Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požar u Rafineriji:

Požar u Rafineriji: Radnici tvrde da su se 'krupne ribe' opet izvukle

'21.06.2011., Sisak -  Na popristu najveceg pozara u sisackoj rafineriji od Domovinskog rata jos uvijek traje ocevid policije i inspekcija, a proizvodnja je zaustavljena. Za sada se cini da su kljucna
'Marko Prpic/PIXSELL'
27.07.2011.
u 12:40

Neki se izvukli?
 U pismu se tvrdi da su zanemareni loši radovi na ključnom spremniku A3

Nakon objavljivanja sadržaja istražnog zahtjeva protiv petorice radnika sisačke Rafinerije koje odvjetništvo i policija sumnjiči da su nemarom doveli do izbijanja katastrofalnog požara od 20. lipnja, među radnicima sisačke Rafinerije zavladalo je ogorčenje.

Naime, opći je stav da su se i ovaj put izvukle "krupne ribe", a da su žrtvovani nižerangirani poslovođe i radnici. Detalji koji takvom stavu ide u prilog stigli su pismom i u našu redakciju, a upućuju na to da se u istrazi nije utvrđivalo tko je odgovoran što, prilikom ranijeg remonta ključnog spremnika A3, radovi nisu dobro obavili, a bili su direktan uzrok kasnijeg požara. Naime, u pismu se detaljno i kronološki navodi kako radovi, koji su na tom spremniku trajali od 25. ožujka pa do 4. lipnja, nisu dobro odrađeni jer dvojica tehničara blindiranja nisu zatvorila izlazni vod slijepom prirubnicom te je zbog toga taj vod ostao otvoren cijelo vrijeme. To su nam potvrdili i drugi izvori.

Puno je više propusta

Unatoč tome 4. lipnja rezervoar je pušten u uporabu. Radovi na spremniku obavljani su jer je odlučeno da se on prenamijeni za drugu vrstu robe, a nakon njegova završetka nitko nije provjerio jesu li obavljeni propisno. Tijekom samih radova tehničari za blindiranje sastajali su se s pretpostavljenim i voditeljem pogona, no nitko nije kontrolirao njihov rad. Također, ni voditelj pogona KP7, niti njegov pretpostavljeni nisu, kobnog 20. lipnja kada je izdan nalog da počne prepumpavanje spremnika A3, provjerili je li sve u redu. I kad je spremnik otvoren na izlaznom vodu, koji zbog loših radova nije bio zatvoren, došlo je do istjecanja benzina u kanal, a zatim do požara. U pismu se tvrdi da je istraga obuhvatila samo dio procesa koji je doveo do požara, a da je ignorirala onaj dio koji je doveo do neispravnog spremnika, a sve kako bi se zaštitio dio odgovornih iz Rafinerije. O ovome nismo dobili komentar ni iz Rafinerije niti iz policije i odvjetništva.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
13:14 27.07.2011.

moram početi igrati loto... jer to sam i predvidio ako je netko pratio naše tzv. rasprave i izražavao svoja mišljenja.. zato \"niže rangirani \" savjet sve pišite dopisom pretpostavljenom pa to bude možda olaktona okolnost kod suda pravde......

VO
VolimZagreb
14:06 27.07.2011.

Pa neće biti manageri ti koji su krivi! Mene ovo više ne iznenađuje ali me jako ljuti i čini ogorčenim!

VS
vsipus
08:01 31.07.2011.

Više je uopće glupo naglašavati čija je odgovornost prilikom ikakvih radova u RNS,isti ti koji su slavljeni kao spasioci rafinerije u tom trenutku iako im se nemože osporiti hrabrost i pravodobna intervencija su istotako morali pravodobno reagirati i prije izbijanjaja požara.tko imalo poznaje postupke u RNS prilikom bilo kakvih radova zna koliko treba dozvola za bilo kakve radove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije