Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANOVNICI I DALJE PROTIV

Posao od 3,87 milijuna kuna: Mjerit će nultu radioaktivnost u Čerkezovcu

Čerkezovac
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/3
23.07.2020.
u 20:19

Stanovnici Petrinje protive se gradnji u Čerkezovcu.

Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško donio je odluku da hrvatski konzorcij Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Instituta Ruđer Bošković i Agronomskog fakulteta iz Zagreba provede mjerenje radioaktivnosti za definiranje nultog, postojećeg stanja na lokaciji budućeg Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Čerkezovac te na području općine Dvor s procjenom doze za pojedinca.

Hrvatski konzorcij taj će posao obaviti za 3,87 milijuna kuna bez PDV-a, koliko su ponudili na javnom natječaju, dok je procijenjena vrijednost za tu uslugu iznosila 3,88 milijuna kuna. Određivanje nultog stanja radioaktivnosti jedna je od tri grupe usluga koje su se tražile na javnom natječaju za izradu dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za gradnju centra Čerkezovac. Odluka o odabiru za Grupu 2 bila je najlakša jer je pristigla samo jedna ponuda.

Za Grupu 1, u kojoj se traži usluga provedbe istražnih radova na području Čerkezovca, stigle su tri ponude, a za Grupu 3, odnosno izradu projektne dokumentacije, sigurnosnih analiza i studije utjecaja na okoliš za potrebe uspostave Centra, četiri ponude. Procijenjena vrijednost za Grupu 1 je 4,1 milijuna kuna, a za Grupu 2 11,2 milijuna kuna. Ponude za sve tri grupe otvorene su 15. lipnja.

Ključne riječi

Komentara 5

NE
Neo001
10:52 24.07.2020.

Što je sa stanovnicima Krškog koji su desetljećima u blizini skladišta nuklearnog otpada. Što prije treba premijestiti naš dio nuklearnog otpada u Hrvatsku. Jer ovo što plaćamo u Sloveniji je vrlo skupo a u budućnosti će još dizati cijenu. Uz to Krško je blizu Zagreba uzvodno, znatno više ugrožen od Ljubljane.Uz to Hrvatska nema nikakvu kontrolu i utjecaj na skladište u Sloveniji.

IG
igorl
10:40 24.07.2020.

Skaldiste nuklearnog otpada je trenutno 500m zracne linije od mog stana (Rudjer) i 200m zracne linije od mjesta gdje mi sin trenira nogomet (Zar ptica). Da li se bojim? Da li vjerujem u neku zavjeru? Ne. Da li vjerujem da strucnjaci za IRB-a i FER-a mogu izmjeriti i zadrzati nultu radijaciju? Da. Zasto pitate se? Zato sto zracenje postoji svuda oko nas i lako ga je drzati pod kontrolom. I to sto nesto izgleda zastrasujuce - i dalje moze i mora biti u granicama bitno ispod ikakve stetnosti za po ljude.

DH
dalibor.hren
08:56 24.07.2020.

To su sve igre bez granica: škola je ušla 2016. u pilot projekt e-škole. Carnet je postavio svu infrastrukturu. Između ostaloga i centralu koja zuji li zuji. Nakon nekoliko mjeseci dolaze stručnjaci izmjeriti zračenje. Naš ravnatelj nudi okladu za godišnju plaću da će zračenje biti u granicama normale. Okladu, normalno, ne prihvaća nitko, a nakon 2-3 tjedna dolazi "nalaz": Zračenje je u granicama dopuštenog!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije