Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulog u u budućnost

Što je ProxiDrugs? Njemačka vlada u ovu novu metodu stvaranja lijekova ulaže 15 milijuna eura

Foto: Pixabay
1/2
03.02.2021.
u 16:27

Od ukupno 136 prijavljenih projekata, i to iz svih područja gospodarstva i znanosti, elektronike, ekologije, prometa, korištenja izvora vode i medicine, PROXIDRUGS je jedan od 7 odabranih

Na natječaju Clusters4Future, koji je raspisalo Ministarstvo obrazovanja i znanosti Njemačke s ciljem promicanja gospodarstva i rješavanja gorućih problema u društvu, projekt PROXIDRUGS, koji vodi Ivan Đikić profesor Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, odabran je za financiranje u iznosu od 15 milijuna eura tijekom sljedeće tri godine. Od ukupno 136 prijavljenih projekata, i to iz svih područja gospodarstva i znanosti, elektronike, ekologije, prometa, korištenja izvora vode i medicine, PROXIDRUGS je jedan od 7 odabranih.

Konzorcij ima za cilj razviti uspješnije i naprednije načine liječenja brojnih bolesti, primjenom novih metoda i koncepata u dizajniranju lijekova. ProxiDrugs lijekovi na specifičan način mogu potaknuti razgradnju proteina relevantnih za nastanak bolesti. Ova bi strategija mogla ciljano djelovati na 80% proteina koji su do sada spadali u kategoriju „undruggable“, tj. one za koju je teško proizvesti klasične lijekove.

ProxiDrugs tehnologije otvaraju potpuno nove terapijske mogućnosti za brojne bolesti, uključujući tumore, neurodegenerativne i zarazne bolesti. Budući da je razvoj ProxiDrugs tehnologije u samim začecima, ova će financijska podrška biti dragocjen čimbenik uspostavljanja suradnje s kompanijama tj. omogućiti brzi prijenos znanja u smjeru proizvodnje novih lijekova. Kako se farma partneri uključuju i vlastitim sredstvima tj. razvojne aktivnosti sufinanciraju, zajednički doprinos razvoju gospodarstva ali i unaprjeđenju pristupa liječenju brojnih bolesti, očekivan je i izvjestan. „Upravo je taj inovativni i komercijalni učinak bio jedan od odlučujućih kriterija izbora ovakvih klastera za budućnost (Cluster4Future) u Njemačkoj" objašnjava voditelj programa Ivan Đikić.

PROXIDRUGS je uspostavljen kao regionalna mreža partnera iz akademske zajednice i industrije koja pokriva čitav lanac vrijednosti, od bazičnih do translacijskih istraživanja. U tom smislu, na Sveučilištu Goethe uspostavit će se Frankfurtski centar za inovacije i tehnologije (FCiT), kao središte zaduženo za pružanje potrebnih tehnologija konzorciju.

Snagu ovog povezivanja, Ivan Đikić posebno ističe: „Bliska suradnja svih partnera, od akademije do industrije, označava svojevrsni početak nove ere u razvoju lijekova u regiji Rajne-Majne, koja je poznata kao apoteka Njemačke upravo zbog postojanja brojnih farmakoloških kompanija. Naš budući uspjeh, ovisit će upravo o timskom radu i otvorenoj znanosti, što će rezultirati učinkovitijim prijenosom znanja prema razvoju uspješnijih metoda u stvaranju lijekova. A to je, nedvojbeno, jedan od najvećih izazova u medicinskim istraživanjima današnjice."

Predsjednik Goethe Sveučilišta u Frankfurtu, prof. Enrico Schleiff, također naglašava važnost programa PROXIDRUG opisujući ga kao „akcelerator inovacija“ za regiju Rajna-Majna. „PROXIDRUGS predstavlja nastavak razvoja inovativnih projekata u biomedicinskom polju na Goethe Sveučilištu“, objašnjava prof. Schleiff, „Sinergija snažnih partnera u znanosti i istraživačkoj industriji, rezultirat će vidljivim i globalno značajnim doprinosom u vrlo aktualnom području istraživanja lijekova."

 

>> Pogledajte i ovaj video: Gospođa Branka prva se u Hrvatskoj cijepila protiv korone: “Već vidim ponovni susret s obitelji i šetnje u prirodi uz štapove za nordijsko hodanje.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije