Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVKO MARIĆ

'Porez na šećer u sokovima ne puni izravno zdravstveni proračun'

Ministar Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.07.2019.
u 11:01

Što se tiče mogućeg povećanja trošarina na duhan i alkohol, Marić je rekao kako će krajem godine porasti trošarine, pa pretpostavlja da će to proizvođači uračunati u cijene.

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je rekao da oporezivanje šećera u sokovima po novim stopama koje predlaže Vlada ne znači izravno povećanje prihoda Ministarstva zdravstva.

Taj porez nema specifičnu namjenu, pa ni prihod od njega nije namjenski nego opći i služi za podmirenje općih potreba iz državnog proračuna, rekao je Marić, odgovarajući na pitanje može li Ministarstvo zdravstva zbog većih stopa na šećer računati na veće prihode.

Istaknuo je da Vlada ne uvodi novi porez nego korigira postojeći, pa se tako udio šećera u bezalkoholnim pićima neće prema Vladinu prijedlogu oporezivati s 40 kuna na sto litara, nego ovisno o postotku šećera u tim pićima.

Što se tiče mogućeg povećanja trošarina na duhan i alkohol, Marić je rekao kako će krajem godine porasti trošarine, pa pretpostavlja da će to proizvođači uračunati u cijene.

"Ne predlažemo dramatičan skok koji bi poremetio tržišne odnose", rekao je Marić.

Komentara 10

DU
Deleted user
11:52 31.07.2019.

Rast cijena duhanskih proizvoda, alkoholnih i bezalkoholnih pića neće državi donijeti ništa. Neki će možda trošiti malo manje, drugi isto, ali će se povećati broj onih koji navedene proizvode kupuju u susjednim državama, a kupovat će se više i drugii proizvodi jer kad si već tu, zašto ne. Pri tome je ciljani iznos za povrat poreza sve lakše dohvatiti. Na jednom rezervaru goriva uštedi se 50-ak kn i time otplati troškove puta, jamnica od 1,5l u BiH košta 4kn (može se kupiti i ona sa oznakom 50lp povrata ambalaže!!!), gajba karlovačkog 80kn itd. jeftiniji je alkohol, cigarete (uz ograničenje unosa u zemlju), voće, povrće, sokovi, deterdženti itd. Na potrošenih 1000kn uz povrat poreza uštedite oko 300kn. Direktni gubitak države nije samo PDV (to bi bilo oko 150-200kn ) nego trošarine na alkoholna pića i cigarete, trošarine i PDV na gorivo ( na 50l benzina ili dizela to je u grubo 250kn). Brojke jesu iz rukava (odokativne) ali na ovako potršenih 1500kn država izgubi gotovo 500kn.

RP
rpzagreb
13:26 31.07.2019.

Povećavaju trošarine jer moraju redovito isplaćivati plaće za cca 50.000 državnih uhljeba. Do sada niti jedna prava i ozbiljna reforma nije ni započeta a kamoli sprovedena......smanjenje državne uprave, broja općina i gradova, broj i visina raznih poreza i nameta.....

Avatar Olujni
Olujni
14:13 31.07.2019.

Samo ce se povecati kupnja sokova, alkohola i cigareta u BiH, Sloveniji i Srbiji, ovaj porez je, kao i sve "reforme" Mariceve do sada, cisti promasaj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije