Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za obnovu 645 tisuća eura

Uskoro će zvuk zvona velikogoričke katedrale opet pozivati na molitvu

storyeditor/2023-05-05/PXL_050523_99723173.jpg
05.05.2023.
u 16:11

Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, uručio je jučer župniku Norbertu Ivanu Koprivecu 645 tisuća eura vrijedan ugovor za konstrukcijsku obnovu

Velikogorički vigvam. Taj je nadimak dobila stožasta kapa zvonika crkve Navještenja Blažene Djevice Marije koju su vjernici prozvali "velikogoričkom katedralom". Ljupka crkva s kraja 17. stoljeća, koju je nakon potresa 1880. restaurirao Herman Bollé, pretrpjela je oštećenja u petrinjskom potresu, a najviše je stradao zvonik.

Gravitira joj 4400 obitelji

Otad je toranj na ledini pokraj crkve postao prava mala atrakcija, no uskoro će biti vraćen onamo gdje i pripada. Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, uručio je jučer župniku Norbertu Ivanu Koprivecu 645 tisuća eura vrijedan ugovor za konstrukcijsku obnovu "velikogoričke katedrale".

– Obnova će trajati oko pola godine nakon čega će s najstarije velikogoričke crkve zvuk zvona ponovno pozivati vjernike na molitvu – raduje se župnik Koprivec. Obnova crkve Navještenja BDM jedan je od tri velika projekta u Velikoj Gorici i njezinoj okolici, rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Sredstva su osigurana i za školu u Dubrancu i stari grad Lukavec. To budi optimizam da će se uskoro obnoviti i ostalo te da će naše obitelji koje su u kontejnerima do ove zime biti u čvrstome objektu i dostojanstveno dočekati Božić – naglasio je.

Kolarec je izrazio zadovoljstvo što će 4400 obitelji koje gravitiraju crkvi Navještenja BDM biti sretno kada obnova završi. Istu radost, ističe, nedavno su doživjeli mještani Kravarskog, gdje je, također uz pomoć Županije, u godinu i pol obnovljena crkva.

Počinju još dva projekta

Županija je dodijelila je 75 ugovora, od čega su 23 otišla u Veliku Goricu, naveo je Kolarec. Dodao je kako će u idućim danima dodijeliti još dva ugovora, prvi za izgradnju Područne škole u Dubrancu, a drugi za obnovu Društvenog doma Kozjača.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

VB
vlasta.blecic
17:50 22.05.2023.

Ne mogu biti vernik ako nemam neki moralni kodeks koji predviđa red I poredak.Izvinjavam se svima ali prezirem crkvu koja blagosilja oružje i prioritet daje gradnji crkava dok ljudi žive u kontejnerima.Za napredak su važni bogati građani škole bolnice,crkve da ne živimo kao kmetovi u srednjem veku a popovi kao elita.Ne znam čega i koga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije