Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O povijesti Franjevačkog samostana

Predstavljena knjiga o djelovanju vukovarskih franjevaca

Foto: Branimir Bradarić
1/3
08.05.2023.
u 14:56

Govorio je i Petar Elez iz Državnog arhiva, inače i urednik knjige, koji je podsjetio kako ovo nije prva kronika o djelovanju franjevaca na području Srijema i Slavonije

U Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru danas je predstavljena knjiga „Kronike Franjevačkog samostana u Vukovaru – Knjiga II. (1781. – 1826.). Govoreći o knjizi župnik i urednik knjige fra Ivica Jagodić rekao je kako su Kronike snažan izvor za istraživanje povijesti Katoličke crkve, a osobito franjevačkog reda na području Srijema i Slavonije unazad 300-ak godina.

Kazao je kako je današnje predstavljanje logičan slijed 2020. godine kada je predstavljena Knjiga I. te je sada obuhvaćeno prvih sto godina djelovanja franjevaca na području Vukovara. - Kronika je objavljena u izvornom latinskom tekstu te s usporednim hrvatskim prijevodom kako bi čitatelji općenito, a posebice znanstvenici i stručni djelatnici, mogli doći do izvorne misli zapisane u Kronici – rekao je fra Jagodić.

Govorio je i Petar Elez iz Državnog arhiva, inače i urednik knjige, koji je podsjetio kako ovo nije prva kronika o djelovanju franjevaca na području Srijema i Slavonije ali i da ona predstavlja iznimno važan kamenčić u mozaiku djelovanja franjevačkog reda. - Povijest Srijema i Slavonije bez franjevaca je teško zamisliva – istakao je Elez.

O knjizi je govorio i nadbiskup đakovački i osječki, mons. Đuro Hranić koji je rekao kako je Knjiga II. "Kronika Franjevačkog samostana" iznimno je značajno i prvorazredno djelo za vukovarsku zajednicu ali i Đakovačku i osječku nadbiskupiju. - Ona predstavlja svjedočanstvo djelovanja Katoličke crkve na ovim prostorima. Riječ je o prvorazrednoj povijesnoj građani koja je obrađena na stručan način i to me iznimno raduje – rekao je nadbiskup Hranić.

VIDEO: Đuro Hranić o optužbama za zataškivanje istine o seksualnom uznemiravanju ministrantica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije