Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mobbing na pravu

Profesorici 200.000 kn jer je fakultet nije zaštitio od šefice

Ivana Milas Klarić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
24.07.2014.
u 08:50

Pravobraniteljica za djecu dobila spor protiv bivšeg poslodavca, a tužba je podnesena zbog postupaka Milasine šefice Dubravke Hrabar

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić dobila je spor protiv Pravnog fakulteta u Zagrebu koji će joj morati isplatiti 200.000 kuna odštete, i to s kamatama. Fakultet je nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zagrebu proglašen krivim jer šeficu Katedre za obiteljsko pravo Dubravku Hrabar nije spriječio u zlostavljanju I. Milas Klarić. Naime, do ožujka ove godine, kada je imenovana pravobraniteljicom za djecu, I. Milas Klarić bila je docentica na Katedri za obiteljsko pravo.

Njezini problemi sa šeficom Dubravkom Hrabar počeli su u studenom 2011. godine kada joj je Hrabar predočila dva pisma studenata koji su na vrlo grub način kritizirali njezino predavanje koje je trajalo pet sati. Hrabar joj je dala na uvid pisma, ali joj nije željela omogućiti da razjasni situaciju.

Lažna optužba za krađu

Međutim, pravi problemi nastali su u siječnju 2013. godine kada je Milas Klarić objavila da je iz Ministarstva socijalne politike i mladih dobila poziv za sudjelovanje u radnoj skupini za izmjenu Obiteljskog zakona i to u odnosu na poglavlje o skrbništvu. Ta je informacija, kako se potvrdilo na sudu, izazvala iznimno negativnu reakciju Dubravke Hrabar. Pred svim članovima katedre Hrabar ju je optužila da je "izdajica katedre, da je nekorektna, da će sve to ionako propasti". U tužbi je Milas Klarić navela da joj je šefica rekla kako će "Katedra obiteljskog prava popljuvati zakonske izmjene", pitala ju je zašto se upušta u projekt koji će ionako propasti... "Mi ćemo to popljuvati, znači, Ivana, da ćemo popljuvati i vas... to će se negativno ocjenjivati u vašoj biografiji... znamo da vam nije do novca, jer novac nećete dobiti, pa zar ste toliko tašti da ne možete odoljeti pozivu vlasti... zašto sad srljate... kad mi budemo pisali zakon, onda ćete sudjelovati"... navela je Milas Klarić uvrede koje joj je pred svima sasula šefica katedre. Prema sadržaju tužbe koju je sud usvojio, ispada da Hrabar tu nije stala, nego je docenticu lažno optužila da je ukrala "tekicu" s bilješkama o primjedbama na Obiteljski zakon te je dostavila ministarstvu Milanke Opačić.

Literatura za ustavnog suca

Za sudskog postupka saslušani su članovi katedre koji su potvrdili optužbe sadašnje pravobraniteljice za djecu. Također su potvrdili i kako je pored svega toga Dubravka Hrabar tražila od Milas Klarić da prikuplja literaturu jednom sucu Ustavnog suda koja mu je bila potrebna za pisanje doktorskog rada. Kada je taj sustavni mobbing prijavila, Milas Klarić nije dobila zaštitu na Pravnom fakultetu. Stoga je ocijenila da će joj zbog Hrabar biti uskraćena mogućnost napredovanja u viša zvanja što je bitno za karijeru, ali i uopće za zadržavanje radnog mjesta pa je potražila novi posao kandidirajući se za pravobraniteljicu za djecu. No, podnijela je i sudsku tužbu.

>>'Imenovanje nove pravobraniteljice je kadrovska križaljka vladajućih'

Komentara 23

RO
rodjo123
09:34 24.07.2014.

Iskreno. ne vidik gdje je ovdje mobbng?? Očito ima povišenih tonova, i akademske malograđanštine, ali mobbing? Obadvije tašte gospođe su očito izgubile svaki dodir s realitetom, pa ne znaju kako se razgovara u privatnom sektoru. Koji im i isplaćuje velikuu plaću za njihov egotriperaj.

MA
MarioG
09:37 24.07.2014.

I naravno, 200 iljada iz džepa srednje klase..

DU
Deleted user
10:24 24.07.2014.

Koliko sudac koji je to presudio dobije od tih 200 000 kuna?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije