Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježavanje predaje

'Stipetića smo zvali na proslavu u Glinu'

Petar Stipetić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
11.08.2017.
u 10:01

Iz grada Gline kažu da su slali pozivnice 1. kolovoza kad je Stipetić s obitelji napustio svoju kuću. Tvrde da su ga i zvali, no nisu ga mogli dobiti

Jesam li bio ili nisam, to je najmanje važno – rekao nam je stožerni general Petar Stipetić, bivši načelnik Generalnog stožera Hrvatske vojske, kada smo ga u telefonskom razgovoru pitali zašto nije bio na obilježavanju predaje 21. korpusa vojske tzv. RKS u Gornjem Viduševcu pokraj Gline. Naime, kako nam je rekao, do generala Stipetića nije došla pozivnica za proslavu koju organizira Grad Glina, a saznali smo da je to zato što su pozivnice iz grada Gline, koji organizira proslavu, poslane 1. kolovoza, a Stipetić je s obitelji 1. kolovoza napustio svoju kućnu adresu, tako da pozivnica poslana poštom do njega nije mogla stići.

“Ma riječ je o nesporazumu”

– Generalu Stipetiću poslali smo pozivnicu i za proslavu Dana Gline jer je počasni građanin Gline, kao i za predaju korpusa. A kad smo pokušavali dobiti od njega potvrdu dolaska, nismo ga mogli dobiti ni na telefon ni na mobitel – rekao nam je gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević (HDZ) koji tvrdi da ga je i osobno zvao, ali bez uspjeha.

– Ne znam, možda je bio nesporazum, nemamo razlog ne zvati ga jer je zaslužan i za oslobođenje Gline i za predaju u G. Viduševcu – dodaje Kostanjević.

I general Petar Stipetić vjeruje da je riječ o nesporazumu. Naime, on s gradom Glinom ima odlične odnose, čest je gost na proslavi Dana grada, a 2012. Glinjani su upravo njega, kao prvog u RH, proglasili i svojim počasnim građaninom.

– Vjerujem da će meni moji Glinjani oprostiti ako je bio nesporazum. Nisam ni mislio da me nisu zvali i slali pozivnicu. No, imam mobitel pokraj sebe uvijek, ali me nitko nije zvao. No, vjerujem da će moj odličan odnos s Glinom ostati i nakon ovoga kao što je bio prije – rekao nam je Petar Stipetić, koji se i nama odmah javio unatoč nepoznatom mu broju mobitela.

Predaja jedini mogući potez

Inače, general Petar Stipetić je svake godine na obilježavanju u Glini ponavljao kako se Oluja mora slaviti ne samo u Kninu nego i u drugim gradovima i mjestima Hrvatske.

– Knin je bio administrativno sjedište tzv. RSK, to stoji, no i Sisak, Zadar, Karlovac i brojni drugi su zaslužni za Oluju. Na Banovini je bilo najviše naših žrtava i tu je vojska tzv. RSK i kapitulirala. Tu bi država trebala centralnu proslavu Oluje također organizirati. To bi mi bilo prihvatljivije nego da svake godine idemo u Knin Thompsona slušati – kazuje Stipetić za kojeg predaja 21. korpusa 8. kolovoza 1995. znači kraj Oluje i kapitulaciju tzv. RSK.

– Oni su bili okruženi. Imali su izbor ili da ih sve smlatimo ili da dignu ruke. Predaja je bila jedini mogući pametni potez Bulata i to mu ne zamjeram. Tako je sačuvao i svoju i glave svojih vojnika, ali i hrvatske glave jer bi bilo puno žrtava da je borba nastavljena – zaključuje general Petar Stipetić.

Komentara 88

ON
ON
13:27 11.08.2017.

Jedan članak koji piše da je jedan naš iskusni general,nečijom greškom ili namjerom ,neznamo,"zaobiđen"i eto ti mojih kolega komentatora sa drvljem i kamenjem.Svi znaju sve svi su vojni stratezi,svi su bili na istom mjestu,jednom rječju i uvjek su oni drugi krivi za sve.Tako nećemo gospodo daleko.nemojmo se uzajmno kontrirat,prepirati,ako je greška ili namjera svejedno to treba ispraviti i ići dalje.

ŠO
Šokac1
12:02 11.08.2017.

G. general Stipetić, prema ovome članku, ispada da bi najradije bio j***n i pošten, da se ne zamjeri izvjesnim "građanima". Pa, kako ne bi general pobjedničke Hrvatske vojske, kao znak konačne pobjede nad pobunjenim banditima, obrisao svoje čizme po, nana zemlju bačenoj i zgužvanoj zastavi tzv. " Republike srpske Krajine". Nismo se ravnali po onoj rimskoj "Vae victi" (Jao pobijeđenima), pa sada imamo to što imamo u svojoj neovisnoj Hrvatskoj državi - 23 lojalne nacionalne manjine + jedna.

DU
Deleted user
11:12 11.08.2017.

Taj čin predaje je izgledao gospodski, onako viteški, salutiranje pa predaja, tako to rade Vojnici! Svaka čast generale!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije