Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Đikićevu timu 8 milijuna eura za istraživanje novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti

Svrha je projekta korištenje inovativnih tehnologija u stvaranju novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti, posebice koronavirusa i bakterija otpornih na antibiotike
02. veljače 2021. u 09:00 23 komentara 3499 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Još jedan uspjeh našeg znanstvenika, prof. dr. sc. Ivana Đikića.

Stigla je vijest kako su znanstvenici njegova Sveučilišta Goethe u Frankfurtu dobili  bespovratna sredstva (tzv. grant ugovor) ministarstva znanosti države Hessen u visini od čak od osam milijuna eura. Projekt ENABLE vode prof. Ivan Đikić i prof. Maike Windbergs, a njegova je svrha korištenje inovativnih tehnologija u stvaranju novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti, posebice koronavirusa i bakterija otpornih na antibiotike. Sveučilište Goethe u Frankfurtu prepoznato je kao jedan od najuspješnijih centara istraživanja bolesti COVID-19 u Njemačkoj.

– Posebno je značajan projekt istraživanja koinfekcija bakterijama i koronavirusima, o čemu se za sada dosta malo zna. Upalni procesi su zajednički i bakterijama i virusima, no neophodno je doznati više o akutnim promjenama u lučenju citokina i imunološkim reakcijama kod pacijenata koji imaju koinfekciju koronavirusom i raznim bakterijama – naglasio je voditelj projekta Ivan Đikić. Dodao je kako će ova izdašna financijska potpora omogućiti korištenje modernih tehnologija, poput kemijskih testova i bioloških lijekova za otkrivanje specifičnih lijekova protiv COVID-19 i upalnih procesa kod brojnih bolesti poput tumora i kardiovaskularnih bolesti. – Premda imamo već razvijena cjepiva koja štite od širenja zaraze, potrebe za  lijekovima protiv bolesti COVID-19 i dalje su velika,  posebno za osobe koje obole od COVID-19 i razviju teške simptome – rekao je Đikić.

 | Autor :

Dakle, cilj je projekta klastera ENABLE utvrditi ključne odrednice relevantne za bolest i omogućiti inovativne terapijske strategije. Sljedeće će četiri godine država Hessen podržati projekt sa spomenutih osam milijuna eura. Istraživački program ENABLE usredotočen je na upale, infekcije i staničnu homeostazu, što sve utječe na široki spektar bolesti, a zbog mnogih uzročnika poput koronavirusa i bakterija otpornih na većinu antibiotika postoje velika otvorena medicinska pitanja.

– Ovi nam alati omogućuju ometanje staničnih funkcija na dosad nepoznatoj razini specifičnosti i pomoći će nam da dobijemo precizniji uvid u procese upale koji određuju ishod mnogih bolesti – rekla je prof. Windbergs.

Uspjeh ovog integriranog translacijskog istraživanja temelji se na sudjelovanju znanstvenika s pet fakulteta – sa Sveučilišta Goethe i partnerskih fakulteta. Budući plan za ENABLE jest natjecati se za klaster izvrsnosti u sljedećem krugu savezne strategije izvrsnosti.

Kako donosi utjecajni Frankfurter Allgemeine Zeitung, država Hessen u znanstvene će projekte poput ovoga uložiti ukupno 40 milijuna eura, a očekuje se da će ih podržati i sveučilišta pa će vjerojatno biti riječ i o dodatnim svotama novca. Navodi se kako se suradnjom između Sveučilišta Goethe i Frankfurtskog instituta za napredne studije, Instituta za biofiziku Max Planck, Fraunhoferova instituta za translacijsku medicinu i Georg-Speyer-Hausa žele otvoriti novi pristupi u borbi protiv virusa i bakterija. Istraživači proučavaju stanične mehanizme i signalne puteve koji imaju ulogu u razvoju bolesti.

Taekwondo - Women's Welterweight 57-67kg - Medal Ceremony
SVE JE OBJAVILA
Zlatna hrvatska olimpijka Matea Jelić prima jezive i prijeteće poruke zbog izjava o Oluji
Algebra
NEKI NOVI KLINCI
To kako se vaše dijete igra danas, imat će presudnog utjecaja na budućnost sutra: Upoznajte generaciju Z
  • Puniša Račić je kriv:

    Super.. bravo..Eto, sada neka se primi posla..dosta je bilo kukurikanja bez odgovornosti..

  • Tomisl:

    Ovdje u njemackoj niko nezna tog Đikića.

  • Deleted user:

    Jasno se vidi da je cijenjeni profesor jedan od članova tima i vodstva tima. I nije onda Đikićev tim.