Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Pravda se mora izboriti, nikome neće pasti u ruke'

Nakon dugotrajne bitke kaže osjeća se pobjednički, sretno, ponosno i zadovoljno
07. veljače 2021. u 22:38 6 komentara 2556 prikaza
Goran Aleksić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik udruge Franak Goran Aleksić odgovorio je na tri pitanja oko Ustavnog suda koji je odbio tužbe sedam banaka potvrdivši time ništetnost valutne klauzule u francima i promjenjive kamatne stope.

Zdenko Adrović DIREKTOR HUB-A Banke će se žaliti sudovima EU, Adrović: Vjerujem da ćemo štititi svoja prava

1. Nakon devet godina – pobijedili ste banke. Ustavni sud odbio je tužbe sedam banaka potvrdivši time ništetnost valutne klauzule u francima i promjenjive kamatne stope. Kako se osjećate nakon te dugotrajne bitke?

Pobjednički, sretno, ponosno i zadovoljno. I naši članovi su presretni. I što je najvažnije, zahvaljujući velikoj medijskoj prezentaciji toga događaja mnogi koji su dosad bili neosviješteni javljaju se udruzi Franak pitajući što im je sad činiti. Svakodnevno se javi po 500-600 potencijalno novih članova udruge.

2. Što vam znači cijela ta priča koja je bila i mučna i neizvjesna, ali je ipak sretno završila?

Često govorim ljudima da se za pravdu moraju izboriti, da ona neće pasti nikome u ruke. I evo, to se u ovih devet godina dokazalo i pokazalo točnim. Upornošću, argumentima, dosljednošću te strogim držanjem hrvatskih prava i prava EU izborili smo kolektivnu pobjedu. Moja poruka svima koji imaju određeni sustavni problem bila bi da se udruže, organiziraju i najboljima među sobom daju povjerenje da ih vode do cilja. Na takav način mogu se riješiti mnogi problemi u Hrvatskoj. A kada je riječ o solidarnosti, možemo reći da se ovdje solidarnost očituje u plaćanju članarina jer bez uplata članarina ne bi bilo moguće financijski izdržati sudski postupak, održati veliki prosvjed i plaćati troškove ureda udruge Franak u Zagrebu. Samo ću napomenuti da su troškovi sudskog postupka za udrugu Franak bili veći od 300.000 kuna. Sve su to platili članovi.

Konferencija za medije Udruge Franak REAKCIJA Udruga Franak o odluci Ustavnog suda: Ovo znači da oštećeni mogu podnijeti tužbu

3. Bili ste i zastupnik. Gdje ste sad, nedostaje li vam Sabor i je li s politikom gotovo?

Vratio sam se na posao u HŽ Infrastrukturu i radim na poslovima izrade prometnih propisa. Nisam nikada bio političar i u Saboru sam na politički način provodio aktivizam. Ne nedostaje mi Sabor koliko mi nedostaje vremena da se potpuno posvetim borbi za ostvarenje konačnih ciljeva za oštećene potrošače. Nažalost, unatoč tome što ono čime sam se bavio donosi korist za 125.000 obitelji u Hrvatskoj, na izborima sam dobio samo 700 glasova. I sad bih citirao jednoga svoga kolegu koji je jednom rekao da nije važno koliko i kako se nešto radi, nego kako se posao opjeva. Ipak, ne isključujem da će se SNAGA sa svojim predstavnicima ponovno kandidirati na nekim budućim listama, no tek ćemo vidjeti s kim i na koji ćemo način tu političku suradnju ostvariti.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • dalibor.hren:

    Aleksiću, ne govoriš istinu, gledaš samo sebe i svoju stražnjicu!!!

  • jadnatikoza:

    Sjećamo se mi dobro kako su vas ignorirali ponajviše Milanović ali isto tako i Sanader i Plenković, sve sinovi krupnog kapitala i banaka. To je domoljublje, a ne ovi što su veliki hrvati zato što mrze srbe ili bosance

  • Darkhorse02:

    Neka meni netko objasni zašto sam ja, koji se nisam htio kladiti na kretanja vrijednosti valuta, uzeo svoj kredit u kunama i za to platio gotovo tri postotna boda više kamate od gospode koja su digla kredit u švicarcima, pa ... prikaži još! kad su popušili, onda su im bili krivi svi, od vlade, banaka, EU.. Jebote, kladio si se i izgubio.. Manja kamata je bila OK, a kad je švicarac poludio, ajme majko, spašavaj.. Koga ja da tužim?