Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povlače se dvije serije lijeka s tržišta, Agencija poziva pacijente da ih vrate u ljekarnu

Odobreni su i dostupni drugi farmaceutski oblici u više jačina koji nisu obuhvaćeni povlačenjem
05. veljače 2021. u 18:31 2 komentara 129346 prikaza
Ljekarna u Šibeniku lijekove izdaje kroz improvizirani šalter
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je u petak da se s tržišta preventivno povlače dvije serije lijeka Palexia, 20 mg/ml oralna otopina zbog mikrobiološke kontaminacije.

Ulog u u budućnost Što je ProxiDrugs? Njemačka vlada u ovu novu metodu stvaranja lijekova ulaže 15 milijuna eura

Povlače se serije lijeka Palexia 00449R i 00510R, čiji je nositelj odobrenja za stavljanje u promet tvrtka Grünenthal, GmbH, iz Njemačka.

Kontaminacija nije zabilježena ni na jednoj od dviju serija koje su stavljene u promet u Hrvatskoj, međutim, s obzirom na to da se ta neispravnost u kakvoći ne može isključiti, provodi se preventivno povlačenje predmetnih serija, poručili su iz HALMED-a.

Mikrobiološka kontaminacija uočena je na drugim serijama lijeka, odnosno serijama proizvedenima radi ispitivanja stabilnosti lijeka nakon tri godine, koje nisu stavljene na tržište te na dijelu serija koje su stavljene na tržište.

Novi uspjeh Đikićevu timu 8 milijuna eura za istraživanje novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti

Na hrvatskom tržištu nisu dostupne druge serije lijeka Palexia 20 mg/ml oralna otopina, no odobreni su i dostupni drugi farmaceutski oblici u više jačina koji nisu obuhvaćeni povlačenjem.

Djelatna tvar u lijeku Palexia 20 mg/ml oralna otopina je tapentadol, jaki analgetik koji pripada skupini lijekova zvanoj opioidi, a koristi se za liječenje umjerene do jake akutne boli koja se može odgovarajuće liječiti samo s opioidnim analgetikom.

Iz HALMED-a upućuju pacijente da se obrate svojem liječniku radi nastavka terapije te u slučaju bilo kakve zabrinutosti.

EMA announce its verdict today about the Pfizer-BioNTec vaccine KREĆU ISPITIVANJA U EU Započela procjena novog lijeka: U SAD-u stiglo odobrenje još u studenome, njime se liječio Trump

"Pacijenti koji posjeduju navedene serije lijeka Palexia 20 mg/ml oralna otopina pozivaju se da lijek vrate u ljekarnu. Nositelj odobrenja uputio je ljekarne da, u skladu s mogućnostima, prema evidenciji izdavanja kontaktiraju svoje pacijente radi povrata lijeka", navodi se u priopćenju.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj