Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Portret 'zločestog dečka' Mosta: neprimjetan dok ne pobjesni

Most je morao biti svjestan problematičnog karaktera svog najjačeg čovjeka u Vladi, izlike da ga ne može kontrolirati ne prolaze
13. ožujka 2017. u 21:30 26 komentara 7507 prikaza
26.09.2016., Zagreb - U sjedistu HDZ-a poceo je treci krug pregovora o formiranju Vlade izmedju HDZ-a i MOST-a. Ivan Kovacic. Ivan Kovacic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Da nije bilo incidenta s tobožnjom ostavkom, gotovo bismo zaboravili da je Ivan Kovačić najviše rangirani mostovac u izvršnoj vlasti. Kovačić je i kao potpredsjednik Vlade i kao ministar uprave potpuno neprimjetan.

Bez reformi

Ne pamtimo da je u ova četiri i pol mjeseca predložio konkretne reformske mjere, a posebice reformu lokalne samouprave. Most je uzlet na nacionalnoj razini prije godinu i pol dana u najvećoj mjeri postigao najavljujući upravo tu reformu, odnosno velike rezove u broju županija, gradova i općina. Kao i rezove i uštede u državnoj administraciji. Reforma je u zadnjoj Mostovoj kampanji za parlamentarne izbore postala zabranjena riječ, a pogotovo kada je riječ o županijama jer se HDZ strogo protivi ukidanju županija. Umjesto da se Kovačić bavi sveobuhvatnim reformama, u resoru su ga dočekale trivijalne i kontroverzne teme, poput spomen-ploča s natpisom “Za dom spremni” u amblemu HOS-a. No ni to ga ne opravdava da je kao potpredsjednik Vlade, a time i formalno najjači mostovac u Vladi, potpuno pasivan. Kovačić je osoba izraženog temperamenta i kratkog fitilja, kao takav se profilirao na lokalnoj razini, a takav politički stil prenio je i na nacionalnu razinu. To je posebno došlo do izražaja kada je dao ostavku na mjesto šefa Kluba Mostovih zastupnika u Saboru iznerviran time što je HDZ u Omišu ponovno za šefa gradske organizacije izabrao Milana Škaričića. Uzrujani Kovačić tada je HDZ-ovcima poručio “‘ko vas j...!”

Ivan Kovačić Nađ i Tafra Tko su pravnice zbog kojih je Kovačić navodno prijetio ostavkom? Vesna Nađ Vesna Nađ: 'Zvao me je Zoran Milanović i pitao zašto nisam dala ostavku'

– Što se mene tiče, daljnja suradnja s HDZ-om na nacionalnoj razini je završena – poručio je tada Kovačić, da bi nakon toga u novoj Vladi HDZ-a i Mosta postao – potpredsjednik Vlade. Izlike da Most ne može kontrolirati Kovačića jer je solo igrač te da u vrhu Mosta nisu imali pojma da će prijetiti ostavkom teško da drže vodu. Ako u Mostu ispočetka nisu bili svjesni Kovačićeva karaktera, dosad su ga već trebali dobro upoznati i pronaći način kako s njim koordinirati suradnju.

Ispričali se Đakiću

Kovačić je s pravom Josipu Đakiću zamjerio uvredu da je povukao podmukli potez kada je u svoje ministarstvo doveo Vesnu Nađ i Višnju Tafru jer su obje zaposlene uz blagoslov Vlade, a Nađ, štoviše, i na molbu HDZ-ova ministra Tome Medveda. Medved je nije htio u Ministarstvu branitelja jer je njezino smjenjivanje traženo tijekom braniteljskog prosvjeda u Savskoj, u kojem je i sam sudjelovao. Međutim, Kovačić je reagirao preburno kada je zbog Đakićevih riječi preko svog savjetnika Ivice Relkovića najavio ostavku. Koliko god bio uvrijeđen, ministar ne smije dovesti u pitanje stabilnost Vlade. Situaciju je vrlo lako mogao riješiti u razgovoru s premijerom. Da je tomu tako, dokazuje i rekacija Vlade, koja je priopćila da je zapošljavanje dviju službenica dogovoreno među ministrima. Da je reagirao preburno očito je postalo jasno i samom Kovačiću, koji je danas na presici kazao da sam nikad nije tražio Đakićevu ispriku. I još se ispričao medijima, oštećenim službenicama pa čak i samom Đakiću!

>> Petrov: Kovačić ima podršku Plenkovića i Mosta. Đakić je ostao sam u neargumentiranom prozivanju

>> Kovačić: Nisam došao da bih lovio vještice i kidao glave nepodobnim službenicama

Vesni Nađ je protuzakonito uskraćen posao

Iako je nakon odlaska s dužnosti zamjenice ministra branitelja imala zakonsko pravo na povratak u službu, Vesni Nađ to nije bilo omogućeno. Ministar Medved nije je želio primiti natrag u Ministarstvo u kojem je do odlaska na funkciju zamjenice bila načelnica odjela. Medved se očito bojao pritiska braniteljskih udruga, pogotovo onih koje su 2015. prosvjedovale u Savskoj, a jedan od glavnih zahtjeva bio im je upravo micanje Vesne Nađ s dužnosti zamjenice tadašnjeg ministra, SDP-ovca Predraga Matića. Nađ je zbog toga bila prisiljena koristiti pravo na naknadu dužnosničke plaće nakon isteka mandata ili otići na burzu. Protiv Ministarstva se žalila Odboru za državnu službu i Upravnom sudu. Na kraju je dogovorom Medveda i Kovačića prebačena u Ministarstvo uprave.

Tafra i Božinović radili u Sekretarijatu za narodnu obranu

Karijera Višnje Tafre isprepletena je s karijerom Davora Božinovića. Oboje su početkom 1990. radili u zagrebačkom Sekretarijatu za narodnu obranu, a Davor Božinović, sadašnji šef Plenkovićeva kabineta, 2010. povukao ju je u MORH kada je on bio ministar obrane. Prije toga je Tafra radila u Uredu predsjednika Ive Josipovića, ali i u državnoj upravi. Nakon Božinovića, novi ministar Ante Kotromanović uzeo je Tafru za svoju zamjenicu. I upravo je takvo njezino zaleđe zasmetalo Đakiću, koji je zapošljavanje Tafre i Vesne Nađ nazvao podmuklim potezom. U Vladi su pak objasnili da je Tafra na funkciju glavne tajnice u Ministarstvu uprave izabrana na temelju javnog natječaja. Neki u HDZ-u uvjereni su, međutim, da je na njezino zapošljavanje presudan utjecaj imao Božinović.

NEZGODA NA SNIMANJU
Anđelka Prpić o traumi s kolegom: 'Krenuo me udariti u trbuh u osmom mjesecu trudnoće'
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
 • qqriqrac:

  Portret 'zločestog dečka' Mosta: neprimjetno bedast dok ne skužite da je uistinu sdpovac.

 • Avatar Anemični guzonja
  Anemični guzonja:

  Trebaš imati obraz kao đon da kao stomatolog pristaneš da budeš potpredsjenik vlade zadužen za upravu. A jedino iskustvo oko uprave je da si lizao biljege kad si vadio putovnicu..biti potpredsjednik vlade i da nisi prozborio jednu suvislu rečenicu, ne ... prikaži još! samo oko uprave, nego oko bilo čega, u 4 mjeseca je sramotno. I onda ucjenjivanje, kao mala djeca, pa tata Relković treba spašavati malodobnog potpredsjenika. Jadno, sramotno, bijedno..

 • Patrizzia:

  Mostovci sa glupim savjetnicima uznemiravaju javnost ! Narodu je dosta mostovih pizdarija .