Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donald Trump:

'SAD i Britanija bi nakon Brexita mogli postići "fenomenalan" trgovinski sporazum'

Donald Trump, Theresa May
Foto: REUTERS
1/4
04.06.2019.
u 17:22

Britanska premijerka je pohvalila "dragocjeno i duboko" savezništvo između Sjedinjenih Država i Velike Britanije, ali je dodala da bi prijatelji trebali otvoreno razgovarati i o pitanjima u kojima se ne slažu, poput iranskog nuklearnog sporazuma i Pariškog klimatskog sporazuma.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak u Londonu nakon razgovora s britanskom premijerkom Theresom May da bi Sjedinjene Države i Velika Britanija nakon brexita mogli dogovoriti "fenomenalan" trgovinski sporazum, prenose agencije.

"Dok se Ujedinjeno Kraljevstvo sprema napustiti Europsku uniju, Sjedinjene Države spremne su dogovoriti fenomenalan trgovinski sporazum između SAD-a i UK-a", rekao je Trump, koji boravi u višednevnom državnom posjetu Velikoj Britaniji.

"Postoji nevjerojatan potencijal u tom sporazumu - rekao bih da bi razmjena mogla porasti dva do tri puta", dodao je.

Također je izrazio uvjerenost da će dvije zemlje postići dogovor o kineskoj tvrtki Huawei, koju SAD optužuje za povezanost s kineskom vladom i kineskim obavještajnim službama.

Upitan hoće li ograničiti obavještajnu suradnju SAD-a i Britanije zbog toga što vlada u Londonu ne želi onemogućiti upotrebu proizvoda Huaweija, Trump je rekao: "Ne, jer ćemo postići sporazum o Huaweiju i o svemu ostalome."

Donald Trump, Theresa May
1/9

"Imamo sjajne obavještajne odnose i moći ćemo prevladati naše razlike", rekao je Trump nakon razgovora s May.

Britanska premijerka je pohvalila "dragocjeno i duboko" savezništvo između Sjedinjenih Država i Velike Britanije, ali je dodala da bi prijatelji trebali otvoreno razgovarati i o pitanjima u kojima se ne slažu, poput iranskog nuklearnog sporazuma i Pariškog klimatskog sporazuma.

Američki predsjednik je rekao da je odlučio da se tijekom posjeta Londonu neće sastati s čelnikom laburista Jeremyjem Corbynom jer je on "negativna sila".

"Ne poznajem Jeremyja Corbyna, nikad se nisam s njime sastao, nikad nisam s njime razgovarao. On se želio sastati sa mnom danas ili sutra, a ja sam odlučio da se neću sastati s njime. Mislim da je on, s moje točke gledišta, neka vrsta negativne sile", rekao je Trump.

Istodobno je ponovio svoju podršku bivšem i sadašnjem ministru vanjskih poslova Borisu Johnsonu i Jeremyju Huntu koji se natječu za mjesto nasljednika Therese May.

"Znam Borisa, sviđa mi se, već dugo mi se sviđa. Mislim da bi dobro obavljao taj posao", rekao je Trump, dok je stajao pokraj May i Hunta.

"Znam Jeremyja, mislim da bi dobro obavljao taj posao", dodao je govoreći i o aktualnom ministru vanjskih poslova Huntu.

ITV je objavio da je Trump razgovarao s Johnsonom 20 minuta preko telefona, ali se njih dvojica neće sastati u četiri oka zbog ranije preuzetih Johnsonovih obveza.

Izvori su za ITV rekli da je njihov telefonski razgovor bio prijateljski i produktivan. Prema ITV-u, Trump je ponudio Johnsonu razgovor u četiri oka ali je to Johnson odbio jer se morao fokusirati na sastanak Konzervativne stranke na kojemu će se razgovarati o kandidatima za mjesto budućeg britanskog premijera.

Izvor je rekao da je Trump shvatio situaciju i dodao da se nada susretu s Johnsonom u budućnosti.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Trump je rekao da Meksiko mora zaustaviti "navalu" i "invaziju" migranata koji dolaze na južnu granicu SAD-a. "Meksiko bi trebao pojačati napore i zaustaviti tu navalu, tu invaziju na našu zemlju", rekao je američki predsjednik.

Trump je odlazećoj premijerki May čestitao na "fantastičnom poslu", rekavši da mu je "bila čast raditi s njom".

May nije uspjela uvjeriti britanske zastupnike da podrže sporazum o brexitu koji je ispregovarala s Europskom unijom. U petak će odstupiti s čelnog mjesta Konzervativne stranke.

Trumpa su u Londonu dočekali i prosvjednici koji su u utorak postavili veliki balon u obliku Trumpa koji tvita sa zlatnog toaleta. Prosvjed "Zajedno protiv Trumpa" počeo je za vrijeme susreta američkog predsjednika s britanskom premijerkom. Okupile su se tisuće ljudi, ali ih je ipak, ocjenjuje Reuters, puno manje nego prošle godine.

Kasnije bi im se trebao obratiti i vođa britanske oporbe Corbyn. "Morali smo izaći u drukčijem 'karnevalu otpora' koji pokazuje da odbijamo Trumpovu politiku podjele, netrpeljivosti, mržnje i pohlepe", poručili su iz udruge Stop Trump.

Međutim, Trump je na konferenciji za novinare kazao da je vidio "vrlo, vrlo mali prosvjed", istaknuvši da se opet radi o lažnim vijestima.

Među Britancima, Trump je jedan od najpoznatijih ali i najomraženijih stranih lidera. Samo 21 posto ispitanih u anketi YouGov kazalo je da o njemu ima pozitivno mišljenje. Kada se radi o ženama, njih je pak još manje, 14 posto.

Ključne riječi

Komentara 11

AA
aabbcc
12:17 05.06.2019.

EU treba dvije-tri godine da skonta kuda treba pomjeriti kazaljke na satu.

Avatar nekakav
nekakav
11:59 05.06.2019.

amerikancima englezi izvan eu-a i nisu nešto posebno bitan saveznik. unatoč trumpovim ispadima, usa diplomacija radi na ostanku engleza u uniji. englezi su američki trojanski konj u uniji. oni rade za američke interese. i predstavljaju ih 'europskima'.

CR
crodark
21:29 04.06.2019.

Sad su priznali da su bili i bit će Engleska kolonija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije