Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREĆU ISPITIVANJA U EU

Započela procjena novog lijeka: U SAD-u stiglo odobrenje još u studenome, njime se liječio Trump

EMA announce its verdict today about the Pfizer-BioNTec vaccine
Foto: Utrecht Robin/ABACA/PIXSELL
1/3
01.02.2021.
u 23:02

Jedna studija pokazuje da taj lijek može smanjiti količinu koronavirusa u krvi, navodi EMA

Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je u ponedjeljak da je započela procjenu novog lijeka protiv koronavirusa.

Odbor EMA-e za medicinske proizvode za ljudsku uporabu (CHMP) razmatra učinkovitost lijeka REGN-COV2, kombinacije dvije vrste antitijela. 

Lijek, kojeg su zajedno razvili američki proizvođač Regeneron i švicarska tvrtka Hoffman-La Roche, navodno je korišten prošle godine za liječenje tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa oboljelog od covida-19.

Prema EMA-i, u postupku procjene stručnjaci razmatraju podatke iz ispitivanja čak i ako ona još nisu dovršena i nije zatraženo odobrenje lijeka, što skraćuje postupak odobravanja.

Jedna studija pokazuje da taj lijek može smanjiti količinu koronavirusa u krvi, navodi EMA. Međutim, još je prerano izvlačiti zaključke o koristima i rizicima.

U Sjedinjenim Državama REGN-COV2 je dobio hitno odobrenje za upotrebu od Agencije za hranu i lijekove (FDA) u studenome.

Hoće li EMA preporučiti Europskoj komisiji njegovo odobrenje u Europi, tek treba vidjeti.

Komentara 1

NE
Nepokolebljiv
15:55 02.02.2021.

Ucinkoviti lijek, narocito ako je skuplji od aspirina, nije za obicnu fukaru! Dobar lijek je za posebne ljude!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije