Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRODNEVNI POSJET

Zbog Trumpa London bi mogao zabraniti Huawei

Trump u Britaniji
Foto: Reuters
1/4
04.06.2019.
u 10:12

Dvojica kandidata za novog britanskog premijera najavila su zaokret prema Kini

Predsjednik SAD-a Donald Trump prvi dan svog trodnevnog posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu započeo je jučer sastankom s kraljevskom obitelji i ručkom s kraljicom Elizabetom u Buckinghamskoj palači.

Posjet, koji je planiran zbog obilježavanja 75. obljetnice iskrcavanja u Normandiji, koje je vodilo kraju Drugog svjetskog rata, odvija se u turbulentno vrijeme nakon što je Theresa May podnijela ostavku na mjesto britanske premijerke.

Trump je i prije svog dolaska digao tenzije umiješavši se u previranja u vodstvu Konzervativne stranke te izrazivši podršku žestokom zagovorniku Brexita Borisu Johnsonu, a još više vrlo teškim riječima koje je uputio gradonačelniku Londona Sadiqu Khanu.

“Vaše djetinjaste uvrede...”

Trump je Khana nazvao “bezosjećajnim gubitnikom” nakon što je on kritizirao vladu jer je pozvala Trumpa u državni posjet.

“Sadiq Khan, koji je po svemu napravio užasan posao kao gradonačelnik Londona, neugodan je prema gostujućem predsjedniku SAD-a, daleko najvažnijem savezniku Ujedinjenog Kraljevstva”, napisao je Trump na Twitteru prije nego što je Air Force One sletio u London, dodajući kako je Khan “bezosjećajni gubitnik koji bi se trebao usredotočiti na kriminal u Londonu, a ne na njega”.

Khan je preko glasnogovornika uzvratio na Trumpove uvrede rekavši kako bi “ovakve djetinjaste uvrede trebale biti ispod razine predsjednika SAD-a”. Sukob između Trumpa i gradonačelnika Londona, inače laburista, eskalirao je nakon što je Khan rekao kako je važno imati dobre odnose sa SAD-om, ali da Velika Britanija ne bi trebala “odmotavati crveni tepih” za Trumpa usporedivši ga s fašistima 20. stoljeća.

Trumpa su na mostu Vauxhall preko rijeke Temze dočekali i prosvjedni transparenti “Otpor rasizmu” i “Otpor Trumpu”, koje je postavila organizacija Amnesty International. Beba Trump, balon na napuhavanje koji je bio u središtu prosvjeda prilikom dolaska američkog predsjednika u London prošle godine, ponovno je pušten. Između ostalog, društvene mreže u Velikoj Britaniji gore od izrugivanja nove frizure Donalda Trumpa, koju je prvi put pokazao u neočekivanom posjetu crkvi prije odlaska.

Izvanredne mjere osiguranja

London je inače u čast Trumpova dolaska ukrašen američko-britanskim bojama i zastavama, na snazi su izvanredne mjere osiguranja, po gradu je raspoređeno čak 10 tisuća policajaca, helikoptera i snajperista jer organizatori očekuju više od 250 tisuća prosvjednika. Oni će, vjeruje se, doći izraziti protivljenje politici Donalda Trumpa diljem svijeta, naročito vezano za klimatske politike ili politike prema Iranu, Jemenu i Siriji. Na posjet Donalda Trumpa Velika Britanija će potrošiti 40 milijuna funti, čime će to postati najskuplji državnički posjet u povijesti Velike Britanije.

Jedna od tema razgovora tijekom posjeta Velikoj Britaniji jest i kineski div Huawei. Britanska vlada ranije je dozvolila da kineski tehnološki div sudjeluje u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu u toj zemlji, što je naljutilo američku vladu. No ta odluka još nije finalizirana.

Američki veleposlanik u Londonu Woody Johnson izdao je upozorenje Britancima da kineski tehnološki div Huawei za izgradnju dijelova britanske 5G mreže donosi “veliki rizik”. Amerikanci se pogotovo boje da bi to moglo predstavljati smetnju suradnji između američkih i britanskih tajnih službi, ako će potonje budu koristile infrastrukturu Huaweija. Neke su izjave vladajućih konzervativaca, poput ministra vanjskih Jeremyja Hunta i unutarnjih poslova Sajida Javida, dale naslutiti da bi britanska vlada mogla popustiti pod pritiskom Washingtona na ovom pitanju.

– Neće donijeti odluke koje će ugroziti obavještajnu suradnju sa SAD-om – rekao je Hunt. Njih dvojica u utrci su za nasljednika Therese May.

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
11:22 04.06.2019.

ako želite funkcionalnu 5G mrežu, imate samo huaweija. ako je ne želite, imate ericssona i ostale proizvođače masovne elektronike, pa ostajte na 4G i umišljajte da ste tehnološki napredni. i ne plačite, kinez je obećao da je appleu dati 5G čipove... :)

VO
vorda400
14:09 04.06.2019.

A mislili ste da bude Hilary Clinton opasna za svijet? narančasti je ispao puno gori uvjerio je sve da bude vratio vojsku doma a još ih je više mobilizirao sad se je na Iran napiknuo a kinu pogotovo iako ima tvornice tamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije