Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova utrka

Predajom ostavke završila era Therese May koju će povijest pamtiti po brexitu

Theresa May
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
1/2
07.06.2019.
u 18:08

May je u petak službeno izvijestila stranku da daje ostavku na dužnost predsjednice.

Britanska premijerka Theresa May odstupila je u petak s dužnosti predsjednice Konzervativne stranke i time označila početak službene utrke za novog čelnika vladajućih konzervativaca koja će odlučiti i o novome premijeru zemlje.

May je u petak službeno izvijestila stranku da daje ostavku na dužnost predsjednice.

No, premijerka i prijelazna čelnica konzervativaca ostat će dok zastupnici i članovi stranke ne izaberu novog predsjednika što bi moglo potrajati tjednima.

Kandidature za novog stranačkog lidera primaju se do ponedjeljka u 18 sati. Za mjesto nasljednika Therese May natjecat će se puno kandidata uvjerenih da su baš oni pravi izbor da izvedu brexit, najveći zaokret u britanskoj politici u više od 40 godina.

May je ostavku najavila u svibnju pošto nije uspjela u predviđenom roku osigurati uredno razdruživanje Velike Britanije od Europske unije. Time se produbila politička kriza u zemlji koju je 2016. podijelio upravo referendum o izlasku iz EU, popularno nazvan brexit. 

Nekada mlaki pristaša britanskog članstva u EU May se u metežu nakon referenduma 2016., na kojem su birači tijesno izglasali razvod od EU, nametnula kao "razuman" izbor za premijerku koja će taj razvod i provesti, ali ostavku je danas podnijela jer to svoje glavno obećanje nije ispunila.

Borba za čelno mjesto konzervativaca zahuktava se tjednima u kojima kandidatu razmjenjuju tvrdnje o dobrim i lošim stranama neurednog razdruživanja.

Službene nominacije primat će se 10. lipnja, a proces odabira trebao bi biti završen do kraja srpnja. 

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson favorit je po sadašnjim anketama i on zagovara tvrdo stajalište prema brexitu pa poručuje da Britanija treba reći zbogom Uniji sa sporazumom ili bez njega do 31. listopada što je zadnji u nizu produljenih rokova.

Johnson pokušava uvjeriti konzervativce da je upravo on, bivši gradonačelnik Londona, jedini kandidat sposoban osigurati konzervativcima pobjedu na novim nacionalnim izborima. 

Drugi kandidati pokušavaju ga sustići, a među njima su sadašnji šef diplomacije Jeremy Hunt i ministar za okoliš Michael Gove s umjerenijim stajalištem prema brexitu.

Komentara 6

TO
Toni66
20:08 07.06.2019.

Predajom ostavke završila era Therese May koju će povijest pamtiti po brexitu i kako je umirovila ( poslala u mirovinu puno diplomata !) Te riješila slučaj mazanja agenta a strašnim brašnom ruske produkcije . Dok znamo kako Američko brašno djelujeje ako ne možeš da mažeš poglavicu S. Koreje možeš pametnog rođaka koji je vjerovao da ga zaista vole demonkrati !!!

I1
ing-12345
18:13 07.06.2019.

Teresy May povijest će zapamtit kao najgoreg premijera u povijesti Velike Britanije a koja je željela negirati volju britanskih birača izrečenu na demokratskom referendumu da izađu iz tamnice naroda zvane EU.

TO
Toni66
19:44 07.06.2019.

Predajom ostavke završila era Therese May koju će povijest pamtiti po brexitu , ne smo naročito po visokoj inteligenciji . Ili najinteligentnijoj osobi među demokratima cijele Eu + Amerike ako čemo malo biti pošteni . Dok Amerika i nakon 22 godine i milionski skupe istrage ne znaju dali im je Putin izabrao predsjednika Tramponju ..Ili ne ?. Naravno ona je znala u roku 1o min da je <Putin krivac i da koristi bojne otrove nad svojim agentima koji su englezi mi postali super otporni jer imaju Veliko Britansku liječniku pomoč te ozdrave za 3 dana i 3 još na promatranju . Ali zato se odmah muški odgovori Rusiji. Protjerivanjem krivaca -diplomata ... Nadalje da je poslje toga izluđena uzbuđena sa Drekxitom tako da ju nimalo ne smeta ubijanje novinara ne smo Saudijskog nego i Američkog državljanstva i to u Saudiiskoj Ambasadi u Turskoj . Dokaz da je totalno mozak izlapio nakon toga problema kojeg ne zna niti EU niti ona kao nekada najpametnija žena svijeta da to riješi. Išli su nešto raditi izići i EU kad su izišli kao guske u maglu izgubili su totalno orijentaciju gdje kuda sada ; kad Merkelica više sa njima ne vlada !!! ODGOVORI 19:39 07. 6. 2019.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije