Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Branitelje se isključilo iz realnog života, snalaze se radeći na crno'

Išlo se za tim da im se pogoduje, ali to nije pogodovanje - zaključio je
03. studenoga 2019. u 19:19 35 komentara 4518 prikaza
Zvonko Popović
Foto: HRT
Pogledajte galeriju 1/4

Jedan od najvećih proizvođača čipsa u regiji Zvonko Popović iz Donjeg Miholjca kazao je gostujući u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" da su poduzetnici otporni na sve zakone koji "idu na ruku uhljebima", onima koji ne rade.

ODNOSI PLAĆA Premijer Plenković po plaći 1241., ministar Marić na 3078. mjestu

- U javnim poduzećima ima jako puno onih koji dobro rade, ali nažalost ima puno više onih koji su došli po političkoj liniji i koji su glasači određene interesne skupine. Njih morate namiriti - objasnio je Popović.

Dodao je i kako se u realnom sektoru porezi i doprinosi na plaće ne smanjuju, za razliku od drugih zemalja poput recimo Poljske.

- Kada bi kod nas netko smanjio taj dio davanja, za npr. 10%, ja bih istog dana svim svojim radnicima povisio plaću za 20% - rekao je Popović i dodao kako  su problem i takozvani 'šetači u tvrtkama' koji 'dođu na radno mjesto, prijave se, odu na kavu, nakon toga su u gradu, na stranačkim skupovima i vrate se nazad'.

S druge strane tvrdi kako se poduzetnicima 'sve živo brani'.

- Brani nam se da ne možemo zaposliti čovjeka s više sati rada nego što on želi, da mu ne možemo mjesečno dati veći fond sati. U isto vrijeme ne možemo dati nekome otkaz kada želimo. Ne možemo niti primiti čovjeka kada hoćemo. To je toliko restriktivan i rigidan zakon, dodao je i kazao da se svake godine mijenjaju zakoni i propisi te da to ne može dobro pratiti niti onaj koji je stručan u tome - kazao je.

Devastiran spomenik braniteljima Ministarstvo osudilo devastaciju spomenika: 'Ne damo na hrvatske branitelje kao što oni nisu dali na Hrvatsku'

Dotaknuo se i ovršnog zakona.

- Za  'velike ribe' zakoni ne funkcioniraju zato što moramo namiriti sve te ljude koji žele u svom životu imati jahte, brodove, avione, helikoptere, a nisu spremni državi platiti porez ni dobavljače. Istodobno, ako netko ima pepeljaru u restoranu, onda mu se on zatvara, kao i slastičarnica nekomu nakon što se ustanovi da su tri kugle sladoleda prodane bez izdanog računa. Za to su naši inspektori fenomenalni, za teror nad 'malim ljudima', onima koji u ovoj državi stvaraju novac -  dodaje.

Razgovor je zaključen s idejom da bi država trebala davati manje mirovine braniteljima, ali istovremeno osigurati da mogu raditi u realnom ili javnom sektoru. Popović tvrdi da se branitelji moraju snalaziti radeći na crno.

Loše je napravljeno što se te ljude isključilo iz realnog života i iz stvaranja. To se nije smjelo tim ljudima napraviti. Išlo se za tim da im se pogoduje, ali to nije pogodovanje - zaključio je.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • delphen:

    Ali meni još uvijek nešto ne ide u glavu nešto... Gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček, koja vodi kampanju Zorana Milanovića, je zaista takvu čestitku poslala Milanoviću...??? Na ćirilici!?!?? Sa srpom i čekićem kao "watermark" u pismu!?? "Čestitka Komunističke partije Jugoslavije" ... prikaži još!" - KPJ !????????? I to baš one dane kada je divljački uništen spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Siska ??? (sada spojite sve to zajedno u jedno....) Mislim ali to je zaista previše... I da je od SDP-a i dalje je previše...

  • stefj:

    Možda su bitni dijelovi cijelog intervjua oni gdje se govori o nemogućnosti investicija, kako su zakoni pisani za uhljebe, tj. interesne skupine, kako su porezi visoki i sl. Branitelji su samo jedan mali dio intervjua, jedna kratka rečenica...

  • pointmaker:

    o uhljebima se premalo govori oni su goruči problem države.