Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Banke će se žaliti sudovima EU, Adrović: Vjerujem da ćemo štititi svoja prava

Hrvatska udruga banaka nije sama u postupku, ukupno je sedam banaka, vjerujem da ćemo mi štititi svoja prava, komentirao je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović
04. veljače 2021. u 14:18 10 komentara 818 prikaza
Zdenko Adrović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović komentirao je odluku Ustavnog suda koji je odbio tužbe sedam banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak.

Konferencija za medije Udruge Franak REAKCIJA Udruga Franak o odluci Ustavnog suda: Ovo znači da oštećeni mogu podnijeti tužbu

– Jučerašnjom odlukom Ustavnog suda nije se proizvelo manje pravo za potrošače, oni su sa svojim pravima već definirani. Podsjećam ovom prilikom da su dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju definirale prava potrošača i da su oni obeštećeni. Tu tvrdnju je potvrdio i Vrhovni sud RH kada je izjavio da svi oni sporazumi koji su postignuti prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju pravno valjani i proizvode pravne učinke, čak i oni čiji se osnovni ugovori sastoje od odredaba koje su pravno ništetne, to su odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli. Imamo situaciju kakvu imamo, odluku Ustavnog suda još nismo primili kao ni drugi – kazao je Adrović, a na pitanje hoće li se žaliti europskim sudovima, odgovara:

– Hrvatska udruga banaka nije sama u postupku, ukupno je sedam banaka, vjerujem da ćemo mi štititi svoja prava. Ići ćemo do sudova EU. Sud Europske unije o tome će se izjasniti u idućih godinu i pol dana, a za Strasbourg ćemo vidjeti – kazao je.

Dinamo i Rijeka sastali se u 24. kolu HT Prve lige
NAZIVAJU GA BJEGUNCEM
Zoran Mamić zbog ovoga nije dobio državljanstvo u UAE? 'Osjetljivi su na to!'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj
 • Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
  Anemija_talasemijaEU-bekrija:

  U Madzarskoj je davno parlament u 5 min rijesio problem , jednim glasanjem , svi krediti u zemlji , postali su u forinti , a banke ako im ne odgovara , nek idu u Zimbabve , tako rade suverene zemlje ... prikaži još! , kolonije imaju ovrhe , nepostene kredite , unistenu proizvodnju i iseljavanje

 • Avatar Slavonija2014
  Slavonija2014:

  Ispada da će se banke žaliti Europskomu sudu za ljudska prava!? Banke samo gaze po ljudima, nisu banke živa bića i ne mogu im biti povrijeđena ljudska prava. Ali zločesti je Adrović (pogledajte samo taj zmijski pogled) šarlatan na čelu ... prikaži još!u HUB-a. Pa se ne trebamo čuditi novoj seriji lupetanja.

 • prcko.vita:

  Dragi Zdenko, nešto se sušiš, propadaš, kosa ti sve više bijele boje, bore sve jače... molim te dok uskoro dođem na mirogoj i iz sveg glasa povičem: tko je ovdje najbogatiji mrtvac, molim te, nemoj da me opet nitko ništa ne odgovara.