Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBAR POTEZ

Policija uvela novu praksu – pijancu recidivistu uzela auto

alkotest
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
21.02.2017.
u 09:00

Zakonski ne postoji prepreka da se vozilo nekome uzme

Alkotest koji je J. M. (63) napuhao nakon što ga je policija zaustavila na cesti u blizini Donjeg Hruševca nekoliko kilometara od Velike Gorice pokazao je 2,33 promila. Bilo je to u petak 17. veljače oko 18.30 sati, a osim što je vozio pijan bio je i bez vozačke dozvole jer vozački ispit nikada nije niti položio.

Golf za čijim volanom se našao njegovo je vlasništvo, ali nije bio registriran niti osiguran. I na kraju, isti 63-godišnjak stari je znanac policije kada su u pitanju prometni prekršaji u kojima se našao više puta.

Zbog sveg spomenutog, policajci su protiv njega uz “standardne” prekršajne prijave istog petka podnijeli i prijavu za oduzimanje predmeta – konkretno – J. M. je već u subotu nakon odluke Prekršajnog suda u Velikoj Gorici ostao bez svog Golfa koji mu je privremeno oduzet.

Prvi je to slučaj na velikogoričkom Prekršajnom sudu u kojemu je nekome oduzet automobil zbog prometnih prekršaja, a takvi slučajevi iznimno su rijetki u Hrvatskoj.

– Ako je vlasnik vozila ujedno i vozač kojeg je policija uhvatila u prekršaju, to je zakonski onda “jedan kroz jedan” i ne postoji prepreka u oduzimanju vozila. To je u biti mjera opreza koja traje onoliko dugo koliko to sud procjeni, može biti privremeno, trajno ili recimo do okončanja sudskog postupka.

Primjerice, ako nekome sud izrekne obaveznu mjeru liječenja od alkoholizma, sigurno mu automobil neće vratiti prije završetka liječenja – govori odvjetnik Krešimir Škarica. S obzirom na to da je 63-godišnjem recidivistu izrečena i mjera obaveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu u trajanju od šest mjeseci, a uz to mu je i nepravomoćnom presudom izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od deset mjeseci to znači da mu automobil neće biti vraćen najmanje do isteka tih mjera, u ovom slučaju deset mjeseci.

Osim toga, mora platiti i sedam tisuća kuna kazne, trošak prekršajnog postupka od 380 kuna, a iza rešetaka će provesti četrdeset dana.

Osim toga, J. M. mora platiti i sedam tisuća kuna kazne te trošak prekršajnog postupka od 380 kuna, a iza rešetaka će provesti četrdeset dana. Iako su mnogi prometni stručnjaci oduzimanje automobila prokomentirali kao dobar potez, ostaje pitanje zbog čega je policija tek u zadnje vrijeme krenula s praksom oduzimanja automobila iako zakonska osnova za to postoji već godinama.

– Jedino kada je oduzimanje vozila prepreka u pravnom smislu je u slučaju kada vozač nije ujedno i vlasnik tog vozila – pojasnio je odvjetnik Škarica.     

>> I bicikliste u vozačku školu ako već nemaju dozvolu za automobil ili motor

>> Određen istražni zatvor tražiteljima azila - osumnjičeni za silovanje djevojke (22) u Zagrebu

Komentara 16

DU
Deleted user
09:05 21.02.2017.

Bravo!!!

DU
Deleted user
09:04 21.02.2017.

zakon odličan, samo što se do sada čekalo ?!

PR
prazivot
11:27 21.02.2017.

…veliki plus, … ali dok zakon ne važi za sve jednako,…. bez obzira na, boju, krvna zrnca, spol, položaj, financijsku moć,…itd.,….samo prodavanje magle, ….. i „sigurnost i povjerenje“….moš' mislit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije