutaka s dragim Petrom.

Znajte da u ovim teškim trenucima niste sami.

Uz izraze najdublje sućuti, u mislima sam s Vama".

25.06.2016., Pozega - U Sredistu za temeljnu â??vojnu â??obuku u Pozegi, u vojarni 123. brigade HV odrzana â??je â??svecana prisega 17. narastaja rocnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Prisezi su nazociti visoki vojni i civilni uzvanici. Photo: I 'light' verzija od četiri tjedna Stipetić: Trebamo više vojnika. Kotromanović: Ako je Srbija ugroza, neka to kažu Petar Stipetić Obilježavanje predaje 'Stipetića smo zvali na proslavu u Glinu' Oluja Samo u Večernjem listu 20 godina Oluje – nikad objavljeni dokumenti koji otkrivaju stvarnu ulogu SAD-a u operaciji

Grabar-Kitarović: Ostat će zauvijek u sjećanju

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je poruku sućuti obitelji umirovljenog stožernog generala Petra Stipetića. 

"S dubokim žaljenjem primila sam vijest o smrti umirovljenog stožernog generala Petra Stipetića, ratnog zapovjednika i bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. General Stipetić ostat će zauvijek u sjećanju ratnih suboraca i svih pripadnika OSRH, u čijem je razvoju i izgradnji dao izuzetan doprinos", stoji u poruci.

Istaknula je kako su njegova djela u Domovinskom ratu i obrani Republike Hrvatske na trajnu čast i ponos njegovoj obitelji, Hrvatskoj vojsci i hrvatskom narodu. (Hina)

Plenković: Nemjerljiv je njegov doprinos oslobađanju naše Domovine

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji Petra Stipetića u kojoj stoji:

"Poštovana obitelji,

sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Petra Stipetića.

General pobjedničke Hrvatske vojske, dobitnik najviših državnih odličja: Spomenice Domovinskog rata, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda bana Josipa Jelačića, Reda hrvatskog pletera, Reda kneza Domagoja s ogrlicom i Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom te medalja Oluja i Bljesak, zadužio nas je svojim nesebičnim sudjelovanjem u obrani Republike Hrvatske.

Pamtit ćemo ga po dužnostima koje je obavljao tijekom tog povijesnog razdoblja, posebice po zapovijedanju Sektorom Sjever tijekom akcije Oluja. Nemjerljiv je njegov doprinos oslobađanju naše Domovine i njegov golemi autoritet kojim je zaslužio poštovanje svojih suboraca.

U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno."

Sućut u Saboru

HSS-ov Krešo Beljak zatražio je danas stanku u Saboru kako bi izrazio sućut obitelji bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, stožernog generala Petra Stipetića koji je danas preminuo u Zagrebu. Ipak, nakon stanke nije govorio već je pozvao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da to napravi.

- Vidjeli smo sa žaljenjem tu vijest i u ime svih zastupnika želio bih izraziti sućut i suosjećanje obitelji generala – kazao je Jandroković, a sućut je izrazio i Mostov Miro Bulj. (Tea Romić)

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • darkofu:

    Generale,počivaj u miru.Velika ti hvala za sve što si učinio za našu Hrvatsku!

  • psihonaut:

    Počivaj u miru, generale. Hvala za sve.

  • Deleted user:

    VELIKO HVALA, VELIKOM GENERALU!!!!!! POCIVAJ U MIRU!