Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VITOMIR BiJELIĆ

Policijski načelnik: Napokon, bravo! Uhićenje je
 bilo olakšanje

'11.12.2010., Zagreb, Ilica 335, Ravnateljstvo policije - Intervju s Vitomirom Bijelicem, nacelnikom Uprave krim policije. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
12.12.2010.
u 08:10

Policija nije imala nalog DORH-a pa mu nije mogla oduzeti putovnicu i spriječiti odlazak

Na pitanje koliko je sati odspavao u protekla dva dana, Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije, sa smiješkom odgovara: "Dovoljno". Umor se na ovom operativcu gotovo i ne primjećuje od njegove žustre priče o obavljenom poslu u proteklih godinu i pol.

Znači li uhićenje bivšeg premijera Ive Sanadera na neki način olakšanje za tri stotine ljudi policijskog USKOK-a kojima ste šef?

Ne bih rekao da je to olakšanje jer je ovaj dio kriminalističkog istraživanja, u sklopu sveopće borbe protiv korupcije u kojoj policijski USKOK, uz državnoodvjetnički USKOK, ima važnu ulogu, posao koji traje više od godine dana, traje i danas, a trajat će i sljedećih mjeseci, rekao bih i godina. Tako da, kada je riječ o olakšanju, ne bih rekao da ga ima jer su već mnogi novi predmeti na tapeti te se i dalje radi.

Izašao je legalno

Kad je počela cijela antikorupcijska priča prije godinu i pol, jeste li vjerovali da ćete na kraju smjestiti Sanadera ondje gdje je sada?

Ne mogu reći da jesam, vjerujem da nitko u državi nije imao viziju da bi se to danas dogodilo na ovakav ili onakav način. Jednostavno, činjenica je da je u tih godinu i pol, zapravo negdje od slučaja "Kamioni", ta borba protiv korupcije dobila novi zamah. Mislim da treba napomenuti da su policija i USKOK bili spremni uhvatiti se s tom dinamikom. Činjenica je da je to složan proces koji traje, ali mogu reći da su policija i USKOK u tom razdoblju stekli dovoljno profesionalnog i pravnog iskustva te da će svaki sljedeći slučaj zbog toga biti lakši.

U kojem je trenutku istražiteljima postalo jasno da Sanaderu jednostavno nema spasa?

Ne mogu sad točno odrediti taj trenutak, ali kada se ušlo u to kriminalističko istraživanje i u spektar dokaza, bilo je jasno da put vodi prema gospodinu Sanaderu.

Mislite li na Fimi mediju?

Pa, ne samo na Fimi mediju, ali i na nju svakako.

Bivši je premijer pobjegao iz zemlje nekoliko sati uoči odlučivanja o skidanju njegova zastupničkog imuniteta. Hoće li biti pokrenuta istraga da se utvrdi, primjerice, je li tu informaciju dobio iz Sabora?

Prije svega, mislim da nije dobro rabiti termin "pobjegao". Gospodin Sanader tog je dana praktično legalno i legitimno prešao državnu granicu. Mislim da bi bilo dobro da se utvrde okolnosti koje bi išle u smjeru utvrđivanja je li se mogao spriječiti taj njegov izlazak. Ne samo zbog izjava koje ovih dana neki dužnosnici potenciraju, nego zbog cijele javnosti. I ovoga trenutka mogu potvrditi da policija nije imala ni minimum zakonskih ovlasti da spriječi taj njegov izlazak iz zemlje.

Scenarij se nije mogao izbjeći ni prevencijom?

Pazite, nema tu prevencije. Prevencija bi mogla biti samo ograničavanje njegovih prava i sloboda, to je ustavno pravo, i slobode kretanja. To pravo može se ograničiti ako se osoba liši slobode, dakle ako se uhiti, što apsolutno nije moguće, s obzirom na to da je uživao zastupnički imunitet. Drugo je ograničenje oduzimanje putne isprave. To također zbog zastupničkog imuniteta nije bilo moguće, niti je policija imala nalog da mu oduzme putnu ispravu. Zakon je jasan: policija može oduzeti putnu ispravu u sklopu provedbe mjere opreza prema ZKP-u, ali isključivo po nalogu ovlaštenog tijela, a to bi u predkaznenom postupku bio državni odvjetnik. Policija nije imala takav nalog.

Idemo dalje!

Informacije koje su dolazile iz Slovenije, Austrije i Njemačke nakon Sanaderova bijega jasno su upućivale na to da su mu policije tih zemalja za petama. Jesu li vaši kolege već bili spremni za mogući scenarij hvatanja bivšeg premijera u svojim zemljama?

Jesu. Već onog trenutka kada je Državno odvjetništvo uputilo zahtjev za skidanjem zastupničkog imuniteta gospodinu Sanaderu, išlo se s pretpostavkom da će mu Sabor ukinuti imunitet. To je sad proaktivno, kako vi kažete, preventivno djelovanje, i mi smo na razini policijskih organizacija odmah uspostavili živi kontakt s policijama Slovenije, Austrije i naknadno Njemačke. Legalnim smo ih putem zamolili da, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, budu pripravne poduzeti određene mjere u smislu njegova lociranja i uhićenja dođe li do raspisivanja tjeralice. Svi su bili spremni.

Što vam je prvo prošlo kroz glavu kada vam je javljeno da je bivši premijer napokon uhićen nedaleko od Salzburga?

To je bio taj osjećaj olakšanja. Bravo, napokon je gotovo!

Koji će vam sada biti prioriteti u daljnjem radu, nakon što je i Sanader završio iza zatvorske brave?

Idemo dalje. Nijedna suvremena policija, pa tako ni hrvatska, ne radi stihijski, već se određuju strateški ciljevi i planiraju se resursi. Borba protiv korupcije prioritet je rada policije, no ne treba zanemariti još nekoliko strateških ciljeva. To je u prvom redu borba protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta. Oni imaju dodirnih točaka, s time da je organizirani kriminalitet opasniji od korupcije jer, osim moći, koja je svojstvena korupciji, iza sebe ima institut zastrašivanja.

Komentara 96

LR
ljerka ribolina
10:19 12.12.2010.

kaj se ovaj sa fotke moli?

DI
disiinspiracijo
15:20 12.12.2010.

nalog je ionako stupio na snagu nakon šta je Sanader otišao preko granice,ne vidim zašto se tu sad prav scene!!

VO
VolimZagreb
09:41 12.12.2010.

Uf i ovaj ima \"Idemo dalje slogan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije