Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTENTIČNA NAVIJAČICA

Predsjednica navijanjem osvojila svijet

17.07.2018.
u 13:57

Predsjednica je pobrala sve simpatije, pogotovo nakon što nije dobila kišobran pa je pokisla u društvu džentlmena

Hrvatsko srebro, suze naših nogometaša, Luka Modrić, slavlje navijača i – Kolinda Grabar-Kitarović. Slike su to Hrvatske koje su nakon finala Svjetskog nogometnog prvenstva obišle svijet. To što se među scenama koje uobičajeno plijene pažnju u ovakvim prigodama našla i jedna političarka treba zahvaliti svjetskim medijima i društvenim mrežama, na kojima je predsjednica naišla na gotovo nepodijeljenu podršku, dapače i oduševljenje.

Slika na kojoj pokisla predsjednica na kiši briše suze s lica Luke Modrića ganula je mnoge koji su u Kolindi Grabar-Kitarović prepoznali autentičnu navijačicu koja se, za razliku od drugih, “uštogljenih” političara, ne libi pokazati emocije. Koliku je pažnju svojim – za političare neuobičajeno otvorenim i iskrenim – navijanjem privukla hrvatska predsjednica, svjedoče i podaci koje je jučer iznio šef tvrtke za digitalni marketing Degordian Tomislav Grubišić. On je otkrio kako je na dan finalne utakmice objavljeno čak 25 posto više vijesti sa spominjanjem predsjednice u odnosu na Luku Modrića. Zanimljivo je i da je više od 80 posto tih tekstova imalo izrazito pozitivan sentiment.

“Kolinda, budi moj vođa!”

“Ne znam mnogo o hrvatskoj predsjednici, ali žena stoji tamo na kiši koja lije i puca od ponosa. To je sjajno!”, “Kolinda, budi moj vođa!”, “Bilo bi lijepo kad bi na svijetu bilo više žena vođa poput hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Koja sve voli kao majka”, samo su neki od komentara kojima su korisnici društvenih mreža diljem svijeta počastili našu predsjednicu.

U Hrvatskoj, međutim, stvari nisu tako jednostavne. Svojoj predsjednici u domovini mnogi zamjeraju manjak takta i to što se nije držala protokola u svečanoj loži, što je jedina na utakmicu došla u hrvatskom dresu, a posebno što je na dodjeli pehara nogometašima “ukrala show”.

Je li predsjednica pretjerala u bodrenju i je li umjesto dresa u svečanu ložu na moskovskom stadionu trebala doći u formalnijem izdanju, upitali smo profesoricu komunikologije na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Smiljanu Leinert-Novosel.

– Predsjednica je postupila manje protokolarno, a više srdačno, otvoreno, blisko i mislim da je to puno efikasnije. Drukčijim pristupom ona je dominirala među onim političarima, na neki način čak je davala ton njihovu ponašanju – smatra profesorica Leinert-Novosel. Iako potvrđuje da je predsjednica odstupila od protokola, uvjerena je da je to bio trenutak kada je Kolinda Grabar-Kitarović sebi mogla dopustiti takva odstupanja, što potvrđuje velika većina izrazito pozitivnih reakcija.

Što s tiče odijevanja predsjednice, koja je hrvatske reprezentativce gotovo u svim utakmicama u nokaut-fazi Svjetskog prvenstva bodrila u hrvatskom dresu, Leinert-Novosel kaže kako se sada može prigovarati koječemu, ali kako je predsjednica svojim navijanjem i odijevanjem postigla opći dojam da se stopila s vatrenima i da je dobro prezentirala svoju zemlju.

– Protokol je nešto što se kreira ovisno o okolnostima. Ovo su bile specifične okolnosti i njezina spontanost tu je bila efikasna – kaže Leinert-Novosel.

Stručnjak za odnose s javnošću Božo Skoko priznaje da je i sam imao određenu zadršku prema nastupu Kolinde Grabar-Kitarović u Rusiji, ali da je pozitivan odjek na koji je njezino bodrenje vatrenih naišlo u svijetu raspršio te sumnje.

‘Čista pozitiva’

– Njezin nastup je apsolutno pozitivan. Za mene je dovoljno mjerilo ton koji se pojavljuje u svjetskim medijima. Ovo što sam vidio, to je 99 posto čiste pozitive – govori Skoko. Uvjeren je da je hrvatska predsjednica u cijeloj priči pokazala ljudsku dimenziju, kakva nedostaje hladnom svijetu politike i time stekla apsolutne simpatije.

– Biti predsjednica, a pritom pokazati ljudsku dimenziju i emociju, mislim da to plijeni svijet. Ono što se nama može učiniti kao pretjerivanje ima pozitivne odjeke u cijelom svijetu. Pokazala je da je jedna od četiri milijuna Hrvata u Hrvatskoj i još 4,5 milijuna u dijaspori i mislim da je ona još jedan dodatni element u cijelom uspjehu ove lijepe hrvatske priče – kaže Skoko. Potvrđuje i da je predsjednica pokazala autentičnost, pogotovo uz “zakočenog” Putina.

– Macron je pokazivao neke emocije, ali samim tim što je ona dama i što se pojavila u dresu, pokazala je tu jednu ljudsku dimenziju. Ona je pobrala sve simpatije, pogotovo nakon što joj Putin nije dao kišobran, već je pokisla u džentlmenskom društvu – zaključuje naš sugovornik.

1/25

 

Komentara 56

DU
Deleted user
15:01 17.07.2018.

Iako naši neprijatelji kipte od bijesa i tu smo dobili glavni zgoditak. Bravo za predsjednicu!

Avatar kenj@c
kenj@c
14:10 17.07.2018.

Zamislite lignju tamo😴

Avatar Toni Broo
Toni Broo
15:12 17.07.2018.

Svaka čast predsjednici. Cijeli svijet sa simpatijama gleda na predsjednicu i naše nogometaše. Video zapisi na youtubeu u kojima se pojavljuje predsjednica Kolinda imaju milijune pregleda, 90% pozitivni komentari, na kraju krajeva pogledajte broj novih pratitelja predsjednice na društvenim mrežama, pa to je pola milijuna novih pratitelja iz cijelog svijeta u zadnja dva tjedna. Bojim se samo da bi naša predsjednica uskoro mogla napustiti Hrvatsku i otići na neku višu međunarodnu funkciju jer jako moćni ljudi iz političkog i biznis svijeta želi da ih predstavlja Kolinda. Predsjednica da se kandidira za glavnog tajnika UN-a, bila bi izabrana sa 80% glasova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije