Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lovro Kuščević:

U par dana na provjeru došlo 11 od ukupno 18 građana

Lovro Kuščević
Foto: Josip Regović/PIXSELL
20.11.2018.
u 21:50

Povjerenstvo koje sam kao ministar imenovao napravilo je dobar i transparentan posao i objektivno utvrdilo sve važeće i nevažeće potpise, kaže ministar uprave

U Ministarstvu uprave od ponedjeljka traje naknadna provjera potpisa koje su građani dali referendumskim inicijativama ‘Narod odlučuje’ i ‘Istina o Istanbulskoj’. Na uvid u vlastite potpise u prva dva dana u APIS je došlo 11 od ukupno 18 prijavljenih građana, a za danas je svoj dolazak najavilo još šetero njih.

Dodatnu provjeru Vlada je osigurala pod pritiskom referendumskih inicijativa koje je, otkad je objavljeno da ni za jedan ni za drugi referendum nije prikupljeno dovoljno potpisa, optužuju za opstrukciju.

Otvaranje APIS-a za dodatnu provjeru nije, međutim, umirilo inicijatore referenduma, koji resornog ministra Lovru Kuščevića optužuju da im je dao prekratko vrijeme za provjeru više od 30 tisuća potpisa po referendumskom pitanju koje je posebno povjerenstvo proglasilo nevažećima, ali nije precizirano zbog čega, nego su “strpani” u skupnu kategoriju nečitkih, nepotpunih i sl. 

U inicijativama kažu kako im je za provjeru svih tih potpisa dano prekratko vrijeme od ukupno 12 sati kroz dva radna
dana idućeg tjedna, što je, izračunali su, tek pet sekundi po potpisu. Iz  Ministarstva,  međutim, odgovaraju kako nije istina da se radi o tako kratkom  vremenu. 

Tvrde da je inicijativama već prvog dana rečeno da će se to  vrijeme  po  potrebi produljiti, ali ne “napamet”, nego po procjeni “na licu  mjesta”, ako se tijekom same provjere ispostavi da je vrijeme koje su dobili doista prekratko.

 – Za  neke potpise trebat će im pet sekundi, za neke pet minuta. Vrijeme za provjeru će se produljiti po potrebi i inicijativama je to rečeno odmah, u  istom dopisu u kojem su obaviješteni o vremenu u kojem će i se omogućiti uvid u potpise – kazali su nam u Ministarstvu uprave.

Iako nije posve jasno što  bi  konkretno  trebala  donijeti  ovakva  provjera  potpisa,  ministar Kuščević  i  jučer je ponavljao da je Ministarstvo dokazalo transparentnost omogućujući svima uvid u potpise što, kaže, građani cijene. Istodobno, inicijativa ‘Narod odlučuje’ održala je još jednu konferenciju za  novinare, na kojoj je pokazala izjavu potpisnika obiju inicijativa koji je  dan  ranije  bio  u  APIS-u.  A tamo je, kako prenose, utvrdio da su mu priznati potpisi za jedno od dva referendumska pitanja o izbornom sustavu i onaj koji je dao za inicijativu za izlazak iz Istanbulske konvencije.

– No,  njegov  potpis  za  drugo  pitanje  inicijative  ‘Narod odlučuje’ proglašen  je  nevažećim  jer  je  nečitak.  To  znači  da su dvoje članova povjerenstva  za  provjeru  potpisa  uspjeli pročitati njegovo prezime, dok treći  član  nije.  Radi se o prezimenu Zrno, sa samo četiri slova i pitamo se,  što  se  tek događalo s kompliciranijim, dužim prezimenima – kazala je članica  organizacijskog  odbora 'Narod odlučuje' Natalija Kanački.

Komentara 12

NE
neboiznadzagreba
12:52 20.11.2018.

Najiritantniji ministar, čijem su ministarstvu trebali mjeseci, opet se ruga!

OK
okolo
12:43 20.11.2018.

zaboravio je nadodat...da ce nam slijedece godine...još bolje rodit žito

BA
bakulušić
22:38 20.11.2018.

Kažu ljudi da je najgore kad se izgube stid i sram.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije